Μια ανακοίνωση 110 λέξεων, μπορεί να βάλει τέλος σε μια επένδυση ύψους 2.1 δισ. ευρώ και σε μία σχέση ζωής που διαρκεί σχεδόν 20 χρόνια;
Ο καθένας μπορεί να.. επιλέξει... την απάντηση που θεωρεί σωστή, ωστόσο λίγες ώρες μετά την ξαφνική έκρηξη της βόμβας Αμπράμοβιτς με την ανακοίνωση της μεταβίβασης των μετοχών της Τσέλσι, όσο κάθεται η σκόνη, τόσο περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι ο Ρώσος μεγιστάνας δεν αποχωρεί από τους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά προχώρησε σ' αυτήν την κίνηση για να βγάλει την ομάδα από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας του (και των σχέσεων του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν).
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμπράμοβιτς σήμερα το βράδυ με ανακοίνωση του στην ιστοσελίδα του συλλόγου ανέφερε τα εξής:
Στη διάρκεια της σχεδόν 20ετούς διοίκησής μου στην Τσέλσι, πάντα θεωρούσα τον ρόλο μου ως καθοδηγητή του συλλόγου, η δουλειά του οποίου είναι να διασφαλίζει πως θα είμαστε επιτυχημένοι όπως σήμερα, αλλά και για να χτίζουμε για το μέλλον, ενώ παράλληλα θα έχουμε θετική επίδραση στις κοινότητές μας.
Πάντα έπαιρνα αποφάσεις με γνώμονα το καλό της Τσέλσι και παραμένω αφοσιωμένος σε αυτές τις αξίες. Γι' αυτό και σήμερα παραχωρώ στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος του κλαμπ την εποπτεία και τη φροντίδα της Τσέλσι.
Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή είναι οι κατάλληλοι για να τρέξουν τα συμφέροντα του συλλόγου, τους παίκτες, το σταφ και τους οπαδούς».
Καμία αναφορά για πώληση
Διαβάζοντας προσεκτικά την ανακοίνωση του Ρώσου ολιγάρχη, παρατηρεί κανείς ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια περί πώλησης του συλλόγου που αγόρασε το 2003 και κατάφερε να τον οδηγήσει 2 φορές στην κατάκτηση του Champions League και στην εδραίωση του στους μεγάλους συλλόγους της Premier League.
Ο Αμπράμοβιτς ήταν αναμενόμενο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό έγινε πολύ γρήγορα με τον βουλευτή των Εργατικών Κρις Μπράιαντ των Εργατικών, να ζητά πριν από δύο ημέρες να του απαγορευτεί η δυνατότητα να κατέχει τις μετοχές της Τσέλσι, με ταυτόχρονες αναφορές σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο ο ισχυρός άνδρας των «Μπλε» περιγράφεται «... ως μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής για τη Ρωσία, η οποία αποσκοπεί στο να αποκαλύψει έκνομες χρηματοδοτήσεις και παράνομες δραστηριότητες. Ο Αμπράμοβιτς παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, λόγω των επαφών του με το ρωσικό κράτος και το δημόσιο συσχετισμό του με διεφθαρμένες πρακτικές και ενέργειες».
Την ίδια ημέρα στη Βουλή των κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που ζουν ή έχουν συμφέροντα στη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει στην αρχική λίστα τον Αμπράμοβιτς ο οποίος βέβαια δεν είναι Άγγλος υπήκοος κι από το 2018 έχει μετακομίσει στο Ισραήλ (αφού απέτυχε να πάρει την αγγλική υπηκοότητα).
Αντιλαμβανόμενος όμως ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πίεση προς το πρόσωπο του θα εντείνεται και ήδη οι παρενέργειες στην ομάδα του είναι σοβαρές (σ.σ. ο Γερμανός τεχνικός Τόμας Τούχελ παραδέχθηκε ότι ανησυχούν όλοι) αποφάσισε να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση παραχωρώντας τις μετοχές στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος της Τσέλσι οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι οι:
-Χιου Ρόμπερτσον, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρώην Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων
-Σεμπάστιαν Κόε, Θρύλος του στίβου, νυν πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας
-Έμα Χάγιες, προπονήτρια της γυναικείας ομάδας της Τσέλσι από το 2012
Ο Αμπράμοβιτς λοιπόν παρκάρει τις μετοχές του στο Ίδρυμα και θεωρητικά οι διαχειριστές του είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για τα πάντα (προπονητής, παίκτες, μπάτζετ, κλπ).
Ωστόσο από τη στιγμή που δεν γίνεται καμία αναφορά στο πως θα χρηματοδείται πλέον ο σύλλογος, προφανώς και κανείς δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν θα έχει καμία εμπλοκή με τον σύλλογο και θα αφήσει άλλους να αποφασίζουν γι' αυτόν.
Εξάλλου η Τσέλσι παραμένει στην ιδιοκτησία της Fordstam, η οποία Fordstam έχει δανειστεί 2,1 δισ. ευρώ από μια άλλη εταιρία με την επωνυμία Camberley International, η οποία εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Και ναι αυτή η εταιρία ελέγχεται από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς στον οποίο ουσιαστικά η Τσέλσι οφείλει αυτό το τεράστιο ποσό...
Προκειμένου λοιπόν να προλάβει πιθανή κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων στην Αγγλία, ο Αμπράμοβιτς έκανε αυτόν τον ελιγμό και πλεόν αν η κυβέρνηση Τζόνσον αποφασίσει να τον εντάξει στους άμεσα διωκόμενους, τότε το νομικό του επιτελείο θα έχει ένα τέραστιο όπλο στα χέρια του...
Κι αν αυτό δεν λειτουργήσει, προφανέστατα θα πέσει στο τραπέζι και το υπέρογκο δάνει, το οποίο αν απαιτήσει ο Αμπράμοβιτς να του επιστραφεί, μπορεί να οδηγήσει και στον αφανισμό του συλλόγου.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή η ιστορία μοιάζει με μια σκληρή παρτίδα πόκερ, όπου κανείς από τους παίκτες δεν έχει καν ανοίξει όλα τα χαρτιά του...
Chelsea Supporters' Trust: Στηρίζουμε την Ουκρανία, θέλουμε εξηγήσεις από Αμπράμοβιτς
Την ίδια ώρα πάντως, μία από τις κορυφαίες λέσχες φίλων της Τσέλσι, που είναι επισήμως αναγνωρισμένη από το σύλλογο και λειτουργεί ως θεματοφύλακας των αξιών του, με ανακοίνωση του καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και ζήτησε διευκρινίσεις από τον μεγαλομέτοχο αναφορικά με την ανακοίνωση του και το μέλλον του συλλόγου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Το Chelsea Supporters' Trust είναι βαθιά λυπημένο και σοκαρισμένο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ακόλουθες απώλειες ζωών.
Σημειώνουμε την ανακοίνωση του κ. Αμπράμοβιτς και αναζητούμε διευκρινίσεις πάνω στο τι σημαίνει αυτή η ανακοίνωση όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Τσέλσι.
Το συμβούλιο του Chelsea Supporters' Trust είναι έτοιμο να εργαστεί με τα μέλη του The Chelsea Foundation, ώστε να διασφαλιστούν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα του συλλόγου και των φιλάθλων.
Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας»
πηγη protothema.gr