18 Οκτ 2021

Ακρίβεια: «Μαύρο» ευρωπαϊκό ρεκόρ - Εκτοξεύθηκε η τιμή της ΜWh στην Ελλάδα

 

Πανευρωπαϊκό Ρεκόρ Χονδρεμπορικών Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας από την Ελλάδα. Η χειρότερη ακρίβεια εν όψει ενός δραματικού χειμώνα.

Η ακρίβεια ήδη λυγίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που το ράλι των ανατιμήσεων σε προϊόντα κι ενέργεια φαντάζει ατέρμονο,

εν όψει ενός χειμώνα που προμηνύεται εφιαλτικός για τους Έλληνες πολίτες.

Η χώρα μας σημείωσε ακόμη μια θλιβερή «διάκριση», καταρρίπτοντας το πανευρωπαϊκό ρεκόρ χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπερ σημαίνει πως, τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο, η ελληνική κρίση είναι πιο βαθιά από κάθε άλλου κράτους της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, νέο ρεκόρ στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαία άνοδο 8% από το κλείσιμο της Δευτέρας, κατέγραψε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Τρίτη 19 Οκρωβρίου, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Στη διάρκεια του 24ώρου, η υψηλότερη τιμή έφθασε στα 344 ευρώ ανά μεγαβατώρα (στις 20:00 ώρα Ελλάδας) και η χαμηλότερη στα 188,05 ευρώ τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όσον αφορά στη συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 302,22 γιγαβατώρες, ήτοι μειωμένη κατά 1% από την προηγούμενη μέρα.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο κατέχει το 47%, οι ΑΠΕ ΤΟ 29%, τα υδροηλεκτρικά 9% όπως και οι εισαγωγές 9%, ενώ τέλος, ο λιγνίτης κατέχει ποσοστό 7%, με τις εξαγωγές να φθάνουν στις 16.717 μεγαβατώρες και τις εισαγωγές στις 13.094 MWh.

  • Τρόμος εν όψει χειμώνα: Μόλις το 15% δηλώνει πως θ’ αντέξει το βάρος

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της Alco καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Στην ερώτηση εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους τον χειμώνα, το 68% των Ελλήνων απαντά «δύσκολα«, το 13% πως «δεν θα μπορέσει» και μόλις το 15% πως θα ανταποκριθεί «εύκολα».

Επιπλέον, το 43% υποστηρίζει πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, είναι «σωστά, αλλά δεν επαρκούν», το 34% τα θεωρεί «λανθασμένα» και μόλις το 12% τα κρίνει σωστά και επαρκή.

Εν κατακλείδι, το 77% των ερωτηθέντων κρίνει ως πολύ λίγα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.