3 Μαρ 2022

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Μόλις 1 στους 20 μπήκαν στη ρύθμιση των 72 δόσεων

Χρηστος Μεγας
 Ένα πρωτοφανές ρεκόρ… οφειλετών χρέους έχει επιτύχει η χώρα μας. Στον ΕΦΚΑ χρωστούν εισφορές και ασφάλιστρα σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις και η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών!

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της τριπλής-επάλληλης (οικονομικής, υγειονομικής και πολεμικής) κρίσης που βιώνει η χώρα μας, αλλά είναι και προϊόν της χαλαρότητας που επέδειξε η κυβέρνηση. (Κυρίως στο θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών που δόθηκαν χωρίς κριτήρια, αλλά και του ΦΠΑ που, ενώ οι επιχειρήσεις το εισέπρατταν μέσα στην υγειονομική κρίση από τους καταναλωτές, παράλληλα είχαν απαλλαγεί της υποχρέωσης κατάθεσής του στην εφορία!).

Καθώς διαθέτουμε τον μεγαλύτερε αριθμό (ποσοστιαία με το εργατικό δυναμικό) ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων (εμπόρων, επιτηδευματιών, επιστημόνων κ.α.) έχουμε πετύχει όλοι αυτοί να έχουν χρέη: α/προς άλλους προμηθευτές (πολλές φορές χιαστί) και τράπεζες, β/προς την εφορία, αλλά, κυρίως γ/προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα στην Ελλάδα φαίνεται να σπανίζει ο ελεύθερος επαγγελματίας… ελεύθερος βαρών. Να μην χρωστάει δηλαδή στον ΕΦΚΑ ή την εφορία ή, το πιθανότερο, και στα δύο.

Η τριπλή κρίση

1. Η αρχή έγινε με τα χρέη της οικονομικής κρίσης, όπου συρρικνώθηκε ο τζίρος μιας «επιχειρηματικότητας της ανάγκης» (μην βρίσκοντας εργασία, πολλοί άνοιγαν μια δική τους επιχείρηση, από το Δικηγορικό Γραφείο μέχρι το καφέ της γειτονιάς ή το μίνι μάρκετ).

2. Ακολούθως, με την υγειονομική κρίση η πολιτεία, θέλοντας να ανακουφίσει τους επαγγελματίες, όχι μόνο ανέστειλε τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, αλλά τους μετέθεσε και την καταβολή του ΦΠΑ. Που ως γνωστόν τον εισπράττει η επιχείρηση προκειμένου να τον αποδώσει στην εφορία. Δεν νοείται όμως να διακρατεί ο μεσάζων φόρους τρίτου προκειμένου να «περάσει» ο ίδιος επειδή δεν έχει (άλλους) πόρους… Στη διάρκεια της πανδημίας πολλοί επαγγελματίες διαβίωναν με τους φόρους που πλήρωναν οι καταναλωτές!

Ταυτόχρονα ανεστάλη η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Οι οποίες έπρεπε φέτος να ρυθμιστούν σε έως 6 χρόνια προκειμένου να πληρωθούν.

3.Ωστόσο κατά την καταληκτική ημερομηνία (28/2/22) όπου έπρεπε να ενταχθούν στην ρύθμιση οι ασφαλιστικές οφειλές, ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επαγγελματίες απέφυγαν να ενταχθούν. Σαφώς γιατί δεν βελτιωθήκαν τα οικονομικά τους, καθώς παραμένουν οι επιπτώσεις της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης και αφετέρου προσδοκώντας (ή ελπίζοντας) ότι η κυβέρνηση θα δώσει μια ακόμη παράταση. Θα ορίσει ένα ακόμη μεταβατικό διάστημα. Θα εξετάσει ενδεχομένως περισσότερες από 72 δόσεις. Γιατί όχι, ότι θα χαρίσει τις εισφορές καθώς πλησιάζουν οι εκλογές…

Έτσι, από σχεδόν 1,1 εκατ. οφειλέτες στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά το σύνολο των 341.762 επιχειρήσεων και παραρτημάτων στη χώρα που οφείλουν εισφορές μισθωτών, αλλά και ασφάλιστρα των μελών διοίκησης, των 400.000 αγροτών και των 330.000 λοιπών επιστημόνων-επαγγελματιών (δικηγόροι, Γιατροί, Μηχανικοί, Λογιστές κ.ά.), στην ρύθμιση των 6 ετών που ίσχυε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου εντάχθηκε μόλις το 5%. Δηλαδή, μόλις 1 στους 20. Αν και αυτό το (πενιχρό) ποσοστό αφορά στους μεγαλύτερους οφειλέτες. Άρα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ήθελαν να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να λειτουργήσουν υπέβαλλαν αίτηση ρύθμισης.

41,2 δισ. στον «αέρα»

Οι υπόλοιποι 1.040.000 θεωρούνται οφειλέτες σε καθυστέρηση πλέον και ο ΕΦΚΑ, τυπικά, θα πρέπει να στείλει τον «λογαριασμό» στο Κέντρο Είσπραξης ΚΕΑΟ.

Αυτό το δρόμο θα επακολουθήσουν και πολλές επιχειρήσεις που, ναι μεν αρχικά εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά λόγω του πολέμου και της γενικότερης οικονομική αδυναμίας, υπολογίζεται ότι και αυτές θα εγκαταλείψουν τη ρύθμιση. Παρασυρόμενοι και από το όλο κλίμα της άρνησης-αδυναμίας καταβολής…

Με αυτά τα διδόμενα καταγράφεται πλήρης και γενικευμένη «ανταρσία» των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι δεν μπορούν (ή αρνούνται) να πληρώσουν. Και αυτό είναι κάτι που θα υποχρεώσει το υπουργείο Εργασίας σε αναδίπλωση και «νέα ευκαιρία». Ειδικά εν όψει εθνικών εκλογών. Πιθανή εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις όμως τόσο στα έσοδα του ΕΦΚΑ και την ομαλή καταβολή των συντάξεων, όσο και στους ελέγχους των δανειστών (και εταίρων) αναφορικά με τις αξιολόγησης κατά τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Επίσης θα επηρεαστεί το κόστος δανεισμού της χώρας (επιτόκια), αλλά και η επιστροφή των κερδών των κρατών-μελών από την αγορά των ελληνικών ομολόγων στη διάρκεια της κρίσης…

Έτσι, οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τα 41,2 δισ. ευρώ, από 39 προ της πανδημίας. Και γι’ αυτά τα κολοσσιαία ποσά ελάχιστες ελπίδες είσπραξης υπάρχουν…

https://www.ieidiseis.gr