Τα ΗΑΕ επιθυμούν το τέλος του νυν οικονομικού συστήματος που βασίζεται στο αμερικανικό δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και θέλουν την δημιουργία ενός νέου συστήματος στο οποίο οι χώρες Ανατολής θα παίζουν κυρίαρχο ρόλο.
Ο προεδρικός σύμβουλος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πρώην ΥΠΕΞ της χώρας από το 2008 μέχρι το 2011, Ανουάρ Γκαργκάς, είπε ότι η δυτική ηγεμονία επί του διεθνούς συστήματος βρίσκεται στις τελευταίες της μέρες και όπως είπε χαρακτηριστικά «Έρχονται οι χώρες της Ανατολής» με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μέχρι τώρα τέτοιες δηλώσεις ακουγόντουσαν από τις δύο υπερδυνάμεις Ρωσία και Κίνα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ακούγονται και από μία περιφερειακή δύναμη και μάλιστα χώρα του Περσικού Κόλπου.
Το δολάριο έφθασε στο τέλος του
Ο Γκαργκάς συνέχισε: «Το διεθνές σύστημα σήμερα που βρίσκεται υπό τη δυτική ηγεμονία ζει τις τελευταίες του μέρες», σημειώνοντας ότι η αλλαγή είναι κάτι το φυσικό και ότι το οικονομικό σύστημα που εξαρτάται από το δολάριο είναι ήδη 70 ετών.
«Σήμερα βλέπουμε ότι οι χώρες εξαρτώνται από το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και πιστεύουμε ότι αυτό ήταν από αμνημονεύτων χρόνων. Η αλήθεια είναι ότι το διεθνές σύστημα που εξαρτάται από το δολάριο είναι 50, 60 ή 70 ετών , άρα η εναλλαγή που επέρχεται είναι κάτι φυσιολογικό», είπε.
Αναδιάταξη των συμμαχιών
Σχετικά με τις συμμαχίες των Εμιράτων, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είμαστε ακόμη σε μια δυναμική αναδιάταξης των υποθέσεων μας, επανεξέτασης των συμμαχιών μας και επιβεβαίωσης ότι αυτές οι συμμαχίες αποτελούν μέρος του συνολικού συστήματος προστασίας των ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτή η δήλωση επί της ουσίας αναφέρεται και στην Ελλάδα, αφού όπως παραδέχτηκε ο Εμιριτιανός προεδρικός σύμβουλος τα ΗΑΕ «αναθεωρούν τις συμμαχίες τους και εξετάζουν ποιες είναι κατάλληλες για τα συμφέροντά τους».
Με βάση τις πρόσφατες στρατηγικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Τουρκία γίνεται κατανοητό ότι η συμμαχία με την Ελλάδα βρίσκεται «υπό επανεξέταση».
Αναφέρθηκε όμως και στον διαχωρισμό που επιχειρούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε «δημοκράτες» και «αυταρχικούς».
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι χώρες του Κόλπου δεν επιθυμούν πλέον να ανήκουν στην δυτική επιρροή είναι το γεγονός ότι ξέρουν πως σύντομα μετά την Ρωσία και την Κίνα έρχεται η σειρά τους.
Ο διπλωμάτης των Εμιράτων επέκρινε τη διαίρεση ορισμένων δυτικών αναλυτών (σημειώνεται ότι είναι και επαναλαμβανόμενη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τ.Μπάιντεν) σε δημοκρατικές και αυταρχικές χώρες, λέγοντας: «Η διαίρεση των χωρών σε δημοκρατικές και αυταρχικές χώρες από ορισμένους δυτικούς αναλυτές είναι μια απορριπτική πρόταση γιατί σημαίνει: «Είτε είστε μαζί μας, είστε δημοκρατική χώρα, ή είσαι εναντίον μας, είσαι αυταρχικός».
Αυτό είναι ένα είδος πολιτικής προπαγάνδας», τόνισε.
Μην ξεχνάμε πως τα ΗΑΕ και η Σ.Αραβία είναι χώρες στις οποίες δεν διεξάγονται εκλογές και πρόκειται για απόλυτες μοναρχίες και όχι βασιλευόμενες δημοκρατίες (κάτι που η Δύση αποδέχεται).
Ο Γκαργκάς είπε στο «Συμβούλιο του Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ» ότι η ανάδυση της οικονομικής δύναμης και τεχνολογίας από την Ασία που εκπροσωπείται από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία «θα αλλάξει την ισορροπία που είχε κλίση προς τη Δύση».
Ο διπλωμάτης των Εμιράτων πρόσθεσε: «Η Κίνα σήμερα είναι ένας σημαντικός οικονομικός και τεχνολογικός παίκτης και ένας πολύ σημαντικός πολιτικός παίκτης, αν και δεν θα την βάλουμε στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ για τώρα, αλλά αυτές οι αλλαγές δείχνουν ότι η αλλαγή είναι ο κανόνας σε ένα ευπαθές διεθνές σύστημα, χωρίς σταθερότητα», όπως το έθεσε.