24 Ιουν 2022

Δραματική βουτιά στα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα - Χειρότερα κι από την κρίση του 2008

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, αν δει κανείς τις αποδόσεις, την ταχύτητα με την οποία έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις και τη διάρκεια του sell-off, οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορική πτώση. Ο δείκτης...

επενδυτικού βαθμού του ευρωπαϊκού χρέους υποχώρησε το τελευταίο επτάμηνο, γράφοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών από την έναρξή του το 1998. Η απώλεια 12,9% τους τελευταίους 12 μήνες είναι επίσης η χειρότερη στην ιστορία του.

Η βουτιά, είναι μια δραματική αλλαγή από τρεις δεκαετίες ευνοϊκών αγορών. Έρχεται μετά την πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο που ακολουθούν σφικτή νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να δαμάσουν το σπιράλ του πληθωρισμού.

«Έχουμε πτώση τους περισσότερους μήνες φέτος», δήλωσε ο Kyle Kloc, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Fisch Asset Management. «Πολύ σπάνια γίνονται τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποδόσεις».

Το sell-off είναι πιο έντονο σε δύο συγκρίσιμες περιόδους, όπως είπε: την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η οποία διήρκεσε μόνο εβδομάδες πριν οι κεντρικές τράπεζες ηρεμήσουν τις αγορές και η μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία ήταν μια σειρά από «απότομες, γρήγορες πτώσεις».

Οι επενδυτές προσπαθούν τώρα να αναλύσουν πόσες αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη προεξοφληθεί στην αγορά και, επομένως, πόσο περισσότερο θα διαρκέσει η καταστροφή των εταιρικών ομολόγων.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 9,1% την Τετάρτη, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε 160 μονάδες βάσης και να γίνονται πιο αυστηροί από την Τράπεζα της Αγγλίας φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει ξανά το επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια αυτό το φθινόπωρο.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάριο Σεντένο δήλωσε την Παρασκευή (24/6) ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει σταδιακά. Αυτή η προοπτική δεν εμπόδισε τα ευρωπαϊκά ταμεία σταθερού εισοδήματος να βιώσουν τη χειρότερη εβδομάδα εκροών τους από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global που επικαλούνται αναλυτές της Bank of America.

«Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες χρονιές που ζήσαμε -- αλλά και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες όσον αφορά τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Gregoire Pesques, επικεφαλής της παγκόσμιας πιστωτικής ομάδας στην Amundi SA, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στην Ευρώπη. . «Δεδομένου ότι η ρευστότητα είναι ακόμα εκεί, υπάρχουν ευκαιρίες να βρεθούν -- και αυξανόμενη ελκυστικότητα όσον αφορά τις αποδόσεις».

Σε χαμηλό 14 μηνών ο χαλκός

Εν τω μεταξύ, οι δείκτες ύφεσης αναβοσβήνουν, με τις τιμές του χαλκού -- που θεωρούνται καμπανάκι για την παγκόσμια οικονομία -- να πέφτουν σε χαμηλό 14 μηνών.

Για τους αναλυτές ομολόγων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες θα ωθήσει περισσότερο την ύφεση της οικονομίας. «Θα μπορούσαμε να δούμε τα κέρδη να επηρεάζονται εξαιτίας αυτής της μάλλον απροσδόκητης αύξησης του κόστους του χρέους», δήλωσε ο Timothy Rahill, από την ING.

Η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων του ευρώ αυξήθηκε φέτος κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,4%, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. Αυτό συγκρίνεται με άνοδο 1,62 μονάδων το 2008, το επόμενο υψηλότερο.

Υπάρχει τρόπος με τον οποίο τα εταιρικά ομόλογα τα πήγαν χειρότερα σε προηγούμενες κρίσεις: η διαφορά μεταξύ του τι πλήρωσαν οι δανειολήπτες και του επιτοκίου αναφοράς διευρύνθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης του 2010-2012, για παράδειγμα.

Αλλά αυτό επιτείνει το πρόβλημα για τους επενδυτές ομολόγων. Σε αντίθεση με εκείνη την εποχή, τα υποκείμενα σημεία αναφοράς, όπως τα γερμανικά ομόλογα, έχουν επίσης ξεπουληθεί απότομα τώρα, αφήνοντάς τους λίγες επιλογές για να επενδύσουν τα χρήματά τους.

Ακόμη και εδώ, τα spreads προσαρμοσμένα με δικαιώματα προαίρεσης αυξήθηκαν πάνω από 200 μονάδες βάσης την Παρασκευή (24/6) -- ένα επίπεδο που προηγουμένως παρατηρούνταν σχεδόν αποκλειστικά όταν λάμβανε χώρα ένα σημαντικό γεγονός κινδύνου.

Καθώς τα εταιρικά ομόλογα αρχίζουν να ωριμάζουν σε αυτό το περιβάλλον, η άνοδος του κόστους δανεισμού θα γίνει πραγματικά αισθητή, τόσο στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας όσο και στην ικανότητα των εταιρειών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

«Με άλλα λόγια, περισσότερες υποβαθμίσεις και περισσότερες προεπιλογές», δήλωσε ο Rahill της ING.