15 Ιουλ 2022

Φυσικό αέριο: Σε επιφυλακή η κυβέρνηση – Οι… «ανάσες» των 40 ημερών και ο κίνδυνος για «έκρηξη» τιμών στο LNG

 


Κόκκινος” συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο η Ρωσία να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία στη Ευρώπη, καθώς οι συνέπειες θα επεκταθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ανεξαρτήτως της εξάρτησης της κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το θέμα απασχόλησε χθες κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και παραγόντων της αγοράς.

Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στο σχέδιο που εκπονεί η Κομισιόν και θα ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου, αποτελώντας τη βάση συζήτησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ λίγες ημέρες αργότερα. Και στρέφεται σε δύο κατευθύνσεις:

Α) Στο θέμα της επάρκειας

Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν έχει τους απαιτούμενους χώρους αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG), το ζητούμενο είναι να υπάρξει κεντρικός, ευρωπαίος συντονισμός, ώστε να είναι απρόσκοπτη η ροή του LNG στις χώρες της ΕΕ. Η Ευρώπη να κινηθεί γοργά για την απόκτηση υγροποιημένου αερίου και να προωθήσει τη δημιουργία μία πλατφόρμας κοινής αγοράς αερίου, στα πρότυπα των εμβολίων, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές.

Αυξημένες τιμές στη προμήθεια LNG μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές στο ρεύμα, κάτι που θα δοκιμάσει σκληρά τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Β) Στρέφεται όμως και στο θέμα της οικονομικής στήριξης των κρατών – μελών, ώστε να ανακουφίσουν, με νέα μέτρα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Την ώρα που ακόμη και μεγάλα κράτη, με ισχυρές οικονομίες, όπως είναι η Γερμανία, βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα μιας πρωτόγνωρη ύφεσης, πολλοί θεωρούν ότι η απάντηση της Ευρώπης, με στήριξη των εθνικών οικονομιών, είναι μονόδρομος. Ωστόσο ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι κρατούν “μικρό καλάθι” καθώς η Ε.Ε. έχει αποδειχθεί πως είναι ένα… “αργοκίνητο τρένο”.

Η ανησυχία αφορά και στις πολιτικές συνέπειες της διαχείρισης αυτού του ενεργειακού “Αρμαγεδώνα”. ‘Ήδη αυτή η κρίση έχει αποδειχτει “δυναμίτης” στους κόλπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Έχει δοκιμάσει την πολιτική σταθερότητα στην Γαλλία και τώρα βάζει σε περιπέτειες και την Ιταλία.

Μακρινό το ενδεχόμενο «Δελτίο Ενέργειας»

Η ενεργειακή επάρκεια είναι ζητούμενο ώστε να μην υπάρξουν και παρεμβάσεις τύπου… “Δελτίου Ενέργειας”, κάτι που κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. με μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συζητούν σοβαρά.

Για την Ελλάδα αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει μακρινό, δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι ακόμη και αν η Μόσχα κλείσει τις στρόφιγγες και στον Turkish Stream – από τον οποίο προμηθεύεται το ρωσικό αέριο η χώρα μας – υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η τροφοδοσία της Ρεβυθούσας ακόμη και με δύο πλοία ταυτόχρονα, η τροφοδοσία της χώρας από την Ιταλία μέσω του αγωγού ΤAP, με αντίστροφη ροή κ.α..

Αγώνας δρόμου για προμήθεια LNG

Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μεν μειωθεί αλλά παραμένει υψηλή. Σήμερα, λόγω των αυξημένων φορτίων LNG που δέχεται η χώρα, μειώθηκε στο 26,5% από 40%.

Η εξάρτηση της χώρας από το υγροποιημένο αέριο αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε ποσοστό 47,4%. Έως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, από 15 πέρυσι, τροφοδοτώντας ωστόσο και άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου ώστε ανά 40 ημέρες να ανανεώνει τις συμφωνίες με τις προμηθεύτριες χώρες. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι αδύνατον οι συμφωνίες να είναι μακροπρόθεσμες, καθώς οι τιμές αλλάζουν συνεχώς και οι αγορές λειτουργούν με ορίζοντα περίπου ενάμιση μηνός.

Ανησυχία για έκρηξη των τιμών του LNG

Διάχυτη είναι η ανησυχία για τον “συνωστισμό” που θα δημιουργήσει στις διεθνείς αγορές του LNG, τυχόν ενεργειακό “έμφραγμα” στην Ευρώπη. Η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του υγροποιημένου αερίου, κι αυτή θα περάσει και στα τιμολόγια του ρεύματος. Ένα σενάριο που απεύχονται όλοι, κυβέρνηση και πολίτες.

‘Έντονη είναι και η ανησυχία και για το πλήγμα που θα υποστεί η ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας, η οποία συνεχίζει να βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στο φυσικό αέριο Έτσι, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους αρμόδιους φορείς, είναι να εξασφαλίζεται σταθερή επάρκεια σε λιγνίτη και νερό για την παραγωγή ρεύματος εναλλακτικά από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

“Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς να παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας (“Πτολεμαΐδα 5”)” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ότι είναι εφικτό για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας.

https://www.newsit.gr/