28 Ιουν 2022

Με σφραγίδα Ερντογάν ο συμβιβασμός της Μαδρίτης - Η Τουρκία πήρε όσα ήθελε

 


Ο Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε ανυποχώρητος στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κατάφερε να αποσπάσει όσα επεδίωκε η Τουρκίας προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι προηγήθηκε επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις προηγούμενα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία φαίνεται ότι ικανοποιούνται πλήρως οι «ανησυχίες» της Άγκυρας περί τρομοκρατίας, αλλά και πως ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση Γκιουλενιστών, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες. Πρόκειται για «θεμιτές ανησυχίας για την ασφάλεια της Τουρκίας», όπως σημείωσε το ΝΑΤΟ στην επίσημη ανακοίνωση.

Τουρκική προεδρία: Ποιες δεσμεύσεις εξασφάλισε η Άγκυρα

Χαρακτηριστικά, πηγές της Τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι η Άγκυρα εξασφάλισε από την Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεσμεύσεις για το σύνολο των αξιώσεων που είχε.

Αναλυτικά, όσα αναφέρουν πηγές της Τουρκικής προεδρίας για όσα εξασφάλισε η Άγκυρα:

  1. πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και όσων σχετίζονται με αυτό
  2. επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία
  3. μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO
  4. αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
  5. τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας
  6. δημιουργία ενός δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
  7. συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της έκδοσης τρομοκρατών εγκληματιών
  8. απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης υπέρ του PKK και των παρακλαδιών του
  9. αποτροπή κάθε τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας
  10. δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων από τους τομείς της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης όλων αυτών των βημάτων.

νατο, nato, τουρκία, ερντογάν, συμφωνία, άρση βέτο

Η ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε η Συμμαχία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö και η Πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson συναντήθηκαν στη Μαδρίτη την Τρίτη (28 Ιουνίου 2022) υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Στη συνάντηση αυτή, οι ηγέτες συμφώνησαν σε τριμερές μνημόνιο για την αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το μνημόνιο υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών - τον Mevlüt Çavuşoğlu της Τουρκίας, τον Pekka Haavisto της Φινλανδίας και την Ann Linde της Σουηδίας - παρουσία και των τριών εθνικών ηγετών και του Γενικού Γραμματέα».