4 Ιουν 2021

Μολυσματική γλίτσα στη θάλασσα του Μαρμαρά – Κίνδυνος ακόμα και για χολέρα στην περιοχή

 

Τις τελευταίες μέρες η ολόκληρη η περιοχή του Μαρμαρά, στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς έχει κάνει την εμφάνισή της μια περίεργη γλίτσα, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και επιδημία χολέρας.

Για την ώρα απειλεί τη θαλάσσια ζωή, την αλιευτική βιομηχανία και τον Τουρισμό, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό το φαινόμενο επεκταθεί.

marmaras

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, αλλά και η μόλυνση των υδάτων έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της συγκεκριμένης οργανικής ύλης, η οποία περιέχει ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να «ανθίσει» όταν στο θαλασσινό νερό, υπάρχει ροή λυμάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates  τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου και έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα», τονίζοντας ότι μια ομάδα 300 ατόμων εξετάζει δεκάδες σημεία της Θάλασσας του Μαρμαρά, αλλά και μονάδες επεξεργασίας ύδατος και πηγές μόλυνσης.

Τα εναέρια πλάνα που καταγράφουν drones πάνω από την περιοχή, αποτυπώνουν φέρι μποτ και φορτηγά πλοία να διασχίζουν τη θάλασσα που έχει σκεπαστεί από την γκρίζα ουσία που μπορεί να προκαλέσει «ασφυξία» στη θαλάσσια ζωή.

«Η κατάσταση στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών, συνέπεια των απορριμμάτων των νοικοκυριών και της μόλυνσης», περιγράφει στο πρακτορείο Reuters o σκηνοθέτης Ταχσίν Κεϊλάν, ο οποίος φτιάχνει ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο της «θαλάσσιας βλέννας».  

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι μην ρίχνουμε τα απόβλητά μας στη θάλασσα. Η φύση δεν το αξίζει αυτό», προσθέτει ο ίδιος.