19 Ιουν 2022

ΕΡΙΞΕ ΝΕΕΣ ΒΟΜΒΕΣ κατά της κυβέρνησης (από την Νίσυρο) ο Σαμαράς...

 

Νέες σοβαρές αιχμές, εκτός από τα ελληνοτουρκικά, για την πολιτική απολιγνιτοποίησης,  τις ευρωπαϊκές φιλίες στο φυσικό αέριο και για την οικονομία άφησε  ο Αντώνης Σαμαράς! 

Ο πρώην  πρωθυπουργός σε μια ομιλία – κόλαφο εφ' όλης της ύλης από την Νίσυρο αναφέρθηκε στην κατάσταση  της πραγματικής οικονομίας και μίλησε ουσιαστικά για  κίνδυνο  νέας χρεοκοπίας της χώρας με το δανεισμό που γίνεται με όλο και πιο επαχθείς όρους.

Η ομιλία του έγινε στο συμπόσιο «Διαλογοι της Νισύρου», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Γεωργιος Μίχαλος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε κατ' αρχάς την άποψη ότι «η νέα δυτική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να ενσωματώσει την Τουρκία χωρίς να αυτοαναιρεθεί». Παράλληλα άσκησε εκ νέου κριτική στη Δύση για τη στάση της στο ενεργειακό ζήτημα επιρρίπτοντάς της ευθύνες για τη σημερινή κρίση.

Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως κράτος "ταραξία" και ως «χώρα Πειρατή», τόνισε:
"Ο μόνος τρόπος να "ενσωματωθεί" η Τουρκία σε μια νέα δυτική πολιτική ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή είναι αν αλλάξει στρατηγική, αν εγκαταλείψει την "Γαλάζια πατρίδα", αν εγκαταλείψει τα όνειρα παλινόρθωσης της Οθωμανικής επιρροής, αν αποδεχθεί τα δικαιώματα των γειτόνων της. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Ούτε φαίνεται πιθανό να συμβεί στην μετά Ερντογάν εποχή. Οι επίδοξοι διάδοχοί του, συχνά ακούγονται μοιάζουν ακόμα χειρότεροι...".

Ασκώντας σκληρή κριτική στην Δύση και ειδικά την Γερμανία για τις σχέσεις της με την Τουρκία, υποστήριξε τα εξής:
"... Η Τουρκία ξεδίπλωνε αυτή τη στρατηγική της "Γαλάζιας Πατρίδας", την περίοδο που άρχισε να συνδέεται όλο και περισσότερο, με ποιόν; Με τη Ρωσία!
Την ίδια περίοδο, που πήρε τους S-400 από τη Ρωσία. Την ίδια περίοδο που ξεκίνησε την οικοδόμηση πυρηνικού σταθμού από τη Ρωσία, στο Ακουγιού. Την ίδια στιγμή που διεύρυνε η ίδια την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, από τη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια περίοδο που εξαρτιόταν όλο και περισσότερο μέσω κυκλωμάτων "μαύρης οικονομίας" από το Κατάρ, που είναι συνεταίρος του ρωσικού μονοπωλίου ενεργείας.
Αρχίζουμε λοιπόν, να βλέπουμε τώρα την πλήρη εικόνα:
Η Τουρκία, εξαρτημένη με ποικίλους τρόπους από τη Ρωσία, έκανε τα πάντα για να εμποδίσει την ανάδειξη των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και αυτό την έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τις δύο χώρες μέλη της ΕΕ στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων προσπαθεί να καταπατήσει...
Ποιός ευνοείται απ' αυτό; Εκείνη η χώρα που είναι ο βασικός πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη: η Ρωσία.
Που δεν θέλει με τίποτε να χάσει την ολιγοπωλιακή της ισχύ πάνω στην Ευρώπη...
Και ποιά άλλη Ευρωπαίκή χώρα έκανε ό,τι μπορούσε για να μην παρθούν μέτρα από την ΕΕ κατά της Τουρκίας;
Η Γερμανία! Τι "σύμπτωση"; Η χώρα που κατ' εξοχήν είχε αποφασίσει να εξαρτηθεί από το "φθηνό" ρωσικό αέριο...
Ενώ οι ΗΠΑ έπαιρναν μέτρα κατά της Τουρκίας, λόγω προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-400, την ίδια στιγμή η Γερμανία πρότεινε..."θετική ατζέντα", δηλαδή "καλοπιάσματα" της Τουρκίας.
Μ' άλλα λόγια, η κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή χώρα
που ήταν εξαρτημένη ενεργειακά από το ρωσικό αέριο, η Γερμανία,
"ξέπλενε" την άλλη χώρα της περιοχής,
που ήταν ακόμα πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία, την Τουρκία,
την ώρα που η Τουρκία έπαιζε το παιγνίδι της Ρωσίας
και εμπόδιζε την ανάδειξη των ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων
στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τελικά και οι δύο – Τουρκία και Γερμανία - το παιγνίδι της Ρωσίας παίζανε!"


Για την οικονομία και το δανεισμό είπε χαρακτηριστικά:

"Μπορείς ως κράτος να προσφέρεις, για λίγο, παροχές υψηλότερες από όσα αντέχει η Οικονομία σου. Και τη διαφορά να τη δανείζεσαι. Αλλά την επόμενη χρονιά, θα χρειαστεί να δανειστείς κι άλλα. Και την μεθεπόμενη το ίδιο. Και τελικά θα ανακαλύψεις, ότι δεν μπορείς να δανείζεσαι όλο και περισσότερα για πάντα. Σε λίγο θα χρειαστεί να επιστρέψεις τα δανεικά. Και τότε θα ανακαλύψεις ότι η δήθεν "γενναιόδωρη πολιτική" παροχών που επέλεξες, πέρα από τις αντοχές της οικονομίας, ήταν μη βιώσιμη".

Για την απολιγνιτοποίηση: 
"Χρειάζεται να υπάρχουν πάντα σε εφεδρεία μονάδες παραγωγής, που λειτουργούν με υδρογονάνθρακες, οι οποίες θα μπαίνουν στο σύστημα το βράδυ όταν δεν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά ή τις ώρες που δεν λειτουργούν τα αιολικά, γιατί δεν φυσάει πολύ, ή γιατί φυσάει παρα-πολύ και "κλειδώνουν". Συμπέρασμα: Χρειαζόμαστε συνδυασμό μορφών ενέργειας!"

Ο κ. Σαμαράς ανέβασε μάλιστα ολόκληρη την ομιλία του και στο youtube