Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ παρουσία της ΟΕΝΓΕ κατέθεσε πριν από λίγο, αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, αναφορικά με τους θανάτους διασωληνωμενων εκτός ΜΕΘ και την πολυήμερη αναμονή τους για την εξεύρεση κλίνης.
«Το σύστημα οφείλει να διασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους. Από την στιγμή που δεν το πράττει, διαπράττει έγκλημα», είχε σχολιάσει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος προ ημερών, ενώ σήμερα, έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου διεμήνυσε πως από όσα έχουν ειπωθεί, «δεν παίρνουμε ούτε γράμμα πίσω και θα το αποδείξουμε με καταθέσεις δεκάδων συναδέλφων, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτα … Θα έπρεπε με 100 νεκρούς την ημέρα, χθες 130 και πάνω από 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ο Υπουργός Υγείας να μη λέει μεγάλα λόγια, να σκύβει το κεφάλι και να δουλεύει. Δεν είναι δυνατόν μετά από δύο χρόνια πανδημίας να μη λειτουργούν τα απαραίτητα κρεβάτια ΜΕΘ … δεν είναι δυνατόν να διασωληνώνεται ασθενής, να παίρνει σειρά προτεραιότητας και να έρχεται η σειρά του μετά τον θάνατο … Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, προκύπτει ότι υπάρχουν 40-50 κρεβάτια κενά ΜΕΘ και υπάρχουν πάνω από 100 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός. Να μας πει ο κ.Πλεύρης, αφού υπάρχουν αυτά τα κρεβάτια κενά κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, γιατί δεν γεμίζουν. Επίσης, γιατί πέφτουμε από τα σύννεφα όταν λέμε ότι οι επώνυμοι βρίσκουν ΜΕΘ αμέσως; Ξέρετε κανέναν επώνυμο ο οποίος να έχασε τη ζωή του εκτός ΜΕΘ; Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένα περιστατικά … Θέλουμε να αναπτυχθούν 3.000 κλίνες ΜΕΘ για να βρίσκουν όλοι ΜΕΘ, όταν όμως δεν υπάρχουν, αν είσαι και παπάς, θα πρέπει να πηγαίνεις με την αράδα σου».
Θυμίζουμε ότι η σχετική αναφορά που κατατέθηκε, θα προστεθεί στον φάκελο της προκαταρκτικής έρευνας που ήδη έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης.
Η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας στις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, ήταν, αντί διερεύνησης του θέματος, η κατάθεση από τον Θάνο Πλεύρη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου.
Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση της ΠΟΕΗΝ στο Υπουργείο Υγείας.