26 Ιουν 2022

G7: Νέο εμπάργκο στον χρυσό της Ρωσίας - «Κόπωση» στη Δύση για την Ουκρανία


 Σε εξέλιξη βρισκεται η σύνοδος των G7 με τις μεγάλες δυνάμεις να επιδιώκουν να εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα αντιδρώντας στην εισβολή της στην Ουκρανία. Πρόθεσή τους μεταξύ άλλων, να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, οι οποίες θα αποκοπούν από την σημαντική αγορά του Λονδίνου.

«Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο σε πύργο στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία.

Εν αναμονή μιας συλλογικής ανακοίνωσης κατά την ολοκλήρωση της συνόδου την Τρίτη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο αυτό που έχει ήδη πωληθεί.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Μπόρις Τζόνσον: «Ο Πούτιν χρηματοδοτεί τον εγωισμό του»

«Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού», πρόσθεσε ο Τζόνσον και τόνισε: «Οφείλουμε να 'στραγγίξουμε' τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας».

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.

Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών, καθώς έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και επιδιώκουν, οι Ευρωπαίοι, να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στόχος είναι να απομονωθεί η Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτραπεί η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής με την καταβολή στη Μόσχα δισεκατομμυρίων για τις εισαγωγές πόρων.

Το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό «συνιστά ένα επιπλέον μέσο για να αποκλειστούν οι δεσμοί ανάμεσα στην ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», εξήγησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι συνέπειες των κυρώσεων «συσσωρεύονται με τον χρόνο και η ικανότητα της Ρωσίας να μπορεί να κάνει πόλεμο θα μειωθεί λόγω των συλλογικών μέτρων που λαμβάνει η G7», πρόσθεσε.

Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα μέταλλα.

Το μέτρο που ανακοινώθηκε θα έχει επομένως «έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια», υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπόρεσαν να αγοράσουν χρυσό «για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

Η Βρετανία βρίσκεται μεταξύ των δυτικών χωρών που έχουν επιβάλει πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχοθετώντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πετρέλαιο, δεκάδες ολιγάρχες. Οι βρετανικές κυρώσεις στη Ρωσία αφορούν συνολικά περισσότερες από 100 οντότητες και 1.000 προσωπικότητες.

Η Γαλλία υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στο επίπεδο των χωρών παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

Το Παρίσι «δεν είναι κατ'αρχήν αντίθετο» στην πρόταση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής, αλλά «θα ήταν πολύ πιο ισχυρό για εμάς είναι η επιβολή μέγιστης τιμής στο πετρέλαιο σε όλες τις χώρες παραγωγής», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου, η γαλλική προεδρία σημειώνει ακόμη ότι ο γάλλος πρόεδρος αισθάνθηκε «μεγάλο ενθουσιασμό» από την πλευρά του κ. Τζόνσον για την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα που έχει εισηγηθεί, καθώς θα επέτρεπε «την επανασύνδεση, τη χάραξη κοινής πορείας με τους Βρετανούς».

Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν επίσης ότι η παρούσα φάση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι «η πορεία του πολέμου είναι δυνατόν να αντιστραφεί». Σε κάθε περίπτωση, η στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο πρέπει να συνεχιστεί, κατέληξαν.

Ο κ. Τζόνσον προηγουμένως είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «κόπωσης» των πολιτών από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, αναφερόμενος ειδικά στον πληθωρισμό και επισημαίνοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα των συμμάχων.

Σολτς στη G7: Η ενότητά μας προκαλεί πονοκέφαλο στον Πούτιν

«Πάρα πάρα πολύ βέβαιος» ότι η Ομάδα των Επτά θα καταφέρει να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικής δράσης, παρά τις ανησυχίες όλων των χωρών της G7 για τις τρέχουσες κρίσεις, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της συνόδου κορυφής, η οποία είχε ως αντικείμενο την οικονομία και συγκεκριμένα την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

«Μας ενώνουν η άποψή μας για τον κόσμο, η πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου (…) Οι συζητήσεις στην πρώτη συνάντηση πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι». Στη δεύτερη συνάντησή τους, οι επτά ηγέτες θα συζητήσουν θέματα επενδύσεων σε παγκόσμιες υποδομές, την παγκόσμια υγειονομική κατάσταση και τις προκλήσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού, ενώ το βράδυ οι εμπιστευτικές συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο την πολιτική ασφάλειας. «Πρέπει να εργαστούμε για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στον κόσμο, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και δεν θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», ανέφερε ο καγκελάριος.

«H G7 είναι μια καλή ομάδα και η εξεύρεση απαντήσεων είναι η απαίτηση των καιρών. Μείναμε ενωμένοι όταν οργανώσαμε την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Μπορεί να πει κανείς ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν υπολόγιζε κάτι τέτοιο και αυτό εξακολουθεί να του προκαλεί πονοκέφαλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, ενώ, αναφερόμενος στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσε ότι αφορούσε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενεργούν πάντα μαζί όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας στην Ουκρανία», τόνισε, για να προσθέσει: «Στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι όλα λιακάδα και τριαντάφυλλα, σε αντίθεση με τη σημερινή μέρα στο Σλος Ελμάου (….) Γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η πραγματική επικοινωνία είναι τεράστιας σημασίας στις διεθνείς σχέσεις».

Νέες κυρώσεις στα μμε και τη ρωσική ελίτ ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου μια νέα σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.

«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.