Πρόταση για την διαμόρφωση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, μέσα από την από κοινού προμήθεια από τα κράτη-μέλη, έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν και παρουσιάζεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής.
Εξωπραγματικές τιμές ηλεκτρισμού καταγράφονται για σήμερα, Πέμπτη, πανευρωπαϊκά, καθώς αυξήθηκαν σε επίπεδα κοντά στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την τιμή του αερίου να ανεβαίνει πάνω από τα 120 ευρώ.
Στη Γερμανία η τιμή θα φτάσει τα 344 ευρώ, στη Γαλλία τα 353, στην Ιταλία τα 347, στη Σερβία τα 358, στη Βουλγαρία τα 287, ενώ μόνο η Πολωνία βρίσκεται σχετικά χαμηλά με 143 ευρώ.
Στην περίπτωση της Ελλάδας η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 47% ημερησίως για να φτάσει στα 328 ευρώ με τη μέγιστη τιμή στα 425 και την ελάχιστη στα 194.
Η ζήτηση είναι μειωμένη κατά 6% στις 194 γιγαβατώρες, ενώ στο μείγμα το 41,35% έχει το αέριο, 23% οι ΑΠΕ, 16,6% τα υδροηλεκτρικά, 10% ο λιγνίτης και 6,2% οι εισαγωγές.
Με μια δόση υπερβολής θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να θυμίζει την αντίστοιχη στην αγορά του Τέξας τον περασμένο χειμώνα, απλά πιο "απλωμένη" χρονικά.
Στην περίπτωση του Τέξας, το δριμύ ψύχος οδήγησε για λίγες ημέρες σε πάγωμα των προμηθειών αερίου προς την ηλεκτροπαραγωγή με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών ρεύματος σε χιλιάδες δολάρια ανά μεγαβατώρα, πράγμα που επέτρεπε και το ιδιότυπο απελευθερωμένο ρυθμιστικό καθεστώς της συγκεκριμένης πολιτείας.
Αντίστοιχα, στην Ευρώπη έχουμε έλλειψη αερίου που εκτοξεύει τις τιμές, όπως και αρκετές χώρες που κατηγορούν τις Βρυξέλλες για την αρχιτεκτονική της αγοράς, ζητώντας αλλαγές.
Κοινές προμήθειες αερίου
Εν τω μεταξύ, πρόταση για την διαμόρφωση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, μέσα από την από κοινού προμήθεια των απαιτούμενων προς τούτο ποσοτήτων από τα κράτη-μέλη έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν και παρουσιάζεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής.
Το υπό εξέταση σχέδιο αποτελεί την απάντηση που επεξεργάστηκαν τα επιτελεία των Βρυξελλών στην αυξανόμενη πίεση από κράτη-μέλη για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος κοινής προμήθειας αερίου.
Το σχέδιο εντάσσεται στις προσπάθειες της Κομισιόν να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά συστήματα αποθήκευσης αερίου, όμως δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες για το πως αυτό το σύστημα κοινής προμήθειας θα λειτουργήσει στην πράξη.
News247.gr