29 Ιουν 2022

Το πρώτο δώρο στον «απομονωμένο» από ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

 


Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δηλώνει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16.

Κι αυτό λίγες ώρες αφού προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν τίποτα» στην Άγκυρα προκειμένου εκείνη να αλλάξει στάση, οι ειδήσεις που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προμηνύουν εξελίξεις στα αμερικανο-τουρκικά.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως (on the record) πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

Η ατζέντα του Ερντογάν στο τετ α τετ με τον Μπάιντεν

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν το PYD/YPG και την οργάνωση FETO στην Τουρκία. Η Τουρκία θα παράσχει επίσης πλήρη υποστήριξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία έναντι όλων των απειλών για την εθνική τους ασφάλεια. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα απορρίψουν σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα καταδικάσουν ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από όλες τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας από διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν θα έχει μαζί του αρκετά θέματα που αναμένεται να θέσει στο τετ α τετ με τον Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του πριν μεταβεί στη Μαδρίτη χθες, δήλωσε ότι ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του εδώ, ο Ερντογάν είπε: «Είχαμε συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, μας μετέφερε την επιθυμία του να ξανασυναντηθούμε και είπαμε ‘ίσως’».

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθούν στη Μαδρίτη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στις 18:45 και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.