Η ακρίβεια είναι εδώ και με τους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά και με το καλάθι της νοικοκυράς, θα βρίσκεται παρούσα στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές οι αυξήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους,
ενώ στο ρεύμα, πριν εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ για τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες, οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος στην πραγματικότητα είναι σαν να την έχουν εξαφανίσει.Μέσα σε 2 ημέρες, η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας σκαρφάλωσε κατά 29% από 135 στα 175,39 ευρώ την Πέμπτη. Αντίστοιχα το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε στα 80,82 ευρώ, οδηγώντας τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι οι ανατιμήσεις ήρθαν για να μείνουν.
«Το φυσικό αέριο είναι και θα παραμείνει σε ιστορικά υψηλά και αυτό επηρεάζει την χονδρική τιμή της ενέργειας. Οι αυξήσεις στο ρεύμα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο κύμα αυξήσεων που αυτή τη φορά θα προέλθει από το ράλι ανόδου στην ενέργεια», σημειώνει ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας, κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος στο OPEN.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Κώστας Δαμίγος τονίζει: «Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, πιστεύω πως οι εταιρείες δεν θα καταφέρουν να το απορροφήσουν και εκ των πραγμάτων θα περάσει στον καταναλωτή».
«Και πολλοί ιδιώτες πάροχοι ενέργειας θα βρεθούν στο κόκκινο όπως συνέβη στη Βρετανία. Στην Ισπανία επιβλήθηκε πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές», συμπληρώνει.
«Θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ρευστότητα των παρόχων», υπογραμμίζει ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum, κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης.
Αν συνεχιστεί με αυτή την ενταση η ενεργειακή κρίση, τότε μετά βεβαιότητας θα έρθουν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. «Οι μικρομεσαίοι θα απορροφήσουν τις αυξήσεις αλλά όχι όλες σημείωσε στο OPEN » ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ, Νίκος Κουγιουμτζής.