19 Ιουν 2022

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Μακριά από την αυτοδυναμία ο Μακρόν-Η Λε Πεν: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της


 Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν με το κλείσιμο της κάλπης του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Όπως μετέδωσε το κρατικό TV5, η...

παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) φαίνεται να εξασφαλίζει 224, αντί για 289 που χρειαζόταν.
Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει ότι εξασφαλίζει 149 έδρες, το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν λαμβάνει 89 έδρες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Για τη Λε Πεν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών, ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Όσον αφορά στην παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

Όπως αναμένονταν οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη αποχή, με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.