9 Δεκ 2021

Μπουρλά: Νομίζω ότι θα χρειαστούμε και μια τέταρτη δόση εμβολίου για καλύτερη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

[Τέτοιου είδους ανακοινώσεις χτίζουν εμπιστοσύνη στο εμβόλιο; Έτσι νομίζει ο Άκης; Εκτός αν σκέφτεται "έχω πιάσει πρόθυμα πελατάκια και θα τα εμβολιάζω μέχρι να σβήσει ο Ήλιος και στα παπάρια μου το 30% ανεμβολίαστων".... Άκη ξεκίνα και 5η δόση στο Ισραήλ να... μας πεις μετά για την 6η😜😜
Γιαυτό εγώ τρίτη δόση στους 9 μήνες με Moderna  που αποδείχθηκε και καλύτερο στην πράξη και δεν ακολουθεί χυδαία επικοινωνιακή πολιτική "θα σας εμβολιάζω κάθε μήνα μέχρι να πείτε το Δεσπότη Παναγιώτη" ή καλύτερα "μέχρι να πείτε τον Ραβίνο Ελιζάχ" αφού όλα για το Ισραήλ μας λέει η Pfizer]-ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ

Οι ερευνητές συνεχίζουν να λένε ότι πρέπει να μάθουν ακόμα περισσότερα, για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης

Για το ενδεχόμενο χορήγησης και τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κοροναϊού μίλησε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Στόχος είναι η καλύτερη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως θα μπορούσε να «ξεφύγει» από την προστασία που παρέχουν τα αντισώματα, έπειτα από τον αρχικό εμβολιασμό.

Με την εκστρατεία χορήγησης της τρίτης δόσης να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επικεφαλής της Pfizer ανέφερε πως περιμένει να δει δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να καθορίσει εάν θα απαιτηθούν πρόσθετες δόσεις, ειδικά για την Όμικρον.

«Όταν θα έχουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας, νομίζω ότι θα χρειαστούμε και μια τέταρτη δόση», είπε ο κ. Μπουρλά σε εκπομπή του CNBC, επισημαίνοντας ότι τα απαιτούμενα δεδομένα θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Pfizer δημοσίευσε ευρήματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη που έδειξε ότι δύο δόσεις εμβολίου είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν την Όμικρον, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του ιού, ενώ η τρίτη δόση βελτίωσε σημαντικά την προστασία, αδρανοποιώντας το στέλεχος.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν μια πρώιμη εργαστηριακή μελέτη, βασίστηκε σε ένα αντίγραφο της μετάλλαξης Omicron που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Οι ερευνητές εξακολουθούν να λένε ότι πρέπει να μάθουν ακόμα περισσότερα, για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης.

Ο κ. Μπουρλά είπε ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη προστασία έναντι ενός νέου κύματος λοιμώξεων.

«Μια τρίτη δόση θα προσφέρει, πιστεύω, πολύ καλή προστασία», δήλωσε ο κ. Μπούρλα, προσθέτοντας ότι οι θεραπείες όπως το αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer θα βοηθήσουν στην πρόληψη νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα.