Με μέτρα της «συμφοράς» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να απαντήσει στην οικονομική καταστροφή που προκάλεσε λόγω της πολιτικής που ακολούθησε σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Η κυβέρνηση που έκλεισε τις λιγνιτικές μονάδες στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» βλέπει τις τιμές του ρεύματος να ανεβαίνουν ραγδαία με την Ελλάδα να έχει πλέον το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη, καθώς μέσα στους τελευταίους μήνες έχει σχεδόν διπλασιαστεί η τιμή της κιλοβατώρας.
Ανύπαρκτη ήταν και η πολιτική της για την αποθεματοποίηση του φυσικού αερίου, καθώς δεν φρόντισε να προμηθευτεί ούτε ένα κιλό φυσικού αερίου, ούτε ένα λίτρο πετρελαίου όταν είχαν καταρρεύσει οι τιμές τους στην αρχή της πανδημίας. Τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου, του οποίου η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη απ' ότι είναι τώρα, αλλά και πετρελαίου του οποίου η τιμή πλέον έχει ανεβεί κατά περίπου 30%. Αυτό είναι κάτι που έκαναν όλες οι υπόλοιπες χώρες.
Μόνο και μόνο γι' αυτή την έλλειψη πολιτικής θα έπρεπε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, αφού ήξερε πως μετά το τέλος των lockdown οι τιμές θα αυξηθούν ραγδαία.
Χαρακτηριστικό της λανθασμένης πολιτικής της κυβέρνησης είναι πως κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης ανέφερε πως η «λύση» στην κρίση θα είναι οι φθηνές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο της «πράσινης» πολιτικής. Κάτι που όπως έχουμε παρατηρήσει δεν γίνεται! Μην ξεχνάμε άλλωστε πως προσφάτως υπήρχαν διαρκή μπλακ άουτ στην Ελλάδα, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να στηριχθεί μόνο σε ΑΠΕ.
Να σημειώσουμε πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως αυτή η κρίση θα είναι παροδική, παρόλα αυτά εάν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση θεωρούμε δεδομένο πως το πρόβλημα θα συνεχιστεί.
Όσον αφορά τα μέτρα... αυτά μάλλον δεν αφορούν κανέναν, καθώς είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας, διότι είναι κάτι μικροεπιδόματα τα οποία ελάχιστα θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.
Χαρακτηριστικό είναι πως παρουσιάστηκε σαν «επιτυχία» πως πέρσι το επίδομα το πήραν 700.000 πολίτες, ενώ φέτος θα το πάρουν 1 εκατ. πολίτες.
Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας τα μέτρα είπε:
- Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. ευρώ.
- Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν ενα εκατομμύριο νοικοκυριά. Το κόστος είναι 168 εκατ. ευρώ.
- Τα μέτρα στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε:
- Υπερδιπλασιάζονται τα κεφάλαια στο Ταμείο που έχει συσταθεί από τα 150 στα 400 εκατ.
- Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως και αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες.
- Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου.
- Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15%. Θα υπάρξει συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.
Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε:
- Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται στο ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων.
- Η βάση υπολογισμού αυξάνει από τα 220 στα 300 ευρώ. Είναι το ποσό που πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες που δίνει συντελεστή από 0,12 έως 1,62.
- Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% αντί για 10%.
- Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει από τα 80 στα 100 ευρώ.
- Το μέγιστο επίδομα αυξάνει από τα 650 στα 700 ευρώ.
Στα παραδείγματα που έδωσε ανέφερε:
- Στο κέντρο της Αθήνας με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43 το επίδομα θα φτάσει από 114 ευρώ πέρυσι στα 181.
- Στη Θεσσαλονίκη με συντελεστή 0,71 το επίδομα ανεβαίνει από 188 στα 299 ευρώ.