Οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σήμερα Τρίτη από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και βυθίζοντας τη Βρετανία σε κρίση.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ όπως έγινε γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση με ανακοίνωση.
Ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας τόνισε προς τον Μπόρις Τζόνσον ότι «δεν μπορεί πλέον, με καλή συνείδηση, να συνεχίσει να υπηρετεί σε αυτήν την κυβέρνηση».
Ο Σάτζιντ Τζάβιντ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Υγείας, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται «ισχυρό και με αρχές Συντηρητικό κόμμα».
Ο Τζάβιντ δήλωσε πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».
Πρόσθεσε δε, ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.
«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας - και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», ανέφερε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.
Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών
Λίγη ώρα αργότερα, την παραίτησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
«Το κοινό καλό αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί σωστά, αρμοδίως και σοβαρά.
Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική θέση, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να αγωνιστώ γι' αυτά τα πρότυπα και γι' αυτό παραιτούμαι.
Η επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό παρακάτω», ανέφερε στο μήνυμά του.
Ο Σουνάκ, με επιστολή του που ανάρτησε στο twitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών, είπε πως με δισταγμό πήρε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».
«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» τόνισε ο Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Τζόνσον.
Παραιτήσεις μετά τη συνέντευξη Τζόνσον
Οι παραιτήσεις των δύο υπουργών ήρθαν λίγα λεπτά αφότου ο Τζόνσον παραχώρησε συνέντευξη παραδεχόμενος ότι δεν έπρεπε να διορίσει τον βουλευτή Κρις Πίντσερ ως αναπληρωτή αρχηγό τον Φεβρουάριο,
Η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχθηκε πως ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε τελικά ενημερωθεί το 2019 για τη διεξαγωγή έρευνας κατά του Συντηρητικού βουλευτή Κρις Πίντσερ, μετά από καταγγελία σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση ενώ ήταν Υφυπουργός Ευρώπης.
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, ωστόσο, όπως και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μάικλ Έλις που κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, υποστήριξαν πως ο κ. Τζόνσον είχε ξεχάσει εκείνη τη συζήτηση.
Ο Γενικός Γραμματέας του Foreign Office το 2019 Σάιμον ΜακΝτόναλντ αποκάλυψε σήμερα πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε ενημερωθεί προσωπικά για την καταγγελία σε βάρος του κ. Πίντσερ εκείνη την εποχή.
Ως το πιο υψηλόβαθμο πρόσωπο στην κυβέρνηση μετά τον πρωθυπουργό, η παραίτηση του κ. Σουνάκ είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον κ. Τζόνσον και ο Τζαβίντ, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του Τζόνσον στις εκλογές για την ηγεσία, έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, «είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι οι παραιτήσεις των Sajid Javid και Rishi Sunak δεν ήταν συντονισμένες. Ίσως θα ακολουθήσουν κι άλλες».
Η παραίτηση Σουνάκ θεωρείται ως η πλέον σοβαρή. «Ο Τζόνσον είναι γνωστός πεισματάρης και είναι απίθανο να παραιτηθεί μόνο και μόνο επειδή δύο υπουργοί αποφάσισαν να φύγουν. Ωστόσο, οι βουλευτές των Συντηρητικών πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές υπό την ηγεσία του», σημειώνει ο Guardian.