4 Ιουλ 2022

«Έκρηξη» ακρίβειας: Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα ως 50% - Στα 6 ευρώ (!) οι μπάμιες

 


Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις για τα νοικοκυριά, με την ακρίβεια να περιορίζει όλο και περισσότερο την αγοραστική δυνατότητα, ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Πλέον, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκτά μία νέα δυναμική που δεν εξαρτάται πλέον μόνο ή κυρίως από την ενέργεια.

Γι' αυτό ο πληθωρισμός θα είναι όλο πιο δύσκολο να υποχωρήσει το επόμενο διάστημα. Οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο έντονες στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, ένα καλάθι με είδη πρώτης ανάγκης τον Μάρτιο του 2021 κόστιζε 300 ευρώ.

  1. Τα ίδια προϊόντα τον Μάρτιο του 2022, κόστιζαν 390 ευρώ.
  2. Το κόστος για το ίδιο καλάθι προϊόντων εκτινάχθηκε τον Ιούνιο του 2022 στα 450 ευρώ.

ακρίβεια, τιμές, ΙΝΚΑ

Αυξήσεις ως και 50% στα προϊόντα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ η αύξηση σε πολλά προϊόντα αγγίζει ακόμη και το 50%.

  1. Τα φασόλια γίγαντες από 3,20 ευρώ έφτασαν τα 4,70 ευρώ.
  2. Η τονοσαλάτα από 6,35 ευρώ πήγε στα 10,28 ευρώ.
  3. Η καπνιστή γαλοπούλα από τα 12,39 ευρώ στα 15, 87 ευρώ.
  4. Το κατσίκι από 8,05 ευρώ πήγε στα 9,99 ευρώ το κιλό.
  5. Το μοσχάρι (εισαγωγής) από 6,25 ευρώ ανέβηκε στα 8,29 ευρώ το κιλό.
  6. Το χοιρινό από 3,75 ευρώ στα 4,25 ευρώ το κιλό.

ακρίβεια, τιμές, σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, στην αγορά της Καλλιθέας οι τιμές ήταν οι ακόλουθες:

  1. 1,18 τα κρεμμύδια, ενώ αλλού πωλούνται 1,40 ευρώ. Στη λαϊκή έφτασαν το 1,20 ευρώ.
  2. Οι πατάτες Χαλκίδας 1,80 ευρώ το κιλό
  3. Μπάμιες (μαριδάκι) 5,98 ευρώ το κιλό
  4. Μπάμιες (κανονικές) 4,98 ευρώ το κιλό.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο πληθωρισμός

Η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 12% τον Ιούνιο. Σε σύγκριση με τον Μάιο (σε μηνιαία βάση) ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,5%. Μόνο η Εσθονία καταγράφει μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στην ευρωζώνη με 2,8%.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ταχύτατα στην Ελλάδα, ενώ είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη μετά από τις εξής τέσσερις χώρες:

  • Εσθονία: 22%
  • Λιθουανία: 20,5%
  • Λετονία: 19%
  • Σλοβακία: 12,5%

Αυξήσεις σημειώνονται και στις τιμές των υπηρεσιών στην Ελλάδα, οι οποίες ανέβηκαν 6,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο έναντι αύξησης 3,8% τον Μάιο. Αντιθέτως, στο σύνολο της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν στο 3,4% από 3,5% τον Μάιο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, όπου ο ρυθμός αύξησής τους επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα στο 5% από 3,6% τον Μάιο. Στην Ευρωζώνη, όμως, καταγράφηκε την ίδια περίοδο οριακή μόνο μεταβολή του ρυθμού αύξησης στο 4,3% από 4,2% τον Μάιο.

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ως σύνολο ήταν και τον Ιούνιο με διαφορά οι υψηλότερες στην Ελλάδα και παρέμειναν πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Ευρωζώνη, αλλά δεν ήταν αυτές που έδωσαν νέα ώθηση στον πληθωρισμό για να εκτιναχτεί στο 12% από 10,5% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε πολύ λιγότερο- στο 8,6% από 8,1% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ τον Μάιο τα δύο τρίτα περίπου του πληθωρισμού οφείλονταν στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και μόλις το ένα τρίτο στο σύνολο όλων των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, τον Ιούνιο η συμμετοχή των δύο αυτών δεικτών στον πληθωρισμό ήταν της ίδιας τάξης, δηλαδή 50%.

Ο δείκτης τιμών εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - ο πυρήνας του πληθωρισμού - αυξήθηκε τον Ιούνιο 6% όταν ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 12%, ενώ τον Μάιο είχε αυξηθεί μόλις 3,7% με τον γενικό δείκτη να καταγράφει αύξηση 10,5%.

Πλέον, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκτά μία νέα δυναμική που δεν εξαρτάται πλέον μόνο ή κυρίως από την ενέργεια και για αυτό θα είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσει. Οι συνέπειες θα είναι πλέον πιο έντονες στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας γενικότερα.

Και αυτό γιατί η διαφορά με τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της αυξάνεται σε σταθερή βάση και σημαντικά.