2 Μαρ 2022

Ο ΥΕΘΑ ,η αποστολή όπλων για την Ουκρανία τι κάνει πως δεν καταλαβαίνει και το εθνικό συμφέρον

 


Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας είπε ότι «η εποχή των ‘ναι μεν, αλλά’ εδώ και κάποιες μέρες έχει εκλείψει για χώρες όπως η Ελλάδα, για χώρες που σέβονται τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε... κανόνες οι οποίοι πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά και την συνύπαρξη κυρίαρχων κρατών». Όλα αυτά για να δικαιολογήσει την αποστολή όπλων, πυρομαχικών και αντιαρματικών στην Πολωνία με προοπτική να «περάσουν» στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η «απομονωμένη» Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει ισορροπίες και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν τα πάει κι άσχημα. 

Ο κ.Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι  «ο κόσμος έχει αλλάξει, έχει γίνει πολύ επικίνδυνος, «το περιβάλλον ασφαλείας έχει γίνει πολύ πιο επισφαλές και δυνητικά απειλητικό και για τη χώρα μας» και πρόσθεσε πως σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο να έχεις διαλέξει απερίφραστα το στρατόπεδο στο οποίο ανήκεις, αλλά στο πλαίσιο αυτής της σχέσης να είσαι συνεπής και συντεταγμένος με τους συμμάχους.

Αυτά που λέει ο κ.Παναγιωτόπουλος τα ζούμε και σήμερα, βλέποντας τι συμβαίνει στην Ουκρανία, η οποία είναι σαφές ότι είχε διαλέξει στρατόπεδο. Η Ουκρανία που έχει στενή σχέση με την Τουρκία, έχει μείνει τελείως μόνη, με τους πολίτες της να πολεμούν με τα κορμιά τους και να ακούν την ομοβροντία των ρωσικών κανονιών από τη μία και την ομοβροντία δακρύβρεχτων δηλώσεων από το «δυτικό στρατόπεδο». ΗΠΑ, Βρετανία έχουν ευθαρσώς δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πολεμήσουν για την Ουκρανία…

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τήρηση προσωπικών ισορροπιών ή άσκηση υπολογισμών σχετικά με το αν φταίει κάποιος περισσότερο ή λιγότερο. Έχουμε να κάνουμε με εισβολή. Έχουμε να κάνουμε με πόλεμο…» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Προφανώς και δεν μπορεί να γίνεται λόγος ούτε για αστείο περί «προσωπικών ισορροπιών» σε τέτοιες καταστάσεις. Όπως δεν χωρούν και «προσωπικές πολιτικές και αποφάσεις». Γιατί αυτό συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Η απόφαση που ενδέχεται να εμπλέξει τη χώρα σε πάρα πολύ σοβαρή περιπέτεια, ελήφθη σε μια «κλειστή σύσκεψη» στο Μαξίμου! Αναφερόμαστε στην απόφαση να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία. Το τι στείλαμε έχει τη σημασία του… Θεωρεί ο κ.Παναγιωτόπουλος και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ότι αυτή η απόφαση θα περάσει απαρατήρητη από τη Μόσχα και ότι δεν θα απαντηθεί; Μακάρι να έχουμε εμείς άδικο, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι η Ρωσία θα απαντήσει…

«Ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία και εμείς οφείλουμε ως χώρα, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, να διαχειριστούμε τις κοσμοϊστορικές, δραματικές αλλαγές προς το χειρότερο και να αναπτύξουμε την ‘νέα εθνική ανθεκτικότητα’, αλλά με όρους ισχύος, μέσα από την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει πολύ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία! Το «φώναζαν» ειδικοί, αναλυτές, καθηγητές, δημοσιογράφοι. Όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά ειδικά αυτή δείχνει να μη θέλει να το παραδεχτεί κι έτσι χωρίς καμία πίεση έσπευσε να στοιχηθεί πίσω από τους «συμμάχους» σε μία αδιέξοδη πολιτική. 

«Όταν υπάρχουν διάφοροι διεθνείς δρώντες, οι οποίοι προτάσσουν πάνω από κάθε σύστημα κανόνων, πάνω από κάθε Διεθνές Δίκαιο, πάνω από κάθε διεθνή τάξη βάση κανόνων (αυτό που ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε ‘Rules-Based International Order’) τότε ο μόνος τρόπος ανάσχεσης αυτών των φιλοδοξιών, των αναθεωρητικών, αυτών των διεθνών δρώντων (οι οποίοι σχεδόν όλοι, περιβάλλονται από έναν ‘αυταρχικό μανδύα’, αφού δεν πρόκειται για κανονικά δημοκρατικά κράτη με όρους δυτικής Δημοκρατίας) είναι διά της ισχύος και κυρίως δια της αποτροπής που εξασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Είναι το μόνο απ ΄ όσα είπε ο ΥΕΘΑ με το οποίο θα συμφωνήσουμε. Ελπίζουμε να το εννοεί και να μην περιμένει τους «φίλους και συμμάχους» που μας χτυπάνε φιλικά στην πλάτη. Ο Ζελένσκι ακόμη τους περιμένει…

Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία αλλά και η ρητορική της σ ΄ αυτή την κρίση ,μόνο προβλήματα θα προκαλέσει στην Ελλάδα. Όταν η κρίση περάσει οι «δυτικοί» θα βρουν τις ισορροπίες τους με τη Μόσχα. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την εθνική της ασφάλεια. Θέματα στα οποία είτε μας αρέσει, είτε όχι η Ρωσία μπορεί να έχει παρέμβαση.

Θα αρκούσε λοιπόν η καταδίκη της εισβολής και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ελλάδα έχει κάνει και με το παραπάνω το «καθήκον» της για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Έχουμε δώσει την ελληνική επικράτεια για πάσα χρήση κι έχουμε υπογράψει και συμβόλαια δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς και με τους Αμερικανούς και με τους Ευρωπαίους. Επιπλέον έχουμε κάθε δικαίωμα να λέμε ένα ηχηρό ΟΧΙ σε κάθε εμπλοκή μας επικαλούμενοι την υπαρκτή τουρκική απειλή για την οποία οι «φίλοι και σύμμαχοι» δεν έχουν κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

Το αν θα βρεθούμε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» θα κριθεί μόνο από το αν θα εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον. Τίποτα άλλο δεν θα επιβεβαιώσει την ορθότητα της απόφασης που πήρε ο πρωθυπουργός.

 

 

 Militaire.gr