30 Νοε 2021

Ο Έντι Ράμα δηλώνει υπέρ της ένωσης Αλβανίας-Κοσόβου - Αντίδραση από τη Σερβία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοποίησης της Αλβανίας και του Κοσόβου, εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής συνάντησης μεταξύ... Αλβανίας και Κοσόβου στην πόλη Ελμπασάν. Ερωτηθείς από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ενδεχόμενο ένωσης, ο Ράμα δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ και αναμένει πως θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στο μέλλον. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα συμβεί και πώς.

Ο Κούρτι δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα αποτελεί τμήμα μιας μακράς διαδικασίας που είναι πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησής του.

Η σερβική κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε έντονα, με την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς να δηλώνει ότι πρόκειται για «άλλο ένα λιθαράκι στην υπονόμευση των θεμελίων της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».

Σύμφωνα με έρευνα του Euronews Albania, το 80% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ένωσης των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν de facto τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Υπογράφηκαν συμφωνίες που θα χαλαρώσουν τους ελέγχους για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται διασυνοριακά, θα καταργήσουν τον συνοριακό έλεγχο για τα οχήματα και θα εφαρμόσουν πενταετείς άδειες παραμονής και εργασίας για τους πολίτες που επιθυμούν να μετακινηθούν σε κάθε χώρα.

Τα πανεπιστημιακά διπλώματα θα αναγνωρίζονται τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία, όπως και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό θα ωφελήσει όσες βρίσκονται σε άδεια μητρότητας, μακροχρόνια αναρρωτική άδεια από την εργασία και συντάξεις αναπηρίας.

Πηγή: euractiv.gr