18 Σεπ 2021

Αχ, αυτοί οι νέοι! – Σοβαρή η κυβερνητική αστοχία με την επιδότηση του «πρώτου ενσήμου»

 

Αν μπορούν οι νέοι να βγάλουν κυβέρνηση αναρωτιούνται πολλοί βλέποντας το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί ένα εντυπωσιακό άνοιγμα προς τη νέα γενιά τάζοντας παροχές που τελικά… δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Οι επικοινωνιολόγοι του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου έχουν καταλήξει προφανώς στο συμπέρασμα ότι οι νέοι ψηφοφόροι μπορεί να είναι συγκριτικά αρκετά λιγότεροι από τη μεσαία ηλικιακά τάξη, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη την οικογένεια καθώς η ζωή και η πορεία τους είναι άμεσα συνυφασμένες με τις αγωνίες των γονιών τους. Ιδιαίτερα δε ύστερα από μια δεκαετία μνημονίων, κατά την οποία αρκετοί νέοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν την τύχη τους.


Καθώς μάλιστα μοναδικό κριτήριο για την ελληνική οικογένεια είναι η ομαλή πορεία των παιδιών τους προς τα πανεπιστήμια και στη συνέχεια προς την παραγωγή, στην κυβέρνηση εμφανίζονται να ανησυχούν ότι με τη λογική του ντόμινο μπορεί να απομακρυνθούν ψυχικά ακόμα και κάποιοι ορκισμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Μια λάθος εξαγγελία

Έτσι αποφασίστηκε η επικοινωνιακή τουλάχιστον προσέγγιση των νέων – υπήρξε έντονη παρουσία της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Μητσοτάκης αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στη νέα γενιά. Επί της ουσίας όμως τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν παρά έλυσαν.
Αυτό συνέβη διότι ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, υποσχέθηκε 1.200 ευρώ επιδότηση στην πρώτη πρόσληψη ενός νέου εργαζομένου δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μια γενναία μηνιαία αύξηση στον μισθό των εργαζομένων, ύψους 600 ευρώ (τα υπόλοιπα στον εργοδότη) επί έξι μήνες, ενώ στην πραγματικότητα μιλούσε για 1.200 ευρώ συνολικά στο εξάμηνο.

Δηλαδή, οι νέοι εργαζόμενοι θα πάρουν μόνο 100 ευρώ τον μήνα (συν 100 ο εργοδότης), ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να τους κρατήσει και στη συνέχεια ή εάν μετά τη λήξη του προγράμματος θα μπορεί να τους απολύσει. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα αυτό – και όχι μόνο αυτό… – τρέχει εδώ και πολλά χρόνια από τον ΟΑΕΔ, άρα δεν χρειαζόταν να υπάρξει καμία εξαγγελία.


Πολλοί μάλιστα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Ν.Δ., αναρωτήθηκαν ποιος συμβούλευσε τον Μητσοτάκη να χειριστεί έτσι το θέμα, δεδομένου ότι οι συνέπειες από τη «νεφελώδη» διατύπωση περισσότερο κακό έκανε στις σχέσεις των δύο πλευρών – κυβέρνησης και νεολαίας – παρά καλό.

Το χτύπημα των πανελλαδικών

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι ο τελευταίος χρόνος ήταν καθοριστικός για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη νεολαία, αφού η διαχείριση κάποιων θεμάτων δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.
Εν μέσω πανδημίας τα κυβερνητικά στελέχη κατηγόρησαν τους νέους ότι διασπείρουν τον κορωνοϊό βάζοντάς τους στην πραγματικότητα απέναντι στην κοινωνία, σε μια στιγμή που η χώρα επιθυμούσε κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη ανάγκασαν άλλωστε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να χαλαρώσει τα μέτρα.


Παράλληλα, την ίδια χρονική στιγμή έφερε και πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που άφησαν τελικά εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων 18.000 επιπλέον μαθητές συγκριτικά με πέρυσι. Οι ελληνικές οικογένειες που είχαν παιδιά στη Γ’ Λυκείου βρέθηκαν απέναντι σε μια νέα κατάσταση, ενώ για δυο χρόνια τα παιδιά τους έκαναν μάθημα με τηλεκπαίδευση.


Όσο και αν δεν μπορεί να καταγραφεί η οργή των γονέων, το θέμα είναι ότι, τελικά, αυτό που κυριάρχησε ήταν η λογική ότι η πρακτική της κυβέρνησης ήταν άδικη για τους μαθητές που έδωσαν Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς θα μπορούσε να εφαρμόσει το νέο σύστημα την επόμενη χρονιά, με ανοικτά τα σχολεία.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει και το σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας – θέλοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο την παραβατικότητα, αλλά και τις όποιες κινητοποιήσεις των φοιτητών – πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρήκε την ευκαιρία μέσα στην πανδημία να περάσει όλα τα αντιδημοφιλή νομοσχέδια.


Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, που έφερε μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους νέους και την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε από το καλοκαίρι να κάνει κινήσεις προσέγγισης της νεολαίας.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τη θέση του, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεώρησαν ότι ο υπουργός λειτουργούσε πλέον σαν κόκκινο πανί για τους νέους, αφού κάποιες κινήσεις της αστυνομίας είχαν πυροδοτήσει σοβαρές αντιπαραθέσεις. Παράλληλα, το Μαξίμου πάγωσε το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θέλοντας να απομακρύνει, τουλάχιστον για ένα διάστημα, το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης γι’ αυτό το θέμα.


Το ότι αντιμετωπίστηκε ως Ιφιγένεια ο τέως υπουργός προφανώς το ήξερε, καθώς φεύγοντας από το υπουργείο απευθύνθηκε στους νέους ζητώντας τους να κατανοήσουν τα στοιχήματα της νέας εποχής.
Από εκεί και ύστερα η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία του παζαριού και της… δωροδοκίας των νέων, δίνοντάς τους τη δωροκάρτα με τα 150 ευρώ και data για τα κινητά τους εάν αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο. Το εάν θα αποδώσει αυτή η τακτική θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Γενικά πάντως υπάρχει η άποψη ότι η κυβέρνηση… δεν το έχει με τους νέους, καθώς τους αντιμετωπίζει ως ενηλίκους, αγνοώντας καταφανώς τη γλώσσα και τους κώδικες επικοινωνίας τους…

https://www.topontiki.gr/