Σε θέση μάχης τα δυο στρατόπεδα για τη μεσαία τάξη. Οι πληροφορίες από τα επιτελεία.
Μπορεί οι εκλογές να προαναγγέλλονται από την κυβέρνηση για το 2023, ωστόσο το κλίμα που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή..
μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, θυμίζει «μάχη μνηστήρων» για την πολύφερνη μεσαία τάξη, η οποία χωρίς να είναι επακριβώς προσδιορισμένη, πάντως προεξοφλείται ότι με τη στάση της θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες.Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι ο μεν πρωθυπουργός επιδίωξε να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς που παραδοσιακά διατηρεί η κεντροδεξιά με την πολυπληθή αυτή κατηγορία, ο δε κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα φιλίας – ανάλογο με αυτό του κ. Μητσοτάκη προς τους νέους – αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι αν δεν επουλωθούν τα «τραύματα» του παρελθόντος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεσαία τάξη, δεν μπορεί να διεκδικήσει με πιθανότητες την επάνοδο στην εξουσία.
Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε χθες ακαριαία να αξιοποιήσει τη χθεσινή, αναγκαστική παραδοχή του κ. Τσίπρα, κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ότι αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη προκειμένου να καταφέρει η κυβέρνησή του να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, εκλαμβάνοντάς την ως δεύτερη επιβεβαίωση (μετά την τότε δήλωση Τσακαλώτου) ότι επρόκειτο για συνειδητή επιλογή.
«Ο κ. Τσακαλώτος είχε ομολογήσει ότι το τσάκισμα της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ταξική επιλογή. Ο κ. Τσίπρας σήμερα υπερθεμάτισε. Μίλησε για εθνική ανάγκη!» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Υπόμνηση, που αναμένεται να επαναλαμβάνει η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία.
Επιπρόσθετα, ο κ. Οικονόμου επιχείρησε να αποδομήσει την κριτική Τσίπρα ότι το μέτρο της κατάργησης του φόρου για τις γονικές παροχές ως τις 800.000 ευρώ αφορά λίγους και όχι τους πολλούς, τονίζοντας ότι «όταν θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης είναι πολύ φυσικό να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για την ελληνική οικογένεια να μπορεί να μεταβιβάζει την ακίνητη περιουσία και μέρος των χρημάτων που απέκτησε στα παιδιά της, χωρίς να πληρώνει φόρο».
Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, σχολίαζαν ότι παρά την εμφανή προσπάθεια του κ. Τσίπρα να απολογηθεί για κυβερνητικές αποφάσεις του παρελθόντος, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. «Έβγαλε πάλι από το συρτάρι τη σεισάχθεια, μιλώντας για την ανάγκη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας. Πρόκειται για μία εξαγγελία που παραμένει αναλλοίωτη στα οικονομικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δύο στρατόπεδα ξιφούλκησαν και για το οικονομικό αποτύπωμα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για «εξαγγελίες πλειοδοσίας» που αγγίζουν τα 11 δις ευρώ, εκτιμώντας ότι οι προτάσεις αυτές υλοποιούνταν, θα οδηγούσε εκ νέου σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Από την πλευρά τους, πηγές της Κουμουνδούρου, έλεγαν χθες το βράδυ ότι το «καλάθι» του κ. Τσίπρα αποτιμάται στα 5 δισ. ευρώ.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν ότι το πρόγραμμα Μητσοτάκη, όπως το παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ. είναι κοστολογημένο στα 3,5 δισ. ευρώ, με μέτρα που αφορούν οριζόντια την ελληνική κοινωνία και αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζει για αύξηση του εισοδήματος και δημιουργία όλο και περισσότερων θέσεων εργασίας, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Επαναλάμβαναν, δε, ότι η κυβέρνηση, όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται, θα προχωρά και σε νέα μέτρα στήριξης των πολιτών.
https://www.ieidiseis.gr/