Γιατί οι ΗΠΑ αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο;
Παρά το γεγονός ότι είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός, οι ΗΠΑ στρέφονται στο ρωσικό αργό για να εξυπηρετήσουν τις πιο απομονωμένες παράκτιες αγορές...
και να διατηρήσουν τα διυλιστήρια σε βέλτιστα επίπεδαBy Collin Eaton/The Wall Street Journal
Απόδοση> Κουρδιστό Πορτοκάλι
Η έκρηξη του fracking έκανε την Αμερική τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο πριν από μερικά χρόνια, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εισάγουν εκατομμύρια βαρέλια κάθε μέρα από άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ορισμένοι στο Κογκρέσο προέτρεψαν την κυβέρνηση Biden να μειώσει γρήγορα τις εισαγωγές ρωσικού αργού από τις ΗΠΑ, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει την απαγόρευση των φορτίων.
Ακολουθεί μια ματιά στο γιατί οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εισάγουν ρωσικό αργό και πού πηγαίνουν.
Πόσο πετρέλαιο εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία;
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταναλώνουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις ποσότητες που καλύπτουν οι εγχώριες εταιρίες, απαιτώντας από αυτές να εισάγουν ορισμένες προμήθειες. Αλλά εξαρτώνται λιγότερο από το πετρέλαιο της Ρωσίας συγκριτικά με την Ευρώπη και παίρνει μόνο ένα μικρό μέρος του εισαγόμενου αργού από τη Ρωσία.
Η Αμερική προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αργού από τον Καναδά, το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία. Οι μικρότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Δυτικής Αφρικής συνήθως στέλνουν επίσης περισσότερο αργό στις ΗΠΑ από ό,τι η Ρωσία.
Μερίδιο των εισαγωγών αργού πετρελαίου και πετρελαίου από τις ΗΠΑ
Περίπου το 8% των εισαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων από τις ΗΠΑ, ή περίπου 672.000 βαρέλια την ημέρα, προέρχονταν από τη Ρωσία πέρυσι, δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC στο Houston επικαλούμενος στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Από αυτό, το αργό της Ρωσίας αποτελούσε περίπου το 3% των εισαγωγών της χώρας, περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα.
Στα μέσα του 2021, οι εισαγωγές ρωσικού αργού από τις ΗΠΑ έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και παρουσίαζαν υψηλότερες τάσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ. Ωστόσο, το ρωσικό αργό δεν αποτελούσε ποτέ μεγάλο μέρος του συστήματος προμήθειας πετρελαίου των ΗΠΑ, είπε ο κ. Lipow.
Το ρωσικό αργό δεν αποτελούσε ποτέ μεγάλο μέρος του συστήματος προμήθειας πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά στα μέσα του 2021 οι εισαγωγές του από τις ΗΠΑ έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας περίπου δεκαετίας
Εάν οι ΗΠΑ εξάγουν εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την Ακτή του Κόλπου, γιατί εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο;
Ο νόμος Jones, που ψηφίστηκε πριν από έναν αιώνα, έχει ουσιαστικά περιορίσει το μέγεθος των πλοίων που επιτρέπεται να μεταφέρουν εμπορεύματα μεταξύ λιμένων των ΗΠΑ. Αυτό έχει αφήσει τους αγοραστές πετρελαίου στη Δυτική και την Ανατολική Ακτή ουσιαστικά ανίκανους να πάρουν προμήθειες από την Ακτή του Κόλπου.
Η ακτή του Κόλπου, όπου οι εταιρείες πετρελαίου διοχέτευαν περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, συνδέεται με αγωγούς με τη λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού και το Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου της χώρας.
Δεν είναι κερδοφόρο για τις εταιρείες να μεταφέρουν πετρέλαιο από αυτήν την περιοχή στις ανατολικές και δυτικές ακτές των ΗΠΑ με τόσο μικρά πλοία, επομένως τα διυλιστήρια κατά μήκος αυτών των ακτών, που δεν έχουν συνδέσεις αγωγών από το Permian και το Cushing, το εισάγουν κυρίως από το εξωτερικό.
Γιατί τα διυλιστήρια των ΗΠΑ χρειάζονται διαφορετικές ποικιλίες αργού;
Οι ΗΠΑ αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο εν μέρει για να τροφοδοτούν διυλιστήρια που χρειάζονται διαφορετικές ποιότητες αργού πετρελαίου με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο για την παραγωγή καυσίμων σε κορυφαίες δυναμικότητες. Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ σχεδιάστηκαν πριν από δεκαετίες για να χρησιμοποιούν βαρύτερες ποιότητες αργού, συχνά με υψηλότερα επίπεδα θείου, όταν οι εγχώριες προμήθειες ήταν χαμηλότερες.
Τα τελευταία χρόνια, το ρωσικό αργό έχει καλύψει μέρος του κενού σε όλο τον κόσμο που άφησαν πίσω τους οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν, οι οποίες ακρωτηρίασαν τη ροή αυτού του τύπου και παρόμοιων τύπων πετρελαίου από αυτές τις δύο χώρες σε διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου και αλλού, σύμφωνα με τον Lipow.
Πού πηγαίνει το πετρέλαιο της Ρωσίας στις ΗΠΑ;
Περίπου το ήμισυ του πετρελαίου που εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία πηγαίνει στη Δυτική Ακτή, όπου τα διυλιστήρια παίρνουν παραδόσεις αργού από το εξωτερικό κυρίως επειδή δεν συνδέονται με αγωγούς με τη λεκάνη Permian, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα διυλιστήρια της Δυτικής Ακτής παίρνουν ρωσικό αργό που αποστέλλεται από το λιμάνι του Kozmino στην ανατολική πλευρά της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ένα άλλο τέταρτο αυτού του πετρελαίου, περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα, πηγαίνει στην Ανατολική Ακτή, όπου τα διυλιστήρια δεν συνδέονται επίσης μέσω αγωγών με τις τρέχουσες κορυφαίες πηγές παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ. Το υπόλοιπο τρίμηνο καταλήγει συχνά στην Ακτή του Κόλπου, όπου το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας Urals, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο από το μεγαλύτερο μέρος του αργού που παράγεται στις ΗΠΑ, θεωρείται κερδοφόρο για χρήση σε διυλιστήρια που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν τις λεγόμενες ξινές ποιότητες του λαδιού.
Τι μπορεί να συμβεί εάν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επιβραδύνουν τη ροή του ρωσικού αργού;
Οι κινήσεις για παρεμπόδιση της ροής ρωσικού αργού θα μπορούσαν να ερμηνευθούν από την αγορά πετρελαίου ως ένα ακόμη χτύπημα στις ήδη περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το κόστος για τους καταναλωτές. Οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο δήλωσαν ότι θα απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να ενισχύσουν τις παγκόσμιες προμήθειες. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, αφού ορισμένα διυλιστήρια αρνήθηκαν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο λόγω του κινδύνου να παγιδευτούν από κυρώσεις.
κουρδιστο πορτοκαλι