24 Ιουλ 2021

Τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους σε εστίαση και τουρισμό κοστίζουν 100 ευρώ...

 Αλλάζουν τα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμού. Η κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα και ότι πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους. Το κόστος είναι 100 ευρώ το μήνα.

Ακόμη ένας μοχλός πίεσης ενεργοποιείται για...

τον εμβολιασμό με νέα μέτρα. Ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος σε εστίαση και τουρισμό πρέπει να πληρώνει 100 ευρώ το μήνα από την τσέπη του για τεστ.

Ειδικότερα ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό από την προσεχή Δευτέρα και μάλιστα, όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, το κόστος των τεστ θα το επωμίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Με δεδομένο ότι το κόστος ενός απλού self test ανέρχεται στα 5 ευρώ και ενός rapid test στα 20 ευρώ ο κάθε ανεμβολίαστος υπάλληλος θα πρέπει να πληρώνει σε μηνιαία βάση 100 ευρώ για τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με πολλούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες να τονίζουν πως από τη στιγμή που κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα τεστ και με άλλους να θεωρούν πως θα έπρεπε να καλύπτει το κόστος, ή έστω ένα μέρος αυτού, το κράτος.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όλοι οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα, όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση προ ημερών, με το κόστος ωστόσο των τεστ, να επιβαρύνει οικονομικά τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, οι λοιμωξιολόγοι στην εισήγηση που έκαναν στην κυβέρνηση, υποστήριξαν την επέκταση της χρήσης των self και rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση.

Έτσι, ο κάθε εργαζόμενους που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και εργάζεται στο κλάδο του τουρισμού ή της εστίασης, είναι υποχρεωμένος να κάνει ένα self και ένα rapid test, κάθε εβδομάδα.

«Όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίος, ένα self και ένα rapid, σε όλη την επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως από την Δευτέρα θα γίνουν ενταντικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια για την τήρηση των μέτρων, ενώ θα πέσουν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.