Η τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις. ΜΚΟ και δημοσιογραφικές οργανώσεις υπογράψουν κείμενο-κόλαφο κατά των κυβερνητικών επιδιώξεων και ζητούν να ...αποσυρθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που εισάγουν «πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους που θα βρίσκονται ένοχοι δημοσίευσης “ψευδών ειδήσεων”.
Στο κείμενό τους χαρακτηρίζουν αόριστη τη διατύπωση στην προτεινόμενη τροποποίηση και προειδοποιούν ότι θα υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου και θα φέρει πάγωμα στην ελευθερία έκφρασης τη στιγμή που η δημοσιογραφία είναι ήδη υπό πίεση στη χώρα.
«Αντί να βελτιώσει το ήδη υπάρχον άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είναι ήδη προβληματικό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω εάν τελικά ψηφιστεί αυτός ο νόμος και θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα για τη δέσμευση της κυβέρνησης στην ελευθερία των Μέσων ενημέρωσης» επισημαίνεται στο κείμενο.
Οι οργανώσεις, όμως, υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία αναγκάστηκαν να αποσύρουν ανάλογες τροποποιήσεις και η μόνη χώρα που προχώρησε σε τέτοια νομοθεσία ήταν η Ουγγαρία «η οποία ποινικοποίησε τη διάδοση της παραπληροφόρησης που θεωρείται ότι υπονομεύει τον αγώνα των αρχών κατά του κορονοϊού με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης».
Η κοινή δήλωση συντονίστηκε από τον οργανισμό Ταχείας Αντίδρασης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (MFRR), έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό που παρακολουθεί παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και την συνυπογράφουν οι οργανώσεις:
• ARTICLE 19
• European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
• European Federation of Journalists (EFJ)
• Free Press Unlimited (FPU)
• International Press Institute (IPI)
• OBC Transeuropa (OBCT)