22 Ιουλ 2021

Οι ανεμβολίαστοι θα κοιτάνε τις βιτρίνες- Η κυβέρνηση εξετάζει σενάριο άρνησης εισόδου στο λιανεμπόριο

 

Το ίδιο μοντέλο που ισχύει σε ψυχαγωγία και εστίαση, εξετάζεται να επεκταθεί από τις αρχές Φθινοπώρου και στο λιανεμπόριο στους εσωτερικούς χώρους, δηλαδή να ανοίγουν οι πόρτες των καταστημάτων λιανικού.. εμπορίου αποκλειστικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αντίθετα, κανέναν περιορισμό δεν θα έχουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Το ενδεχόμενο αυτό πάντως κάνει τους εμπόρους να αγωνιούν καθώς σύμφωνα με το OPEN, αυτή τη στιγμή, ένας στους δύο καταναλωτές είναι ανεμβολίαστος ενώ δεν έχουν καμία διάθεση να έχουν καθήκοντα ελεγκτή.

Αντιδρούν οι έμποροι

Οι έμποροι δε συμφωνούν με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς, όπως σημειώνουν, δεν θέλουν να φτάσουν στο σημείο να τσακώνονται με τους πελάτες τους, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στην πτώση του τζίρου των καταστημάτων.

Το ποσοστό ανεμβολίαστων σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από το 50%. Αυτό σύμφωνα με τους εμπόρους σημαίνει πως ένας στους δύο πελάτες τους δεν θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα, θα δυσκολεύεται να ψωνίσει και επομένως δεν θα προχωρά σε αγορές, όπως συνέβη την περίοδο του lockdown

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: «Πώς θα εξυπηρετούμε τους ανεμβολίαστους;, τι θα γίνει με τους υπαλλήλους μας εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους;». O πρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύουν την υγεία αλλά και την λειτουργία της αγοράς».

Υπό διαμόρφωση τα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το OPEN, τα μέτρα στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους βρίσκονται υπό διαμόρφωση με την εικόνα της πανδημίας να παίζει καθοριστικό ρόλο για το πότε και εάν θα εφαρμοστούν. Η ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο εξής θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες.