Απ΄ την ξακουστή οδό «Λέων Τολστόι» στη Μόσχα, όπου ήταν μια απ’ τις έδρες «μπάμπουσκες» των αετονύχηδων, είχε στηθεί η απάτη-μαμούθ που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλη έκταση, με την υφαρπαγή καταθέσεων που έφτασαν μόνο σε 34 περιπτώσεις τις... 420.000 ευρώ.
To newsit.gr, φέρνει στην επιφάνεια αθέατες πτυχές αυτής της συμμορίας, ο αρχηγός της οποίας είναι σήμερα 35 ετών, έγκλειστος στις φυλακές της Ρουμανίας και τον οποίο στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τον προσφωνούσαν «Νίκο».
Ανάμεσα στα 31 συνολικά μέλη του διεθνούς κυκλώματος περιλαμβάνονται και δυο καλλίγραμμες Ρουμάνες που ζουν στην Αθήνα, η «Μάσα» και η «Τζούλια». Σε μια υποδειγματική δικογραφία 120 σελίδων που σχημάτισε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαμίας αποκαλύφθηκε ένα απ’ τα μεγαλύτερα δίκτυα απάτης που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σ’ όλη την Ευρώπη. Οι Λαμιώτες, με την ουσιαστική συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, πέτυχαν την σύλληψη 9 δραστών ενώ αναζητούνται ακόμη άλλοι 22 συνεργοί που ζουν και σ’ άλλες χώρες και που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ρουμάνοι.
Το τατουάζ που «έκαψε» τον «Μήτσο»
«Μπροστινός» της εγκληματικής ομάδας στην Αθήνα ήταν ο 37χρονος «Μήτσος», ο Έλληνας απ’ το Καματερό, που αναγνωρίστηκε επειδή στον πήχυ του δεξιού χεριού του, είχε «χτυπήσει» με τατουάζ το όνομα του πατέρα του, «Stilianos». Όλα ξεκίνησαν στις 19 Οκτωβρίου 2020 όταν προσήλθε στην αστυνομία της Λαμίας 43χρονο θύμα και κατήγγειλε ότι μεσημβρινές ώρες στις 16/10 2020 άγνωστοι δράστες προέβησαν -από κατάστημα της αλυσίδας κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στην Καισαριανή Αττικής- στην έκδοση κάρτας sim με αριθμό κλήσης 697 471… ο οποίος όμως είχε δηλωθεί από τον παθόντα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα ως τηλεφωνικός αριθμός επαλήθευσης αναγνώρισης ταυτότητας.
Τραπεζικές συναλλαγές μέσω κινητού
Δηλαδή τα πληροφοριακά συστήματα δυο τραπεζικών ιδρυμάτων απέστειλαν σ΄ αυτό το νούμερο μηνύματα κειμένου στα οποία αναγράφονταν οι μοναδικοί κωδικοί μιας χρήσης otp [one-time password] για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούσε o 43χρονος μέσω internet-banking. Οι δράστες με το τέχνασμα της «απώλειας» έφεραν στην κατοχή τους την ανωτέρω κάρτα SIM με τον αριθμό κλήσης 697 471… και απέκτησαν παράνομη πρόσβαση σε δυο λογαριασμούς διαδικτυακών τραπεζικών εφαρμογών του παθόντα με τη χρήση των κωδικών λάμβαναν κάθε φορά που ζητούσαν ανάληψη ηλεκτρονικά.
Τους «ξεσκέπασε» ο Λαμιώτης
Την «απώλεια» στην Καισαριανή αποδείχτηκε απ’ τις κάμερες πως την είχε δηλώσει ο «Μήτσος» με το τατουάζ στο χέρι του. Μόνο απ’ τον 43χρονο Λαμιώτη οι επιτήδειοι απέσπασαν το συνολικό ποσό των 19.998 ευρώ, το οποίο και το κατέθεσαν αυτομάτως σε τραπεζικό λογαριασμό Έλληνα δικαιούχου μέλος του κυκλώματος. Είναι δε ενδεικτικό πως επιπλέον χρέωσαν την τραπεζική κάρτα του παθόντα με 2.200 ευρώ, η οποία και ήταν συνδεδεμένη με το λογαριασμό τραπέζης. Το επίμαχο χρηματικό ποσό πιστώθηκε την ίδια μέρα 16.10.2020 σε ψηφιακό πορτοφόλι το οποίο τηρούνταν στην εταιρεία «revolut» με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λιθουανία. Η πρωτοφανής απάτη σε βάρος του Έλληνα, κατατάσσεται στις απάτες που εκτελούνται με τη μέθοδο sim swapping δηλαδή μέσω της αντικατάστασης -αλλαγής κάρτας SIM.
