15 Απρ 2022

Επικίνδυνη εξέλιξη: Η Κίνα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν! – Εσπευσμένα στην Ταϊπέι ο Μενέντεζ


 Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν υπό το φως της επίσκεψης Αμερικανών μελών του Κογκρέσου στο νησί. Αντιπροσωπεία έξι Αμερικανών μελών του Κογκρέσου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, έφτασε στο νησί την Πέμπτη σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη. Θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Τσίου Κουο-τσενγκ, μετέδωσε το ταϊβανικό πρακτορείο ειδήσεων CNA.

«Στις 15 Απριλίου, η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έστειλε πολεμικά πλοία, βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη και άλλες δυνάμεις για να οργανώσουν περιπολίες μάχης πολλαπλών χρήσεων και να πραγματοποιήσουν θαλάσσιες και αεροπορικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και γύρω από το νησί της Ταϊβάν». Η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανέφερε σε δήλωση. Σύμφωνα με τον κινεζικό στρατό, αυτές οι ενέργειες οργανώθηκαν ως απάντηση στα «πρόσφατα λανθασμένα σήματα των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν» και είναι απολύτως άχρηστες και πολύ επικίνδυνες. «Αυτός που παίζει με τη φωτιά είναι σίγουρο ότι θα καεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε προηγούμενη απάντηση, η Κίνα είχε αντιταχθεί στην επίσημη επαφή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή επίσημης αλληλεπίδρασης μεταξύ των ΗΠΑ και της περιοχής της Ταϊβάν. Τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για μια Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian σε ενημέρωση.

Ο Ζάο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να τηρήσουν την αρχή της μίας Κίνας και τους όρους των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ» και να σταματήσουν κάθε μορφή «επίσημων ανταλλαγών με την Ταϊβάν και να αποφύγουν να προχωρήσουν περαιτέρω σε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο». Επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση του Πεκίνου να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι αυτή η επίσκεψη έδειξε δικομματική υποστήριξη προς την Ταϊβάν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αυτό έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ταϊβάν, μετά τη μόλυνση από τον COVID-19.

Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από την ηπειρωτική Κίνα για περισσότερες από επτά δεκαετίες. Το Πεκίνο βλέπει το νησί ως επαρχία του, ενώ η Ταϊβάν, η οποία είναι μια περιοχή με τη δική της δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι είναι μια αυτόνομη χώρα.

Κινεζικά J-20 στη Θάλασσα της Ανατολικής και Νότιας Κίνας

Σε μια κίνηση που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις σε αμφισβητούμενες θάλασσες, η Κίνα έχει αρχίσει να στέλνει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της, το J-20, για να περιπολεί τις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας.

Οι ειδικοί λένε ότι η ανάπτυξη των J-20 δείχνει δύο πράγματα: την αυξημένη εμπιστοσύνη της Κίνας στις στρατιωτικές της ικανότητες και την προειδοποίησή της προς άλλες χώρες που συμμετέχουν στην εδαφική διαμάχη, ανέφερε το CNN.

Με περίπου 200 J-20 σε υπηρεσία, η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) “έχει πλέον σε τακτική υπηρεσία έναν στόλο προηγμένων μαχητικών stealth τόσο καλών με τους Αμερικανούς, που παραμένουν το σημείο αναφοράς”, δήλωσε ο Peter Layton, επισκέπτης στο Ινστιτούτο Griffith Asia στην Αυστραλία.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα της Κίνας προς τον κόσμο είναι: «Οποιοδήποτε ξένο στρατιωτικό αεροσκάφος εισβάλλει στον ισχυριζόμενο εναέριο χώρο της Κίνας στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα μπορεί τώρα να αναχαιτιστεί από J-20».

Αν και μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά γεμάτη, η ευρεία ακτίνα δράσης του J-20 σημαίνει ότι θα μπορούσε να περιπολεί περαιτέρω στη θάλασσα ή να παραμείνει περισσότερο σε περιοχές όπως η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, είπε ο Layton.

Ωστόσο, η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times επικαλούμενη στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ανέφερε ότι η ανάπτυξη αποσκοπεί στην «καλύτερη προστασία της ασφάλειας του εναέριου χώρου της Κίνας και των θαλάσσιων συμφερόντων».

Ο Ρεν Γιουκούν, εκπρόσωπος του κρατικού κατασκευαστή του J-20, πρόσθεσε ότι ήταν μια «προπονητική ρουτίνα» για το J-20 να αρχίσει να διεξάγει περιπολίες τώρα που είναι εξοπλισμένο με κινεζικούς κινητήρες, σύμφωνα με τους Global Times.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών Κένεθ Γουίλσμπαχ, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, δήλωσε ότι τα αμερικανικά F-35 και τα κινεζικά J-20 ήρθαν σε στενή εγγύτητα μεταξύ τους πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανέφερε το CNN.

Η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι αμφότερες από καιρό αμφισβητούμενες περιοχές, με αλληλεπικαλυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις από πολλές χώρες.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη την αχανή Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως κυρίαρχο έδαφός της. Χτίζει και στρατιωτικοποιεί τις εγκαταστάσεις της εκεί, μετατρέπει νησιά σε στρατιωτικές βάσεις και αεροδιάδρομους και φέρεται να δημιουργεί μια θαλάσσια πολιτοφυλακή που θα μπορούσε να έχει εκατοντάδες βάρκες.

Εν τω μεταξύ, στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία των νησιών Senkaku που ελέγχονται από την Ιαπωνία, γνωστά και ως νησιά Diaoyu. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ επανέλαβαν την υπόσχεσή τους να υπερασπιστούν τα ιαπωνικά νησιά σε περίπτωση ξένης επίθεσης.

https://directus.gr/