29 Ιουλ 2021

Έρχεται η μετάλλαξη Lamda -Τι αναφέρει σχετικά ο ιστότοπος του World Economic Forum

 Όπως έχουμε παρατηρήσει στο σενάριο της εργαστηριακής πανδημίας που βιώνει αμήχανη η ανθρωπότητα θα μπορούσε να κρύβεται ένας ταλαντούχος συγγραφέας θρίλερ επιπέδου Stephen King. Πάμε λοιπόν να δούμε την ενδιαφέρουσα προαναγγελία της εμφάνισης της μετάλλαξης Lamda από τον ιστότοπο του World Economic Forum.

By Team

Διαβάζουμε> Το Περού έχει σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από COVID-19 κατά κεφαλήν.
Για κάθε 100.000 του πληθυσμού, 596 έχουν πεθάνει από κορονοϊό.
Ένας από τους κύριους λόγους για τον υψηλό αριθμό, οφείλεται στην εμφάνιση της παραλλαγής Lamda, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το 97% των περιπτώσεων στο Περού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παραλλαγή Lamda έχει βρεθεί σε 29 χώρες.
Η παραλλαγή περιέχει πολλές μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα, να μειώσουν την ευαισθησία στα εμβόλια και να συγχέουν τη διάγνωση.
Παραμένει παραλλαγή ενδιαφέροντος παρά παραλλαγή ανησυχίας.

Το Περού έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κατά κεφαλήν θανάτων από COVID, μέχρι στιγμής. Για κάθε 100.000 του πληθυσμού, 596 έχουν πεθάνει από COVID. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από την επόμενη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, την Ουγγαρία, η οποία έχει 307 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το Περού έχει πάει τόσο άσχημα στην πανδημία. Περιλαμβάνουν ένα ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενο, υποετοιμασμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με πολύ λίγα κρεβάτια ICU, αργή διάδοση εμβολίων, περιορισμένη ικανότητα δοκιμών, μια μεγάλη ανεπίσημη οικονομία (λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν χωρίς να εργαστούν) και υπερπλήρεις κατοικίες. Η χώρα ήταν επίσης γεμάτη από την παραλλαγή Lamda. Αρχικά αναφέρθηκε στην πρωτεύουσα, Λίμα, τον Αύγουστο του 2020, μέχρι τον Απρίλιο του 2021 αντιπροσώπευε το 97% όλων των ακολουθιών στο Περού.

Η Lamda έχει πάει σφαιρικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει βρεθεί σε 29 χώρες. Η έκθεση αναφέρει: «Η Lamda έχει συσχετιστεί με ουσιαστικά ποσοστά κοινοτικής μετάδοσης σε πολλές χώρες, με αυξανόμενο επιπολασμό με την πάροδο του χρόνου ταυτόχρονα με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης COVID-19».

Στις 14 Ιουνίου 2021, ο ΠΟΥ κήρυξε τη Lamda «παγκόσμια παραλλαγή ενδιαφέροντος». Η βρετανική Public Health ακολούθησε το παράδειγμά του στις 23 Ιουνίου, χαρακτηρίζοντάς την ως «υπό παρακολούθηση παραλλαγή» λόγω της «διεθνούς επέκτασης και αρκετών αξιοσημείωτων μεταλλάξεων».

Από τα οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα Lamda στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα έχουν συνδεθεί με ταξίδια στο εξωτερικό.

Πολλοί επιστήμονες μιλούν για τον «ασυνήθιστο συνδυασμό» των μεταλλάξεων στη Lamda κάτι που μπορεί να τη κάνει πιο μεταδοτική.

Η Lamda έχει επτά μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνη, τις προεξοχές σε σχήμα μανιταριού στο εξωτερικό κέλυφος του ιού που τη βοηθούν να κολλήσει στα κύτταρα μας και να  εισβάλει. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να διευκολύνουν τη σύνδεση της Lamda στα κύτταρα μας και να δυσκολέψουν τα αντισώματά μας να κολλήσουν στον ιό και να τον εξουδετερώσουν.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν είναι το μόνο εργαλείο στη εργαλειοθήκη του ανοσοποιητικού συστήματος – είναι απλώς το πιο εύκολο στη μελέτη. Τα Τ κύτταρα παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο, οπότε μια χούφτα μεταλλάξεων – όσο ασυνήθιστη – μπορεί να μην είναι αρκετή για να επιτρέψει στη να αποφύγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντελώς.

Τι στοιχεία έχουμε λοιπόν ότι αυτές οι μεταλλάξεις κάνουν τη Lamda πιο επικίνδυνη από τον αρχικό κορωνοϊό; Πολύ λίγα, αποδεικνύεται.

Δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες για την παραλλαγή Lamda παρά μόνο μια χούφτα ανεπίσημων άρθρων που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί στον έλεγχο άλλων επιστημόνων (αξιολόγηση από ομοτίμους) και δημοσιευμένα σε περιοδικό.

Ένα πρότυπο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξέτασε την επίδραση των εμβολίων Pfizer και Moderna κατά της παραλλαγής Lamda και βρήκε μια μείωση δύο έως τριών φορές στα αντισώματα που προκλήθηκαν από εμβόλια σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Στο σχήμα των πραγμάτων, δεν πρόκειται για μαζική απώλεια εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα εμβόλια mRNA θα παραμείνουν πιθανώς προστατευτικά έναντι της παραλλαγής Lamda.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιλής διερεύνησαν την επίδραση του εμβολίου Sinovac (γνωστό και ως «CoronaVac») κατά της παραλλαγής λάμδα. Βρήκαν επίσης τριπλή μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με την αρχική παραλλαγή.

Το γεγονός ότι αυτές οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι η εξουδετέρωση διατηρείται τουλάχιστον εν μέρει είναι ελπιδοφόρο, όχι μόνο επειδή αυτό είναι μόνο μία όψη της ανοσολογικής απόκρισης που προκαλείται από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την τελευταία «εκτίμηση κινδύνου» του PHE (8 Ιουλίου) για το Lamda, δεν υπάρχουν ενδείξεις για χώρα όπου η Lamda έχει ξεπεράσει τη Delta. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη, αλλά προς το παρόν, η Lamda παραμένει μια παραλλαγή ενδιαφέροντος παρά μια παραλλαγή ανησυχίας.

https://kourdistoportocali.com/