Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι δεν διαπίστωσε «σοβαρές παρατυπίες» στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Περού την περασμένη Κυριακή, διαδικασία που χαρακτήρισε «θετική», την ώρα που οι αρχές έχουν αρχίσει την... εξέταση δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητείται από την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, η οποία ηττάται με διαφορά κάπου 60.000 ψήφων κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα αποτελέσματα.
«Η αποστολή δεν εντόπισε σοβαρές παρατυπίες», αναφέρει προκαταρκτική έκθεση της αποστολής του , της οποίας ηγείται ο παραγουανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρουβέν Ραμίρες, και προσθέτει ότι υπήρξαν «σημαντικές βελτιώσεις» μεταξύ «του πρώτου και του δεύτερου γύρου».
Ελλείψει επίσημου αποτελέσματος, η ένταση συνέχιζε να ανεβαίνει στη χώρα των Άνδεων πέντε ημέρες μετά την ψηφοφορία, τόσο που ο μεταβατικός πρόεδρος, ο Φραντσίσκο Σαγάστι απηύθυνε χθες έκκληση να επικρατήσει «ηρεμία» στα δύο στρατόπεδα.
«Περίπλοκη και δύσκολη» περίοδος
Ο κ. Σαγάστι, που θα ολοκληρώσει τη θητεία του την 28η Ιουλίου, εκτίμησε ότι η χώρα, γνωστή για την θεσμική αστάθειά της, που περιμένει να γνωρίσει τον πέμπτο της πρόεδρο μέσα σε τρία χρόνια, ζει περίοδο «πολωμένη, περίπλοκη και δύσκολη».
Με βάση τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, προηγείται με το 50,17% των ψήφων, έναντι 49,83% για την κυρία Φουχιμόρι, με άλλα λόγια με διαφορά 60.000 ψήφων.
Η τελευταία αμφισβητεί το προβάδισμα του αντιπάλου της και την Τετάρτη απαίτησε να ακυρωθούν περίπου 200.000 ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν σε 802 εκλογικά τμήματα. Τη Δευτέρα είχε καταγγείλει «παρατυπίες», «ενδείξεις νοθείας», «σαφή πρόθεση σαμποταρίσματος της λαϊκής βούλησης».
Ο πρόεδρος του εκλογοδικείου, ο Χόρχε Λουίς Σάλας, δήλωσε πως τον εξέπληξε το αίτημα της κυρίας Φουχιμόρι να ακυρωθεί το αποτέλεσμα σε πάνω από 800 εκλογικά τμήματα. Υπενθύμισε ότι στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, είχαν αμφισβητηθεί τα αποτελέσματα σε «μόλις 29 εκλογικά τμήματα».
Η εξέταση των ψηφοδελτίων από το εκλογοδικείο αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Οι υποστηρικτές των δύο αντιπάλων συνεχίζουν να κινητοποιούνται, ελπίζοντας σε ευτυχή κατάληξη, και συγκεντρώνονται, χωρίς ως τώρα να έχουν υπάρξει σοβαρά επεισόδια, σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.
Προειδοποίηση αρχηγών φυλών αυτοχθόνων
Αντιπρόσωποι κοινοτήτων των αυτοχθόνων προειδοποίησαν χθες ότι θα κάνουν πορεία, αν κρίνουν πως είναι ανάγκη, ως τη Λίμα για να υπερασπιστούν τις ψήφους τους υπέρ του κ. Καστίγιο, μετά το αίτημα της κυρίας Φουχιμόρι για την ακύρωσή τους σε 802 εκλογικά τμήματα, κυρίως σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της επαρχίας.
Η ήττα θα στερούσε από την επικεφαλής του κόμματος Fuerza Popular («Λαϊκή Δύναμη») την προεδρική ασυλία, τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη εκ νέου με την απειλή να οδηγηθεί στη φυλακή.
Στις αρχές Μαρτίου εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης τριάντα χρόνων στην ίδια και είκοσι δύο χρόνων στον σύζυγό της Μαρκ Βίτο Βιγιανέγια, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής που έχει παραδεχθεί πως μοίρασε δισεκατομμύρια δολάρια δωροδοκώντας λατινοαμερικανούς ηγέτες.
Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας που προΐσταται της έρευνας, ο Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες, ζήτησε η απόφαση να αποφυλακιστεί υπό όρους η υποψήφια από τον Μάρτιο του 2020 να «ανακληθεί», διότι είδε μάρτυρα της υπόθεσης.
Η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, ήδη πέρασε 16 μήνες προφυλακισμένη για την υπόθεση αυτή, που αφορά την παράνομη χρηματοδότηση των προηγούμενων προεκλογικών της εκστρατειών.
Η ίδια πάντως καθησύχασε, λέγοντας πως δεν έχει «κανέναν φόβο» ότι το εισαγγελικό αίτημα θα γίνει πραγματικότητα.
Ο κ. Καστίγιο, που ελπίζει να καταφέρει νέα ήττα στην αντίπαλό του, έπειτα από αυτές που δοκίμασε το 2011 και το 2016, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην «παρασυρθούν από τις προκλήσεις» αυτών «που θέλουν να δουν τη χώρα να ολισθαίνει στο χάος».
Ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής έχει ήδη δεχθεί συγχαρητήρια από τους προέδρους της Αργεντινής και της Βολιβίας Αλμπέρτο Φερνάντες και Λουίς Άρσε, την αντιπρόεδρο της Νικαράγουας Ροσάριο Μουρίγιο, αλλά και από αριστερούς άλλοτε αρχηγούς κρατών, τους Βραζιλιάνους Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και Τζίλμα Χουσέφ, τον πρώην πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες.
Τα συγχαρητήρια αυτά, που εκφράστηκαν προτού ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα, προκάλεσαν την οργή της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λίμα, που επέδωσε «νότα διαμαρτυρίας στους πρεσβευτές των χωρών» τους, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το περουβιανό ΥΠΕΞ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