6 Δεκ 2021

FT: Οι ΗΠΑ πείθουν τις χώρες της ΕΕ εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία

 

Ιωαννης Χαρχαρης
Η αμερικανική Intel καταφεύγει σε «άνευ προηγουμένου κοινή χρήση» για να πείσει την ΕΕ για ρωσικά σχέδια «εισβολής» στην Ουκρανία

Από τον Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πείθουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι ...

η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Διέδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις «υποτιθέμενες προθέσεις του Κρεμλίνου» σε 29 συμμάχους του ΝΑΤΟ σε διμερείς και συλλογικές συναντήσεις και μέσω της διπλωματικής οδού της ΕΕ.

Αυτό γράφουν σχετικά οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές .

Ταυτόχρονα, ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, ιδίως η Γερμανία, ήταν δύσπιστοι και δεν πίστευαν σε αυτό.

"Πολλοί σύμμαχοι δεν ήταν σίγουροι ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Μας εξέπληξε αυτό το χάσμα [στις πληροφορίες]. Πώς και γιατί οι ΗΠΑ είδαν αυτό που δεν είδαμε;" - ανέφερε στους Financial Times ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που έχουν ζητήσει διάλογο με τη Μόσχα αντί για αντιπαράθεση, έχουν εκφράσει την άποψη ότι η Ρωσία δεν θα κάνει βήματα προς την Ουκρανία «αν δεν προκληθεί». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν αλλάξει αυτή τη θέση.

"Γενικά, είναι πλέον ξεκάθαρο γιατί όλες τις τελευταίες εβδομάδες τα δυτικά μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών) ήταν γεμάτα από αναφορές για επικείμενη εισβολή. Ήταν, προφανώς, ένα στοιχείο "πειθούς" από την Bild, η οποία ακόμη και στην Ουκρανία  προκάλεσε κύμα τρολαρίσματος", - σχολιάζει την κατάσταση στο Telegram το κανάλι «Πολιτική της Χώρας» .

Σημειώστε ότι οι ρωσικές αρχές αρνούνται την προετοιμασία επίθεσης κατά της Ουκρανίας και ισχυρίζονται ότι οι σχετικές δηλώσεις αποτελούν «προπέτασμα καπνού» για να κρύψουν την προετοιμασία στρατιωτικής επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς. Υπάρχει επίσης μια δημοφιλής εκδοχή ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν σκοπό να επηρεάσουν την απόφαση των Ευρωπαίων και να αναβάλουν την έναρξη του Nord Stream 2.

Σε τεντωμένο σχοινί 

Η Ρωσία απειλεί την Ουκρανία, προκαλώντας ακόμη μια «κρίση» στην Ουάσιγκτον. Το Κίεβο δεν είναι επίσημος σύμμαχος, πόσο μάλλον στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής συνομιλεί και ενεργεί σαν να ήταν η Ουκρανία μέλος της διατλαντικής συμμαχίας. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Ωστόσο, η υπεράσπιση της Ουκρανίας δεν θα ήταν κάτι το εύκολο. Ειδικά αφού το Κίεβο, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία παρά για τις ΗΠΑ. Ακόμη χειρότερα, η δικαιολογία του πολέμου με μια δύναμη με πυρηνικά όπλα σε μια χώρα χιλιάδες μίλια μακριά, χωρίς σύνδεση με την ασφάλεια των ΗΠΑ, θα ήταν μια ιδιαίτερα σκληρή δοκιμασία για τον αμερικανικό λαό.

Το Πενταπόσταγμα έχει γράψει, ότι  Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν ενεργά ορισμένες πληροφορίες, προκειμένου να πείσουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τα  σχέδια της Μόσχας να προετοιμάσει μια εισβολή στην Ουκρανία.

Σήμερα αποκαλύπτουμε,  ότι Αξιωματούχοι ανέφεραν εχθές Κυριακή, πως έγινε μια «άνευ προηγουμένου κοινή χρήση» αναφορών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που απεικονίζουν ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις κατά μήκος των συνόρων κάτι που βοήθησε να πειστούν οι προηγουμένως σκεπτικιστές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ότι η Ρωσία θα μπορούσε «σύντομα να διατάξει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

«Πολλοί σύμμαχοι δεν ήταν πεπεισμένοι ότι συνέβαιναν σοβαρά πράγματα», είπε ένας αξιωματούχος στους Financial Times . «Μας εξέπληξε αυτό το χάσμα (νοημοσύνης), πώς και γιατί οι ΗΠΑ έβλεπαν πράγματα που εμείς δεν βλέπαμε».


Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία και ορισμένες δυτικές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχία για την υποτιθέμενη αύξηση, σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως «επιθετικές ενέργειες» από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαψεύσει τέτοιους ισχυρισμούς, με τον Πρόεδρο Πούτιν να χαρακτηρίζει τέτοιες δηλώσεις «συναγερμούς». Η Μόσχα δήλωσε επίσης, ότι δεν απειλεί καμία χώρα και δεν πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον κανενός έθνους.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άμυνας και ασφάλειας, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει τώρα την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για πιθανά αντίποινα κατά της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις συνομιλίες της Τρίτης, για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε σχέση με την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας, καθώς και άλλα θέματα, κατά την επερχόμενη βιντεοκλήση με τον Πούτιν την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, δήλωσε το Σάββατο ως απάντηση στις εικασίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία, ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τα δικά της στρατεύματα εντός της επικράτειάς της.

Η πρεσβεία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να εργαστεί, ώστε το Κίεβο να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Στις 23 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει επιθετικά σχέδια σχετικά με την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο εξέφρασε επίσης ανησυχίες, για το ότι το Κίεβο έχει συγκεντρώσει σχεδόν τις μισές ένοπλες δυνάμεις του στη γραμμή επαφής με την περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλλει διπλωματική προσπάθεια για να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να δείξουμε στη Μόσχα «το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων».
«Χρησιμοποιούμε τη διπλωματική μας ικανότητα, για να ενημερώσουμε τη Ρωσία ότι αυτή η επίθεση θα ήταν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο.

«Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε την κρίση, αλλά ενόψει οποιωνδήποτε απρόβλεπτων συνθηκών, η ΕΕ θα στηρίξει σταθερά την Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ, ενώ είπε επίσης ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες, θα δώσει την ευκαιρία στο μπλοκ να επιδείξει δέσμευση.

 

Τα ρωσικά αεροσκάφη αλλάζουν πορεία για να αποφύγουν σύγκρουση με κατασκοπευτικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας, αναφέρει ότι το προσωπικό της για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας αναγκάστηκε να εκτρέψει την πορεία δύο αεροσκαφών, για να αποφευχθεί η σύγκρουση με ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι η πτήση SU501 που μετέφερε 142 επιβάτες χρειάστηκε να πέσει 2.000 πόδια, αφού ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας του είπε ότι ένα άλλο αεροσκάφος διέσχισε το δρόμο του σε κοντινή απόσταση.

Η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας είπε επίσης, ότι ένα μικρότερο αεροσκάφος CL-650 που πετούσε από το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας του Σότσι προς τα Σκόπια στη Βόρεια Μακεδονία ήταν υποχρεωμένο να αλλάξει πορεία.

Η Rosaviatsia είπε ότι η αύξηση των πτήσεων με αεροσκάφη που ανήκουν στη στρατιωτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ στην περιοχή, δημιουργεί κινδύνους για πολιτικά αεροπλάνα και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να υποβάλει διπλωματική καταγγελία.

Ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι, είναι ότι ξέσπασε «καυγάς» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Στοκχόλμη, σύμφωνα με  το Bloomberg επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες που δεν κατονομάζει. Η συνάντηση έγινε με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά μόνο αυτό δεν επετεύχθη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συζήτηση “ξέφυγε”, όταν έγινε αναφορά για δυτικά αντίποινα κατά της Μόσχας σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Η “ανταλλαγή απόψεων σε οξεία μορφή”, ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι θα απαντήσουν σε τυχόν ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι τα γεγονότα στο Κίεβο, το 2014, ήταν πραξικόπημα. Κατηγόρησε, επίσης, ΝΑΤΟ και Ε.E. ότι “καταστέλλουν τις διαφωνίες και απειλούν τη Ρωσία”.

Με τη σειρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και είπε ότι δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είχαν ανοίξει πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Κίεβο και σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους το 2014. Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη Δύση με τον φόβο της εισβολής να επικρέμεται. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά και λόγω των προσφάτων εξελίξεων στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας δεν γίνεται πιστευτή.

πενταποσταγμα