Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν φθάσει σε «νέο ιστορικό υψηλό», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, «πλήττοντας περισσότερο τους φτωχότερους».
«Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια που η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις ζωές μας, την υγεία μας και τις οικονομίες μας», δήλωσε ο επικεφαλής του FAO Qu Dongyu.
Εξηγώντας ότι οι πιο άποροι «αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη έκθεση στην πανδημία και πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων», επισήμανε ότι οι τιμές των βασικών τροφίμων, όπως το σιτάρι και τα φυτικά έλαια, έχουν εκτοξευθεί, «επιβάλλοντας εξαιρετικό κόστος στους παγκόσμιους καταναλωτές, ιδιαίτερα στους φτωχότερους».
Επιπτώσεις του πολέμου
Οι συγκρούσεις οδήγησαν σε άνοδο τις διεθνείς τιμές του σιταριού, του αραβοσίτου και των φυτικών ελαίων, καθώς ο πόλεμος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας διέδωσε τους κραδασμούς στις αγορές που εμπορεύονται αυτά τα βασικά είδη διατροφής.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ανήλθε κατά μέσο όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 12,6% από τον Φεβρουάριο, όταν είχε ήδη φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυσή του το 1990.
Ο Δείκτης παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των τιμών ενός καλαθιού κοινώς διακινούμενων ειδών διατροφής. Οι τιμές του περασμένου μήνα ήταν συνολικά 33,6% υψηλότερες, σε σχέση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Με κινητήρια δύναμη την εκτίναξη των τιμών του σιταριού και των χονδρόκοκκων σιτηρών - σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία - ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO ήταν 17,1% υψηλότερος τον Μάρτιο από ό,τι ήταν μόλις ένα μήνα νωρίτερα.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου το 30% και το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού, αντίστοιχα.
Η συγκομιδή υπολείπεται
Η πρόσφατα εκδοθείσα Ενημερωτική Επισκόπηση Προσφοράς και Ζήτησης Δημητριακών του FAO εκτιμά ότι τουλάχιστον το 20% των χειμερινών καλλιεργειών της Ουκρανίας που φυτεύτηκαν, ενδέχεται να μην συγκομιστούν.
Όμως, επισημαίνει επίσης ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει σε 2.799 εκατομμύρια τόνους, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2020, με την παραγωγή ρυζιού να φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 520,3 εκατομμυρίων τόνων.
Και η παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2021-22 προβλέπεται να φθάσει τους 2.789 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένου ενός επιπέδου ρεκόρ για το ρύζι, ενώ αύξηση αναμένεται επίσης για τον αραβόσιτο και το σιτάρι.
Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από τα επίπεδα έναρξης, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποθεμάτων σιταριού και αραβοσίτου στη Ρωσία και την Ουκρανία, λόγω των χαμηλότερων αναμενόμενων εξαγωγών.
Ο FAO μείωσε την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας σε 469 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας συρρίκνωση σε σχέση με το επίπεδο του 2020-21, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες.
Οι προσδοκίες δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία θα αυξήσουν τις εξαγωγές σιταριού, ενώ η Αργεντινή, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν πιθανότατα περισσότερο αραβόσιτο - αντισταθμίζοντας εν μέρει την απώλεια εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Λάδι και ζάχαρη
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 23,2%, λόγω των υψηλότερων τιμών για το ηλιέλαιο, του οποίου η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.
Οι τιμές του φοινικέλαιου, της σόγιας και του κραμβέλαιου αυξήθηκαν επίσης αισθητά ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του ηλιέλαιου και της ανόδου των τιμών του αργού πετρελαίου - με τις τιμές του σογιέλαιου να υποστηρίζονται περαιτέρω από τις ανησυχίες για τη μείωση των εξαγωγών της Νότιας Αμερικής.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 6,7% από τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας τις πρόσφατες μειώσεις και φτάνοντας σε επίπεδο άνω του 20% υψηλότερο από αυτό του Μαρτίου 2021.
Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου αποτέλεσαν κινητήριο παράγοντα, μαζί με την ανατίμηση του νομίσματος της Βραζιλίας ρεάλ, ενώ οι ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία απέτρεψαν μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις των τιμών.
Κρέατα και γαλακτοκομικά
Εν τω μεταξύ, η εκτίναξη των τιμών του χοιρινού κρέατος που σχετίζεται με την έλλειψη ζώων προς σφαγή στη Δυτική Ευρώπη, οδήγησε τον Δείκτη Τιμών Κρέατος του FAO σε αύξηση κατά 4,8% τον Μάρτιο και έφτασε σε ιστορικό υψηλό.
Οι διεθνείς τιμές των πουλερικών σταθεροποιήθηκαν επίσης σε συνδυασμό με τη μείωση των προμηθειών από τις κύριες εξαγωγικές χώρες μετά τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών.
Εν μέσω της αύξησης της ζήτησης εισαγωγών για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παραδόσεις, ιδίως από τις ασιατικές αγορές, οι τιμές για το βούτυρο και τις σκόνες γάλακτος αυξήθηκαν απότομα, οδηγώντας τον Δείκτη Τιμών Γάλακτος του FAO σε άνοδο 2,6%, καθιστώντας τον 23,6% υψηλότερο από ό,τι τον Μάρτιο του 2021.
https://www.ieidiseis.gr