21 Ιαν 2022

Πανδημία ΗΠΑ: Τα μοντέλα προβλέπουν κύμα θανάτων όμικρον

 «Δυστυχώς θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί», λέει ένας επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα Η Δρ Anne Rimoin εξηγεί πώς οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Η ταχέως κινούμενη παραλλαγή omicron μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια κατά μέσον όρο, αλλά οι θάνατοι από την COVID-19 στις ΗΠΑ αυξάνονται και οι μοντελιστές προβλέπουν ότι 50.000 έως 300.000 περισσότεροι Αμερικανοί θα μπορούσαν να πεθάνουν μέχρι να υποχωρήσει το κύμα στα μέσα Μαρτίου. Ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών για νέους ημερήσιους θανάτους από COVID-19 στις ΗΠΑ έχει ανοδική τάση από τα μέσα Νοεμβρίου, φτάνοντας σχεδόν τους 1.700 στις 17 Ιανουαρίου – ακόμα κάτω από το ανώτατο όριο των 3.300 τον Ιανουάριο του 2021.

Θάνατος από COVID-19 σε οίκο ευγηρίας Οι κάτοικοι άρχισαν να αυξάνονται ελαφρώς πριν από δύο εβδομάδες, αν και εξακολουθούν να είναι σε ποσοστό 10 φορές μικρότερο από πέρυσι πριν εμβολιαστούν οι περισσότεροι κάτοικοι.

Παρά τις ενδείξεις ότι η omicron προκαλεί ηπιότερη νόσο κατά μέσο όρο, το πρωτοφανές επίπεδο μόλυνσης που εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, με τα κρούσματα να εξακολουθούν να εκτινάσσονται στα ύψη σε πολλές πολιτείες, σημαίνει ότι πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι θα αρρωστήσουν σοβαρά.

Εάν επιτευχθεί το υψηλότερο άκρο των προβλέψεων, αυτό θα ωθήσει τους συνολικούς θανάτους στις ΗΠΑ από την COVID-19 πάνω από 1 εκατομμύριο μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν εξαιτίας του πόσο μεταδοτική ήταν η όμικρον», δήλωσε ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα Τζέισον Σάλεμι. «Δυστυχώς θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί».

Η COVID-19 έχει χτυπήσει τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της πτέρυγας στο King’s College Hospital στο Λονδίνο.

Τα νεκροτομεία έχουν αρχίσει να εξαντλούνται από χώρο στην κομητεία Τζόνσον του Κάνσας, δήλωσε ο Δρ Σάνμι Αρεόλα, διευθυντής του τμήματος υγείας. Περισσότεροι από 30 κάτοικοι έχουν πεθάνει στον νομό φέτος, η συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχει εμβολιαστεί.

Αλλά η αντίληψη ότι μια γενικά λιγότερο σοβαρή παραλλαγή θα μπορούσε να αφαιρέσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων ήταν δύσκολο να μεταδοθεί από τους ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Τα μαθηματικά – ότι ένα μικρό ποσοστό ενός πολύ μεγάλου αριθμού λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλό αριθμό θανάτων – είναι δύσκολο να τα φανταστεί κανείς.

«Συνολικά, θα δείτε περισσότερους άρρωστους ανθρώπους, ακόμα κι αν εσείς ως άτομο έχετε μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε», είπε η Katriona Shea από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η οποία ηγείται μιας ομάδας που συγκεντρώνει πολλά μοντέλα πανδημίας και μοιράζεται τις συνδυασμένες προβολές με τον Λευκό Οίκο.

Το κύμα θανάτων που κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κορυφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, είπε ο Shea.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι θα μπορούσαν να ισοδυναμούν ή να υπερβαίνουν την κορυφή της δέλτα και, ενδεχομένως, να ξεπεράσουν ακόμη και την προηγούμενη αιχμή των θανάτων στις ΗΠΑ πέρυσι.

Κάποιο άγνωστο μέρος αυτών των θανάτων είναι μεταξύ ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή δέλτα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η omicron κερδίζει επίσης ζωές. “Αυτό βασίζεται στην όμικρον”, είπε ο Shea για το επερχόμενο κύμα θανάτων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα συνδυασμένων μοντέλων 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί θα νοσηλευτούν και 191.000 θα πεθάνουν από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα στα μοντέλα, οι θάνατοι στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron μπορεί να κυμαίνονται από 58.000 έως 305.000. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι ο κίνδυνος από την omicron είναι χαμηλότερος από ό,τι από προηγούμενες παραλλαγές.

Νέα στοιχεία από σχεδόν 70.000 ασθενείς στη Νότια Καλιφόρνια υποδηλώνουν ότι η όμικρον προκαλεί πιο ήπια ασθένεια από τη δέλτα.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με όμικρον είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας με αναπνευστικά συμπτώματα, 74% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ και 91% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, προέρχεται από ερευνητές στο Kaiser Permanente και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

«Είναι δύσκολο για μένα να πω ευθέως ότι είναι καλά νέα», είπε η συν-συγγραφέας της μελέτης Sara Y. Tartof, μια ερευνήτρια του Kaiser Permanente.

“Ίσως υπάρχουν καλά νέα με την έννοια ότι εάν μολυνθείτε οι πιθανότητές σας να αρρωστήσετε σοβαρά μειώνονται, αλλά από κοινωνική άποψη είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για εμάς.

Παραμένει μια σοβαρή κατάσταση και πρέπει να διατηρήσουμε πρακτικές και συμπεριφορές που ξέρουμε ότι μας προστατεύουν”.

Τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν σε περισσότερους θανάτους, δήλωσε ο Marc Lipsitch του Harvard T.H. Chan School of Public Health και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Πρόβλεψης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Σε μέρη με εξαιρετικά σύντομο προσωπικό και υπερφόρτωση ασθενών, όπως μας λένε οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, η ποιότητα της περίθαλψης αρχίζει να υποφέρει», είπε ο Lipsitch.

«Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα από τα μοντέλα που γνωρίζω».

ΠΗΓΗ