18 Οκτ 2021

Υπ’ ατμόν τα νοσοκομεία...

...για συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων...

Υπ’ ατμόν είναι οι υγειονομικές αρχές για την πιθανότητα να συνυπάρξουν το επόμενο διάστημα ο κορονοϊός, η γρίπη αλλά και οι ιώσεις, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σύστημα Yγείας. 

Ήδη έχει δοθεί οδηγία στα νοσοκομεία όλης της χώρας από τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να είναι σε ετοιμότητα ώστε αν χρειασθεί να μετατραπούν κλινικές που έχουν χαμηλή πληρότητα, σε κλινικές για γρίπη και... κορονοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

Εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια η γρίπη προκαλούσε μεγάλο αριθμό θανάτων ετησίως στη χώρα μας, παρότι την πρώτη περίοδο της πανδημίας είχε εξαφανισθεί. 

Και μπορεί η γρίπη να έχει να κάνει την εμφάνισή της πριν από την πανδημία, κυρίως λόγω των μέτρων προστασίας που ελήφθησαν, φέτος όμως αναμένεται να καταγραφεί και πάλι. Γι αυτό άλλωστε και οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας παροτρύνουν τους πολίτες να εμβολιασθούν και για τη γρίπη. 

Ο καιρός

Η ανησυχία εντείνεται λόγω και της πτώσης της θερμοκρασίας που οδηγεί ήδη πολλούς πολίτες στο γιατρό με συμπτώματα ιώσεων. Και το ζήτημα είναι πως οι περισσότεροι φοβούνται για ύπαρξη κορονοϊού, γι αυτό και παρατηρείται αύξηση τις τελευταίες ημέρες σε rapid test. 

Η σταδιακή υποχώρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα λόγω και των εμβολιασμών, προκαλεί φόβους στους ειδικούς ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση τόσο των κρουσμάτων κορονοϊού όσο και της γρίπης. 

Το ζητούμενο είναι ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στη χώρα για τον κορονοϊό, εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες. 

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει καθηλωθεί το ποσοστό του εμβολιασμού στη χώρα και μέχρι σήμερα ο γενικός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν πραγματοποιηθεί 6.301.143 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ενώ 201.523 είναι οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης (τρίτη δόση) μέχρι σήμερα. 

Οι νέοι

Ωστόσο, οι φόβοι των ειδικών και του υπουργείου Υγείας εστιάζονται πλέον και στους νέους μετά τους 3 θανάτους που κατεγράφησαν τα τελευταία 24ωρα σε νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών. 

Η έκκληση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για εμβολιασμό είναι άγνωστο εάν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού σε νέους από 18 έως 24 ετών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν το 45%. 

Μάλιστα η ανησυχία σχετίζεται πλέον και με την απελευθέρωση των μέτρων, αφού πλέον η διασκέδαση κινείται σχεδόν σαν να βρισκόμαστε στο 2019. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που στενάζουν τα νοσοκομεία από τις νοσηλείες covid, η ψυχαγωγία συνεχίζεται κανονικά με πάρτι αλλά και σε νυχτερινά κέντρα. 

Γι’ αυτό είναι πιθανό, ειδικά στις κόκκινες περιοχές, να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα, παρότι όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στην πράξη πια μέτρα, καθώς οι πολίτες παρουσιάζουν έντονη κόπωση και έχουν περάσει ήδη στη νέα κανονικότητα...