Σε… αστρονομικά επίπεδα έχουν φτάσει οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και παρά τις κυβερνητικές φανφάρες, τίποτα ουσιαστικό για τη συγκράτηση των τιμών και την προστασία των καταναλωτών δεν γίνεται.
Ήδη, όπως έγραψε η «Ναυτεμπορική», το ρεκόρ ακρίβειας είναι ιστορικό όσον αφορά τη μέση χονδρεμπορική τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφού έσπασε -για πρώτη φορά- το φράγμα και των 400 ευρώ/MWh.
«Η εγχώρια αγορά ακολούθησε την τάση των ακριβότερων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, με «φόντο» το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20%, πάνω από τα 180 ευρώ/MWh. Έτσι, το «κοντέρ» έγραψε 415,94 ευρώ/MWh (με ημερήσια αύξηση 21,5%) … ενώ η ανώτατη τιμή στην οποία έγιναν συναλλαγές εκτοξεύθηκε στα αδιανόητα επίπεδα των 542,5 ευρώ/MWh!», αναφέρει χαρακτηριστικά η οικονομική εφημερίδα.
Την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν και η ζήτηση ανεβαίνει, το ίδιο κάνουν και οι τιμές και στην Ευρώπη, παραμένουν σταθερά πολύ υψηλές: η Γαλλία με τιμή στα 452,94 ευρώ, η Ελβετία 435,51 ευρώ, Ρουμανία με 428,24 ευρώ, οι Κροατία – Αυστρία – Σλοβενία 427,09 ευρώ και η Βουλγαρία (421,59 ευρώ / μεγαβατώρα).
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Ιανουάριος (αλλά και όλο το πρώτο τρίμηνο του 2022) προβλέπεται… εφιαλτικός (μόλις προστεθούν και τα… απόνερα της τρομακτικής αύξησης του φυσικού αερίου), καθώς οι ανατιμήσεις μέσω των ρητρών των προμηθευτών περνούν στην λιανική αγορά, στα νοικοκυριά, στους αγρότες και στις επιχειρήσεις, «εξατμίζοντας» τη μερική επιδότηση των αυξήσεων στη χαμηλή τάση (μόνο στην τιμή του ρεύματος και όχι στις λοιπές χρεώσεις) που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση.
Μικρή επιχείρηση με κατανάλωση ρεύματος αξίας 600 ευρώ, καλείται να πληρώσει λογαριασμό 2.500 ευρώ
Σε μια πρόσφατη καταγγελία των μικρών επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, η απόγνωση ήταν φανερή στα λεγόμενα των επιχειρηματιών, οι οποίοι έφεραν ως παράδειγμα μια ατομική επιχείρηση εστίασης της περιοχής, η οποία έχοντας κατανάλωση ρεύματος αξίας 600 ευρώ, καλείται να πληρώσει λογαριασμό 2.500 ευρώ, χάρη στις χρεώσεις αναπροσαρμογής της τιμής κιλοβατώρας, των λοιπών, τελών, των λοιπών επιβαρύνσεων κ.λ.π .
Η απορία όλων των καταστηματαρχών είναι πως θα μπορέσει να μείνει η αγορά ζωντανή και πως θα πληρωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος (ή του φυσικού αερίου αντίστοιχα), αλλά και το πόσες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν από αυτή τη λαίλαπα…