4 Ιουλ 2022

Ετοιμάζουν αγορά 640 εκ. για τεθωρακισμένα που δεν μπαίνουν στα αρματαγωγά του Στόλου και πανάκριβων UAV!


 Η «ανάγκη εξοπλισμού της χώρας» και η «πίεση που μας ασκεί η Τουρκία», φαίνεται ότι έχουν παρεξηγηθεί από ορισμένους και δυστυχώς κυρίως από κάποιους που εμπλέκονται στην αλυσίδα λήψης αποφάσεων.

Η παρεξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι νομίζουν πως έχουν «λευκή επιταγή» από τους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι έχουν δείξει ότι είναι υπέρ της ενδυνάμωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σίγουρα όχι όπως έγινε σε άλλες εποχές. Όταν κλήθηκαν να πληρώσουν από το υστέρημα τους για όπλα δισεκατομμυρίων που βρέθηκαν σχεδόν αμέσως σε αχρησία! 

Το πόσο έχουν παρεξηγήσει ορισμένοι την κατάσταση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σήμερα ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή προμήθεια 69 τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων AAV-7 από τις ΗΠΑ με κόστος που θα φθάσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια!!! Φαίνεται ότι για κάποιους τα δις και τα εκατομμύρια είναι…στραγάλια.

Δεν θα μπούμε  στη διαδικασία να ασχοληθούμε με την παλαιότητα των οχημάτων και την πολύνεκρη τραγωδία που έκανε τις ΗΠΑ να αποφασίσουν να τα κάνουν στην άκρη… Για αυτά, αλλά και για  την επιχειρησιακή τους χρησιμότητα στις ΕΔ θα επανέλθουμε.

Προς το παρόν θα αναφερθούμε στο πιο εξόφθαλμο «κουσούρι» που προκαλεί τη κοινή λογική: 

•Τα AAV-7, έχουν εξεταστεί και στο παρελθόν ως λύση για τους πεζοναύτες. Αποκλείστηκαν γιατί υπήρχαν μερικά…προβληματάκια.

•Όπως γράψαμε και πριν μερικές ημέρες τα AAV-7 ζυγίζουν 29 τόνους. Οι καταπέλτες των αρματαγωγών μας μπορούν να «σηκώσουν» βάρος μέχρι 22 τόνους! Λεπτομέρειες…

•Το Πολεμικό Ναυτικό που είχε ερωτηθεί σε άλλες εποχές και με άλλη ηγεσία, είχε απαντήσει ότι εκτός από το πρόβλημα του καταπέλτη, υπήρχε πρόβλημα και με το μέγεθος των οχημάτων, που ίσα ίσα χωράνε για να μπουν και να βγουν από τα αρματαγωγά, ακόμη και αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τον καταπέλτη.

•Η αγωνία για τους πεζοναύτες και τον εξοπλισμό τους είναι μεν δικαιολογημένη, αλλά ποιος μπορεί να πάρει σοβαρά όσους «αγωνιούν», όταν ακόμη δεν έχουν τολμήσει να μεταφέρουν τους πεζοναύτες από το Βόλο στο Σκαραμαγκά, προκειμένου να είναι δίπλα στα αρματαγωγά που βρίσκονται στο Ναύσταθμο; Αντιθέτως για να μην πάνε κόντρα στην πολιτική ηγεσία και στην τοπική κοινωνία, συζητάνε στα σοβαρά να μεταφέρουν τα αρματαγωγά στο Βόλο και να βάλουν ξανά τους φορολογούμενους να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Επαναλαμβάνουμε ότι τα δις και τα εκατομμύρια δεν είναι στραγάλια, ειδικά αυτή την περίοδο.

• Ποια είναι η σημερινή άποψη του ΓΕΝ; Δεν έχει ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν με τα συγκεκριμένα αμφίβια οχήματα; Ή μήπως ελπίζει ότι θα αγοράσουν στο ΠΝ πλοίο αποβάσεων; Ο Α/ΓΕΝ ως αρχηγός και όχι ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ δεν έχει ερωτηθεί για να πει την διαχρονική  άποψη του ΠΝ για το συγκεκριμένο αμφίβιο όχημα;

Προκαλεί εντύπωση ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, το ΓΕΕΘΑ πάει το θέμα στη Βουλή! Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση που διεκδικεί την εξουσία θα το «καταπιεί» κι αυτό; Θα περιοριστεί στις φωνές και στη στιγμιαία γκρίνια; Μήπως δεν είναι αρκετά αυτά; Όπως έχουμε πολλές φορές ξαναγράψει η ομοψυχία στην Εθνική Άμυνα είναι το ζητούμενο, αλλά όταν γίνονται τόσο παράδοξες προτάσεις η «ομοψυχία» γίνεται συνενοχή.

Τα MQ-9

Μαζί με τα AAV-7 το ΓΕΕΘΑ φέρνει στη Βουλή και την πρόταση για αγορά 2 αμερικανικών MQ-9 από τις ΗΠΑ. Κόστος; 340 εκατομμύρια δολάρια.

Θέτουμε ξανά τα ερωτήματα προς το ΓΕΕΘΑ:

1) Αληθεύει ότι τα MQ-9 θα πετούν μόνο με χρήση δορυφορικών επικοινωνιών με Αμερικανικό δορυφόρο,

άρα οι πτήσεις του και τα δεδομένα που θα συλλέγει θα είναι πλήρως ελεγχόμενα από την Αμερικανική πλευρά; Αν ισχύει να το μεταφράσουμε ότι θα ελέγχουν ποτέ θα τα πετάμε και τι θα βλέπουμε;
2) Αληθεύει ότι δεν θα μας αποδεσμεύσουν όπλα για το MQ-9 ενώ αντίστοιχα τα Bayraktar που πετάνε πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο φέρουν όπλα και πετάνε συνήθως οπλισμένα;
3) Θα φέρουν τα MQ-9 που θα μας παραδώσουν εξοπλισμό συλλογής και επεξεργασίας ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών (COMINT/ELINT);

Άρα τι ακριβώς θα αγοράσουμε με $340 εκ. μια πλατφόρμα που θα μαζεύει φωτογραφίες και θα έχει ραντάρ; Μας λείπουν δηλαδή αυτές οι δυνατότητες και θα πληρώσουμε τόσα χρήματα για να είναι πλήρως ελεγχόμενες;

Ελπίζουμε ότι θα τα θέσουν και τα  κόμματα της αντιπολίτευσης στον ΥΕΘΑ και στον Α/ΓΕΕΘΑ και θα απαιτήσουν εντός Βουλής πειστικές απαντήσεις.

Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθουμε με τις «καυτές ανάγκες» των ΕΔ οι οποίες δε φαίνεται να απασχολούν όσο θα έπρεπε…Κάποιοι φαίνεται ότι θέλουν να μας πείσουν ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε κάποια επιθετική κίνηση θα αντιμετωπιστεί με τις παραγγελίες που θα κάνουμε στις ΗΠΑ.

 

Militaire.gr