Οι εξαγγελίες της ΕΕ διαστήματος μάλιστα της πρόεδρο της κομισιόν περί παροχής βοήθειας 9 δις ευρώ στην Ουκρανία, αποδεικνύονται μια φάρσα πρώτου μεγέθους!
Ήταν σχεδόν πριν από δύο μήνες όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την αποστολή 9 δισεκατομμυρίων ευρώ ως «επείγον δάνειο» στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής όμως, τα κράτη – μέλη έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μόνο σε μια αρχική δόση μόλις ενός δις!
Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις καθώς το φάσμα της συνολικής αποκοπής από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής κινδυνεύουν να ωθήσουν τα περισσότερα κράτη σε δεύτερη ύφεση μέσα σε δύο χρόνια.
Για την Ουκρανία, οι ανάγκες είναι επείγουσες. Το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό κενό 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα για την κάλυψη εξόδων και άλλων επειγόντων λογαριασμών, καθώς προσπαθεί να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας. Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας παραμένει η μεγαλύτερη πηγή για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και πλέον αδυνατεί να παρέχει μετρητά μέσω δανεισμού από τις αγορές.
«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να πείσουμε όλους τους εταίρους ότι η Ουκρανία χρειάζεται πραγματικά αυτά τα κεφάλαια και θα λάβουμε μακροοικονομική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Serhiy Marchenko.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε επίσης τον Μάιο να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανοικοδόμησης της χώρας, η οποία θα μπορούσε να ανέλθει σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ακόμη πιο ακραία συζήτηση για την ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης των κεφαλαίων. Η προσφορά της επιτροπής φόβισε ορισμένα κράτη μέλη, για τη μαζική προσπάθεια που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της χώρας και πιθανά ζητήματα διαφθοράς, τα οποία είναι εμφανή ακόμα και στην παροχή οπλικών συστημάτων από τις χώρες της ΕΕ, που κάποιες φορές καταλήγουν ακόμα και στην μαύρη αγορά.
Ο αντίκτυπος των οικονομικών συνεπειών του πολέμου βαραίνει τις κυβερνήσεις της ΕΕ καθώς αρχίζουν να ανησυχούν για τον κίνδυνο μείωσης της λαϊκής υποστήριξης προς το Κίεβο τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα εάν η ενέργεια γίνει πιο σπάνια και ακριβότερη.
Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για τη βοήθεια στην Ουκρανία στη συνάντηση την περασμένη Τρίτη, περίπου το ένα τρίτο των 27 κρατών μελών προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη κρίση για να αποφευχθεί η …δυσαρέσκεια προς το Κίεβο!
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι είπε στους υπουργούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η οικονομική απάντηση στις συνέπειες του πολέμου είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κόπωσης μεταξύ των Ευρωπαίων. Ο Τζεντιλόνι είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι κυβερνήσεις έχουν «καθήκον» να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών, ιδιαίτερα των λογαριασμών ενέργειας.
Και στο βάθος, το Βερολίνο!
Οι υπουργοί λοιπόν την Τρίτη κατάφεραν να συμφωνήσουν μόνο για δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ουκρανία ως πρώτη δόση του μεγαλύτερου πακέτου μακροοικονομικής βοήθειας. Το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού πακέτου, το οποίο εγκρίθηκε κατ’ αρχήν από τους ηγέτες της ΕΕ τον Μάιο, έχει μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες λόγω διαφορών μεταξύ της Επιτροπής και της Γερμανίας σχετικά με τον τρόπο δομής της χρηματοδότησης.
Το αδιέξοδο είναι απίθανο να λυθεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση των συζητήσεων. Και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να δώσουν την έγκριση τους στους όρους του πακέτου βοήθειας.
Όροι του Βερολίνου
Η Γερμανία προσπάθησε αρχικά να πείσει την Επιτροπή να παράσχει επιχορηγήσεις αντί για δάνεια για να μειώσει το χρέος της Ουκρανίας. Στη συνέχεια, το Βερολίνο διαπραγματεύτηκε με την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ για τους όρους των δανείων.
Η επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να παράσχουν εγγυήσεις για τα δάνεια. Ωστόσο, η Γερμανία θέλει να μειώσει τον όγκο των υποχρεώσεων της, υποστηρίζοντας ότι έδωσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις στην Ουκρανία μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ισχυρίστηκε Γερμανός αξιωματούχος. Το Βερολίνο κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη να παράσχουν πρόσθετες εγγυήσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «η Γερμανία δεν πρέπει να κληθεί δύο φορές». Ο Λίντνερ πρόσθεσε ότι «ο καθένας πρέπει να καλείται στο μέτρο των δυνατοτήτων του».
Και η Ελλάδα;
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα έχει δώσει την τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τις χώρες της ΕΕ, πολύ μεγαλύτερη ακόμα κι από χώρες με ισχυρή αμυντική βιομηχανία όπως η Γαλλία και Ιταλία. Μιλάμε για ένα ποσό που αγγίζει τα 300 εκατομμύρια €! Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν ο Έλληνας υπουργός οικονομικών παρενέβη για να υπενθυμίσει στους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα ήδη έχει δώσει δυσανάλογα μεγάλη στήριξη στην Ουκρανία και δεν περισσεύει ούτε ευρώ πλέον για οτιδήποτε άλλο…
newsbreak.gr