Οι κάτοικοι του Πεκίνου βρίσκονται πανικό. Ελπίζουν να αποφύγουν lockdown αντίστοιχο με αυτό που επιβλήθηκε στη Σανγκάη, ωστόσο επειδή η πρωτεύουσα της Κίνας, καταγράφει και αυτή αυξημένο αριθμό μολύνσεων, οι κάτοικοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και... τις αγορές, προκειμένου να κάνουν τα -ίσως- τελευταία τους ψώνια πριν τους επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις.
Οι αρχές του Πεκίνο διέταξαν 3,5 εκατομμύρια κατοίκους και εργαζόμενους στη μεγαλύτερη συνοικία της πόλης, την Τσαογιάνγκ, να παρουσιαστούν για τρία τεστ κορωνοϊού μέσα στην εβδομάδα, αφού η περιοχή κατέγραψε 26 από τα 47 συμπτωματικά κρούσματα της πρωτεύουσας, από την Παρασκευή.
Τη Δευτέρα, η Κίνα ανέφερε 3.266 συμπτωματικές περιπτώσεις και 20.454 ασυμπτωματικές περιπτώσεις. Η πλειοψηφία ήταν στη Σανγκάη, όπου αναφέρθηκαν 19.455. Το Πεκίνο ανέφερε 19 κρούσματα τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων 14 συμπτωματικών.
«Το τρέχον ξέσπασμα στο Πεκίνο εξαπλώνεται από πηγές που παρέμεναν άγνωστες και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε αξιωματούχος του δήμου την Κυριακή.
Πάνω από μια ντουζίνα κτιρίων κατοικιών τέθηκαν υπό lockdown στο Τσαογιάνγκ, μια εύπορη περιοχή στο κέντρο της πόλης που φιλοξενεί πρεσβείες και διεθνείς επιχειρήσεις. «Η συνοικία Τσαογιάνγκ βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο για την πρόληψη της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της πόλης, Τσάι Κι, σύμφωνα με τους New York Times.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη μέρα για να λάβουμε σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας... Όλα τα μέρη και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο και εμπλέκονται με κρούσματα, πρέπει να ελεγχθούν την ίδια κιόλας μέρα», πρόσθεσε.
Στο Πεκίνο σήμερα οι δρόμοι ήταν πιο ήσυχοι από το συνηθισμένο και τα εστιατόρια λιγότερο πολυσύχναστα. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος της Δευτέρας, εκατοντάδες έκαναν ουρές σε χώρους που γίνονταν τεστ στο Τσαογιάνγκ.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ελπίζουν να αποφύγουν την επανάληψη των γεγονότων στη Σανγκάη, οι κάτοικοι της οποίας αντιστάθηκαν να μπουν σε lockdown, πριν επιβληθεί μερικό κλείσιμο των πόλεων και στη συνέχεια ολικό lockdown.
Τώρα, στην τέταρτη εβδομάδα του, το lockdown της Σανγκάης έχει οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, σε μεγάλο βαθμό λόγω του κλεισίματος των δρόμων και των πολύ λίγων παραδόσεων που γίνονται, κάτι που οδήγησε σε συμφόρηση εμπορευμάτων και εκτεταμένη δυσαρέσκεια της κοινότητας.
Πλέον, στο Πεκίνο οι κάτοικοι συρρέουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τρόφιμα. Πολλά από τα γυμναστήρια και τα γυμναστήρια της πρωτεύουσας ακύρωσαν τα μαθήματα ή έκλεισαν.
Η πόλη επέβαλε επίσης αυστηρούς ελέγχους εισόδου, με τους ταξιδιώτες να πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid εντός 48 ωρών.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, δήλωσαν ότι έχουν υπερδιπλασιάσει τα αποθέματα και διευρύνουν τις ώρες λειτουργίας την Κυριακή.
Στο Twitter, η υπάλληλος των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης Λιου Ξιν είπε ότι αγοράζει τόσες προμήθειες «για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια» έπειτα από τον εντοπισμό ορισμένων κρουσμάτων στην περιφέρειά της. «Σειρά του Πεκίνου. Αλλά είμαστε έτοιμοι», έγραψε δίπλα σε φωτογραφίες από άδεια ράφια και ψυγεία των σούπερ μάρκετ. «Ας έρθουν οι δύσκολες στιγμές».
Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άδεια ράφια σε ορισμένα καταστήματα, καθώς οι αγοραστές φαινόταν να αγνοούν τις διαβεβαιώσεις ότι το Πεκίνο δεν θα είχε την ίδια μοίρα με τη Σανγκάη.
Οι αριθμοί που καταγράφονται στο Πεκίνο είναι χαμηλοί για τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά η Κίνα παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική μηδενικών κρουσμάτων.
Στους 138 αυξήθηκαν οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 στη Σανγκάη
Ο απολογισμός των θυμάτων του τρέχοντος ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Σανγκάη έφθασε σήμερα τους 138 νεκρούς παρά το lockdown, καθώς οι αρχές στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα ανακοίνωσαν 51 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμό άνευ προηγουμένου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Εξάλλου ανέφεραν πως το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 19.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού (επακριβώς 19.455, τα 2.472 με συμπτώματα και τα 16.983 ασυμπτωματικά). Σε όλη την Κίνα, ανακοινώθηκε πως επαληθεύτηκαν 2.666 κρούσματα, εξ αυτών 14 στο Πεκίνο.
Στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 29.178 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με τους αριθμούς της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, όπως ονομάζεται στην Κίνα το υπουργείο Υγείας.
Η γιγαντιαία ασιατική χώρα, αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες με τη χειρότερη έξαρση της επιδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης πριν από δύο χρόνια και πλέον, έχει θέσει υπό αυστηρό περιορισμό από τις αρχές Απριλίου σχεδόν το σύνολο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της οικονομικής πρωτεύουσάς της, της Σαγκάης, εστίας της μόλυνσης. Από τις αρχές Μαρτίου, στο μεγαλύτερο κινεζικό αστικό κέντρο έχουν επιβεβαιωθεί κάπου μισό εκατομμύριο μολύνσεις.
Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε αρχικά στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων λίγο κάτω από τους 5.000 νεκρούς (επακριβώς στους 4.776) και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.