20 Ιαν 2022

Γιατί τα αλλάζει όλα ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ


 Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη - Έως τρεις θητείες ή δώδεκα συνεχόμενα χρόνια σε Βουλή, Ευρωβουλή και Κεντρική Επιτροπή -Ισότητα φύλων - Ψηφιακό κόμμα - Απλοποίηση ένταξης στο κόμμα - Αλλάζουν οι παγιωμένες ισορροπίες - Αντιδρά η «Ομπρέλα»

Σαρωτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας μεγάλες ανατροπές ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί 31 Μαρτίου με 3 Απριλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τα προτάσεις που κατέθεσε, ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της Κουμουνδούρου και «βάζει φωτιά» στα εσωκομματικά της, καθώς η «Ομπρέλα» αντιδρά και όπως όλα δείχνουν στο Συνέδριο δεν θα υπάρχει η «πλαδαρή ομοφωνία των ισορροπιών και του μέσου όρου», αλλά πλειοψηφίες και μειοψηφίες και ουσιαστική αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

-Ο πρόεδρος του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται από τα μέλη του κόμματος, με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα. Το Συνέδριο θα εγκρίνει τα κείμενα πολιτικής απόφασης και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος και την Κεντρική Επιτροπή, η δε καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το Συνέδριο, εντός 15 ημερών.

-Καθιερώνεται ανώτατο όριο τριών θητειών ή δώδεκα συνεχόμενων χρόνων στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ώστε να εξασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού.

-Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα στα όργανα του κόμματος πλήρης ισότητα των φύλων, δηλαδή συμμετοχή ανδρών και γυναικών 50-50. Είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα που καθιερώνει την απόλυτη ισότητα, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά των Διακρίσεων.

-Απλοποιείται η διαδικασία ένταξης στο κόμμα, καθώς αυτή θα γίνεται με μια απλή αίτηση είτε στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr. Τα μέλη του κόμματος έχουν δικαίωμα προσφυγής κατά της ένταξης του μέλους στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

-Ιδρύεται Επιτροπή Δεοντολογίας και προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις, που φτάνουν ως και την αναστολή της ιδιότητας του μέλους ή και τη διαγραφή του, απόφαση που λαμβάνεται με τα 2/3 των μελών της. Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται απευθείας από το Συνέδριο.

-Σε όλα τα επίπεδα του κόμματος θεσπίζεται η ψηφιακή ή υβριδική λειτουργία, παράλληλα με τη δια ζώσης, καθώς αναβαθμίζεται και κατοχυρώνεται θεσμικά η ψηφιακή λειτουργία του κόμματος. Στο εξής δεν θα είναι απλά εργαλείο ενημέρωσης, αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφοριών.

-Τα μέλη αποκτούν ουσιαστικό ρόλο, καθώς αποφασίζουν για μείζονα θέματα, όπως η συμμετοχή σε κυβέρνηση με καθολικά δημοψηφίσματα. Μπορεί ακόμα να αποφασιστούν σε περιφερειακό επίπεδο προκριματικές εκλογές για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις εθνικές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι αντιδράσεις

Στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν τα στελέχη της «Ομπρέλας». Είναι χαρακτηριστικό πως στην ψηφοφορία που ακολούθησε στο Πολιτικό Συμβούλιο διαφώνησαν οι Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Έφη Σβίγγου, Πάνος Λάμπρου και Έφη Καλαμαρά. Εναντίον ήταν και ο νέος Γραμματέας της νεολαίας του κόμματος Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αλέκος Μπαλτάς και η Σία Αναγνωστοπούλου υπερψήφισαν τις προτάσεις Τσίπρα, ενώ απουσίαζε η Κατερίνα Κνήτου. Ενδιαφέρον εμφανίζει και το γεγονός ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε «αριστερή ταυτοτική πρόταση» για το προοίμιο του Καταστατικού του κόμματος.

Οι διαφωνούντες επέμεναν ότι με τις προτάσεις Τσίπρα δεν θα υπάρχει λογοδοσία στα όργανα (το υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) ή πως το κόμμα θα οδηγηθεί σε εκλογή προβεβλημένων στελεχών (το υποστήριξε πχ ο Πάνος Σκουρλέτης) κοκ.

https://www.ieidiseis.gr-B.Σκουρης