27 Μαρ 2022

Το Ιράν χαρακτηρίζει "επικείμενη" την πυρηνική συμφωνία ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος την απορρίπτει

 


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν ισχυρά μηνύματα από τους διαπραγματευτές της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν στη Βιέννη, ιδίως μεταξύ των Ευρωπαίων, ότι μια οριστικοποιημένη αποκατεστημένη συμφωνία JCPOA βρισκόταν στην.. τελική ευθεία και μάλιστα επίκειται. Το ερώτημα αν θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία θα είχε επίσης άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, καθώς το ιρανικό πετρέλαιο θα παρείχε ανακούφιση στην προσφορά που αναζητούσαν τα δυτικά έθνη, τα οποία έχουν επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία. 

Αλλά την Κυριακή, ο κορυφαίος απεσταλμένος των ΗΠΑ για τις συνομιλίες με το Ιράν, ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, φάνηκε να ρίχνει «άκυρο» στους τελευταίους αισιόδοξους τίτλους, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι επικείμενη μετά από σχεδόν ένα χρόνο συνομιλιών.

"Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι επίκειται... Πριν από μερικούς μήνες πιστεύαμε ότι ήμασταν επίσης πολύ κοντά", δήλωσε ο Μάλεϊ  σε συνέδριο του Φόρουμ της Ντόχα, σύμφωνα με το Reuters. "Σε κάθε διαπραγμάτευση, όταν υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά για τόσο πολύ καιρό, αυτό σας λέει κάτι για το πόσο δύσκολο είναι να γεφυρωθεί το χάσμα".

Αλλά η Τεχεράνη έσπευσε να αντικρούσει αυτή την αρνητική εκτίμηση, λέγοντας ουσιαστικά ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουάσινγκτον και υπονοώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό οφείλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι παρατηρήσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ έρχονται την ώρα που το Ιράν δίνει έναν αισιόδοξο τόνο. Ο Kamal Kharrazi, ανώτερος σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei, δήλωσε ότι μια πυρηνική συμφωνία είναι επικείμενη.


Ένα σημαντικό πιθανό εμπόδιο που θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια οριστικοποιημένη συμφωνία είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρήσει το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO), αφού ο Τραμπ το συμπεριέλαβε στον κατάλογο το 2019.
"Ναι, είναι επικείμενη. Εξαρτάται από την πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε ο Kharrazi, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιστρέψει την καταχώριση, κάτι που σίγουρα θα προκαλούσε μαζικές αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και θα προκαλούσε την οργή του συμμάχου της Ουάσινγκτον, του Ισραήλ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν κλήθηκε πρόσφατα να σχολιάσει την εξέλιξη, απέρριψε τις αναφορές για επικείμενα σχέδια αφαίρεσης του IRGC από τον FTO ως "εικασίες". 

Οι Ιρανοί βλέπουν το IRGC ως νόμιμο και αναπόσπαστο μέρος των κύριων στρατιωτικών κλάδων της χώρας, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια η Ουάσινγκτον το βλέπει ως εμπνευστή τρομοκρατικών συνωμοσιών στο εξωτερικό και ως κύριο τρόπο με τον οποίο η Τεχεράνη βοήθησε να στηριχθεί ο Άσαντ στη Συρία, παρά τις προσπάθειες αλλαγής καθεστώτος που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ και τον Κόλπο.

Οι Ιρανοί έχουν τονίσει ότι "το IRGC είναι ένας εθνικός στρατός και ένας εθνικός στρατός που καταγράφεται ως τρομοκρατική ομάδα σίγουρα δεν είναι αποδεκτό", σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Αγιατολάχ που δόθηκε στο Reuters.