Χρηστος Μεγας
Η βιομηχανία αγωγών και η μάστιγα των «ερμηνειών» και των δαπανών εξακολουθούν να πλήττουν δικαιοσύνη και συνταξιούχους.
Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις για σεβασμό των δικαστικών..
αποφάσεων, για δήθεν μέτρα διευκόλυνσης των δικών και επίσπευσης των αποφάσεων, αλλά τις δηλώσεις περί στήριξης των «απομάχων», οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να εμπαίζονται…Για να λάβει κανείς τα αναδρομικά που δικαιούται, όπως τα ανώτατα δικαστήρια (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) έκριναν, δεν έχει παρά να προσφύγει και πάλι στη δικαιοσύνη. Είτε πρόκειται για τα Δώρα της περιόδου 2015-16 και τις παράνομης παρακρατήσεις της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχου (ΕΑΣ), είτε αφορά στους λάθους υπολογισμούς για τα έτη ασφάλισης πέραν των 30…
- Τον Ιούλιο του 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ήταν οι παράνομης οι περικοπές του 2012. Όρισε ωστόσο ότι αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ και οι διορθώσεις θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
- Τον Οκτώβριο του 2019 και πάλι το ΣτΕ έκρινε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού από τον Μάιου του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) είναι αποδεκτός (σ.σ. αν και επέφερε χειρότερα αποτελέσματα για τους νέους συνταξιούχους!), αλλά σε κάθε περίπτωση έπρεπε να καταβληθούν τα αναδρομικά για το 11μηνο μεταξύ Ιουλίου 2015 και Μαΐου 2016. Δηλαδή 800 ευρώ στον κάθε συνταξιούχο για τα Δώρα στο σύνολο των 2,5 εκ. δικαιούχων, συν τις διαφορές στις επικουρικές συντάξεις.
- Ταυτόχρονα τα Ελεγκτικό Συνέδριο (για τους συνταξιούχους του δημοσίου) έκρινε ότι κακώς συνεχίστηκαν οι παρακρατήσεις της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) μέχρι 31/12/2018. (Από 1/1/2029 που τέθηκε σε πλήρη ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου είναι όλα καλώς καμωμένα…).
Η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε στις ανωτέρω αποφάσεις και τον Ιανουάριο του 2021 οι συνταξιουχικές οργανώσεις προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ προκειμένου μέσα από πιλοτική δίκη να διευθετηθεί το όλο ζήτημα, να επιβεβαιωθεί και πάλι η προγενέστερη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και να υποχρεωθεί να την εφαρμόσει η κυβέρνηση. Και όλα αυτά προκειμένου να μην υποβληθούν σε νέα οικονομική αιμορραγία οι συνταξιούχοι (δικηγόροι, δικαστικά έξοδα κ.α.) και για να μην γεμίσουν εκ νέου τα δικαστικά πινάκια με υποθέσεις ασφαλισμένων.
Πλην όμως εις μάτην:
α/Η κυβέρνηση αποφεύγει να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.
β/Το ΣτΕ, αν και πρόκειται για πιλοτική δίκη, δεν έχει εκδώσει την οριστική ετυμηγορία του εδώ και 18 μήνες.
Αποτέλεσμα, το σύνολο των συνταξιούχων να αναμένει τα αναδρομικά και πάνω από 500.000 εξ αυτών, μέσω εργολαβικών σε δικηγορικά γραφεία, να έχουν καταθέσει και νέες αγωγές.
Καθημερινά εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους, αλλά πρόκειται για «ακριβή» δικαιοσύνη (λόγω δαπανών και αχρείαστων καθυστερήσεων).
Ταυτόχρονα πολλοί ασφαλισμένοι δεν έχουν τα χρήματα ή τις αντοχές για μια ακόμη δίκη, χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι μπορεί ορισμένοι να έχουν απολέσει οριστικά τις προθεσμίες προσφυγών.
Γι’ αυτό και είναι ασυγχώρητη τακτική η κυβερνητική πολιτική οικονομικής εξόντωσης των συνταξιούχων προκειμένου να καταστούν δαπανηρές και εν τέλει να μην εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις ώστε να «κερδίσει» λίγα χρήματα το κράτος. Να μην διορθώσει κάπως τις υπερβολές των μνημονιακών περικοπών…
https://www.ieidiseis.gr