29 Μαΐ 2022

Κώστας Καραμανλής: Επιστροφή

 

Ανάμεσα στον Μητσοτάκη που παραπαίει και στον Σαμαρά που τον κατηγορεί ευθέως για κατευνασμό, η απάντηση του Καραμανλή για την, πραγματικά, σωστή πλευρά της Ιστορίας μπορεί να ξαναβάλει την ΝΔ στις ιδρυτικές ράγες της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μηρυκάζει ότι στο Ουκρανικό «είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Εννοεί με την πλευρά των Αμερικανών.

Παραβλέπει ότι χρησιμοποιούν ως αφορμή τη ρωσική επέμβαση για τους δικούς του στόχους.

Οι ίδιοι με το εύρημα των «ζωτικών συμφερόντων» τους -χιλιάδες μίλια μακριά από τα εδάφη τους- παραβιάζουν όσα επικαλούνται για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο.

Οι αδύναμες ηγεσίες της Ευρώπης πειθαρχούν στο αμερικανικό ιμπέριουμ και χρηματοδοτούν έναν πόλεμο που στρατηγικά δεν είναι δικός τους- και κοστίζει ήδη στους λαούς τους.

Ανάμεσα τους ο ημέτερος Πρωθυπουργός εμφανίζεται ως πιονέρος του Μπάιντεν. Χωρίς να παίρνει ως αντάλλαγμα, ούτε καν τη φραστική καταδίκη των απειλών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Ωστόσο διασύρεται διπλωματικά, λέγοντας σήμερα ότι «δεν θα κάνει διάλογο με το παράνομο», όταν αυτό ακριβώς έκανε, ιδιωτικά μάλιστα, μόλις τον περασμένο Μάρτιο!

Το στραπάτσο τον φέρνει στα νύχια του Σαμαρά, που τον είχε ήδη κολλημένο στον τοίχο με την αξίωση «διάλογο με πειρατές δεν κάνεις».

Η Τουρκία αρχίζει τη νέα πειρατική περιπολία στο Αιγαίο, ο «φίλος» Μακρόν ούτε νύξη στη συνάντηση με τον Ερντογάν και οι λοιποί Eυρωπαίοι, όπως και οι Αμερικανοί, συστήνουν «βρείτε τα μεταξύ σας».

Με την αποτυχία της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη, που φέρνει την κυβέρνηση σε αμηχανία, η συντηρητική παράταξη διχάζεται.

Καθώς ο Μητσοτάκης αλλοιώνει την εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά και ο Σαμαράς το εκμεταλλεύεται εναντίον του, οι οπαδοί της για να βρουν σταθερό σημείο αναφοράς, επιστρέφουν στον Οκτώβριο του 2020.

Από το Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης ο προκάτοχός τους, στην ηγεσία της ΝΔ και στην Πρωθυπουργία, προειδοποιούσε:

«Υποδείξεις εταίρων και συμμάχων να τα βρούμε με την Τουρκία, δεν γίνονται δεκτές».

Σαν να είχε ραντεβού με τα γεγονότα ο Κώστας Καραμανλής, επιστρέφει στο βήμα την προσεχή Τέταρτη για μια, προγραμματισμένη από καιρό, ομιλία του.

Τον συνοδεύουν οι συνειρμοί με το Βελίδειο, σε συνδυασμό με τους σταθερούς χειρισμούς του με τον Πούτιν, τον Ερντογαν και το ΝΑΤΟ που δεν άρεσαν στους Αμερικανούς.

Η αβεβαιότητα των εξελίξεων, που επιτείνει η …βεβαιότητα Μητσοτάκη για «θριάμβους», του δίνει τη σκυτάλη στη συζήτηση για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής με διορατικότητα που δεν έχει ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Ανάμεσα στον Μητσοτάκη που παραπαίει και στον Σαμαρά που τον κατηγορεί ευθέως για κατευνασμό, η απάντηση του Καραμανλή για την, πραγματικά, σωστή πλευρά της Ιστορίας μπορεί να ξαναβάλει την ΝΔ στις ιδρυτικές ράγες της.

Έτσι θα επιστρέψει στη θέση του το κομμάτι που αφαιρεί ο Μητσοτάκης, και παλιότερα ο Σημίτης, από το παζλ της πάγιας ελληνικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

https://www.ieidiseis.gr-Γ.Λακοπουλος