22 Μαΐ 2022

Δραματικές αλλαγές! Παραπαίει η ουκρανική άμυνα-Ρωσική πρόοδος σε κάθε κατεύθυνση του Ντονμπάς


 Ο ερευνητής στρατιωτικής ιστορίας Emil Kastehelmi ανησυχεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και σημειώνει πως οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα..

Ηεπίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να έχει αποκτήσει νέα δυναμική και οι αντεπιθέσεις του αμυντικού σχηματισμού να έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα.

Ο Emil Kastehelmi, ερευνητής στρατιωτικής ιστορίας, γράφει σχετικά στο Twitter. 

Την τελευταία εβδομάδα του ουκρανικού πολέμου σημειώθηκαν αρκετές δραματικές αλλαγές. Οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας έχουν επιβραδυνθεί και η πρωτοβουλία έχει μετατοπιστεί στη Ρωσία σε ορισμένα σημεία. Κάτι πραγματικά ανησυχητικό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ανατολικότερο τμήμα της Ουκρανίας, εκτιμά ο Kastehelmi.

Η επίθεση της Ρωσίας μέχρι στιγμής πιστεύεται ότι έχει σταματήσει σχεδόν στο στάδιο ενός πολέμου όπλων, με τις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας να κρατούνται και η χώρα να μπορεί να αντεπιτεθεί προς την κατεύθυνση του Χάρκοβο, για παράδειγμα. Το πυροβολικό έχει γίνει βασικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία.

H Ουκρανία έφτασε στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Τερνόβα πριν από λίγες ημέρες. Βασισμένο σε υλικό ανοιχτού κώδικα, το Baptismal Pearl υποπτεύεται ότι η νέα επίθεση της Ρωσίας έχει ωθήσει την πρώτη γραμμή πίσω στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η Ρωσία δεν θα συμφωνούσε να εγκαταλείψει εντελώς την κατεύθυνση του Χάρκοβο.


Στην Ποπάσναγια έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλές κατευθύνσεις και η άμυνα της Ουκρανίας φαίνεται να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η επίθεση απειλεί τους δρόμους άμυνας και ανεφοδιασμού του Σεβεροντονιέτσκ και του Λισιτσάνσκ.
Η Ποπάσναγια θεωρείται η πιο ανησυχητική περιοχή για την ουκρανική άμυνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ρωσία έχει ξεφύγει σαφώς από την υπόλοιπη πρώτη γραμμή.

Υπήρχαν πολλές ουκρανικές οχυρώσεις γύρω από την Ποπάσναγια, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν την επίθεση. Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι η άμυνα της Ουκρανίας πήγε άσχημα στις μάχες που διήρκεσαν εβδομάδες στην Πόπασναγια, γράφει ο Kastehelmi.

Η Ρωσία φέρεται επίσης να καταλάβει κοντινά χωριά στην Πόπασναγια. Οι επιτυχημένες καταλήψεις θεωρούνται μια λογική εξήγηση για την ταχεία πρόοδο της Ρωσίας.

Στην αρχή του πολέμου, οι ρωσικές προσπάθειες απέτυχαν μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο Γκοστόμελ. Η νίκη της Ουκρανίας στις εχθροπραξίες εκεί θεωρείται ένα από τα πιο καθοριστικά γεγονότα στην άμυνα του Κιέβου.