Απ’ το κινητό «σήκωναν» καταθέσεις ζωής
Οι δράστες στη συγκεκριμένη μορφή απάτης στόχευαν απ’ ευθείας στην υποκλοπή και χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου του θύματος επειδή ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ως ένα από τα βασικά στοιχεία για την αξιοπιστία αναγνώριση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου που ενεργούν με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Η εγκληματική ομάδα στην Αθήνα έκανε και πολυτελή ζωή με ακριβό τζιπ και σκάφος αναψυχής
Οι απατεώνες, χώριζαν τη δράση τους σε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος οι δράστες κατάφεραν να υποκλέψουν τους κωδικούς ηλεκτρονικών υπηρεσιών του θύματος όπως κωδικούς πρόσβασης internet, κωδικούς πρόσβασης θυρίδων [e-mail], καθώς και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Όλα αυτά τα πετύχαιναν με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού (Trojan-malware] το οποίο οι δράστες εγκαθιστούσαν εν αγνοία του θύματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Στο δεύτερο σκέλος της απάτης, οι δράστες εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας sim η οποία είναι μία καθόλα νόμιμη υπηρεσία που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές τους, με τη χρήση πλαστών εγγράφων αποκτούσαν νέα κάρτα SIM [πχ κλοπή ή απώλεια συσκευής] με το τηλεφωνικό αριθμό του θύματος. Έτσι η παλιά κάρτα του πραγματικού κατόχου απενεργοποιούταν αυτόματα και πλέον όλες οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές γινόταν από τους δράστες, τόσο με την χρήση του username αλλά όσο και του password που είχαν ήδη υποκλέψει απ’ το λογαριασμό internet banking του θύματος. Και φτάνοντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα πραγματοποιούσαν τις παράνομες μεταφορές χρημάτων ώστε να καρπωθούν μεγάλα στο σύνολό τους οικονομικά οφέλη. Οι παράνομες συναλλαγές ολοκληρώνονταν με ευκολία διότι οι μοναδικοί για κάθε συναλλαγή τραπεζικοί κωδικοί μιας χρήσης [OTP] που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της αποστέλλονταν με μηνύματα απ’ τα τραπεζικά ιδρύματα στη συσκευή με τη νέα κάρτα SIM που βρισκόταν στην κατοχή των δραστών.
Είχαν και άσο στο μανίκι τους
Κατά την πορεία των ερευνών διακριβώθηκε ότι η εγκληματική ομάδα χρησιμοποιούσε και άλλη παρεμφερή μεθοδολογία γνωστή ως fishing [ψάρεμα] υποδυόμενοι με την αποστολή e-mails ή sms τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Δηλαδή απέστελλαν απατηλό μήνυμα ή e-mail sms, ώστε το υποψήφιο θύμα να επισκεφτεί συγκεκριμένο σύνδεσμο link ώστε να επικαιροποιεί υποτίθεται τα στοιχεία του ή να επιλύσει υποτιθέμενο πρόβλημα στο λογαριασμό internet banking.
Την νομική εκπροσώπηση του φερόμενου ως υπαρχηγού της συμμορίας ανέλαβε ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης ο οποίος μας δήλωσε ότι:
«Είναι μία πολύπλοκη υπόθεση που το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών είναι ευάλωτα. Τα υπόλοιπα είναι προς διερεύνηση και είναι πρόωρο για οποιαδήποτε άλλη νομική εκτίμηση. Απαιτούνται να συλλεχθούν και άλλα στοιχεία προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αποσαφηνιστεί ο ρόλος και ο βαθμός εμπλοκής των συμμετεχόντων στην ποινική δικογραφία. Είμαι αισιόδοξος για την ποινική τύχη των εντολέων μου». Οι 34 περιπτώσεις απάτης – πλαστογραφίας, αφορούν θύματα διαφόρων περιοχών της χώρας (Αττική, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα Καβάλα, Ιτέα, Χαλκίδα, Πύργο Ηλείας, Κατερίνη, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αμφιλοχία, κ.λ.π.).
Ο κ. Παύλος Σαράκης, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ως «υπαρχηγού»
Βασίλης Χήτος
https://www.newsit.gr/