6 Ιουλ 2022

Πλήρης σύγχυση για τη μάσκα εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων: Να βάλει κανείς ή να μην βάλει;

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 Σε πλήρη σύγχυση τελούν οι περισσότεροι πολίτες με κάποιους να βρίσκονται και σε πλήρη αντιπαράθεση με οικείους, συναδέλφους και φίλους για όσα πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν από τον SARS-CoV-2 αυτό το καλοκαίρι…

Άλλοι επιλέγουν να ακούσουν όσους τους προτρέπουν να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και εξωτερικά events με πολυκοσμία, κι άλλοι επιλέγουν να ακολουθήσουν όσους θεωρούν τη μάσκα εν πολλοίς περιττή σε αυτό το 6ο κύμα της πανδημίας στην καλοκαιρινή Ελλάδα.

Από τη μία πλευρά, επιστήμονες όπως ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας που καταθέτοντας χθες την άποψή του στο iEidiseis προέτρεψε να φοράμε μάσκα και να εμβολιαστούμε με 4η δόση διότι «η Ελλάδα δεν έχει ίδια δεδομένα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Και από την άλλη πλευρά, επιστήμονες όπως ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης από το τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, που σε εκτενή παρέμβασή του στο facebook εξήγησε χθες ότι δεν έχει σε αυτή τη φάση να μάς προσφέρει κάτι το τρίπτυχο μάσκα, αποστασιοποίηση, lockdown.

Και κάπου στη μέση όσοι κάνουν τη μία επαναλοίμωξη μετά την άλλη, όσοι έχουν παιδιά που νοσούν μέτρια ή σοβαρά αυξάνοντας τις εισαγωγές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όσοι πετούν με αεροπλάνα και φοβούνται που ο διπλανός τους φτερνίζεται και βήχει χωρίς να φοράει μάσκα, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και βλέπουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να συγχρωτίζονται σε πάρτι και συναυλίες χωρίς καμία προφύλαξη, αλλά και όσους θέλουν να κάνουν ανέμελες διακοπές χωρίς το κακό συναπάντημα με τον SARS-CoV-2…

Η επιλογή τελικά είναι δική μας, όπως πάντα ήταν, αλλά φρονώ ότι αξίζει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να ακούμε όσους έχουν ως ειδικότητα την Επιδημιολογία και έχουν ασχοληθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πορεία της πανδημίας. Αν πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους με αποτέλεσμα τη δραματική πίεση στο ΕΣΥ και ειδικά στις ΜΕΘ, διατηρούμε πάντα το δικαίωμα να τους επιρρίψουμε τις ευθύνες. Αν πάλι δικαιωθούν, αξίζουν ένα «μπράβο» που μέσα σε τόσες αντίθετες απόψεις, εκείνοι είχαν το σθένος να υποστηρίξουν το επιστημονικά ορθό!

Έγραψε στη σχετική ανάρτηση ο κ. Μαγιορκίνης:

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται "φωνές" για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως "μέτρα" είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.

Ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι "μπόρα που έρχεται και φεύγει", απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει.... Αυτό δεν ισχύει.... Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει "κουραστεί" μετά από 2 χρόνια και να τον "πυροβολάμε" δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: 1) μείωνουν την πιέση στο σύστημα υγείας, ενώ 2) επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Συνοπτικά:

1) Οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή "κύματα που σπάνε και μας περνάνε". Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.

2) Οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

https://www.ieidiseis.gr