16 Ιουλ 2022

Πολεμος Ρωσίας – Γερμανίας για τον αγωγό με «επίθεση» της Gazprom στη Siemens!


 Ο ρωσικός γίγαντας Gazprom  με επίσημη ανακοίνωση του κατηγορεί  τον γερμανικό όμιλο Siemens τιν οποίο καλεί  να της επιστρέψει την τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά για να διασφαλίσει ότι τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Οι Ρώσοι αμφισβητούν ανοιχτά ότι η Siemens θα τηρήσει τη συμφωνία, τουλάχιστον με όσα ισχυρίζονται δημοσίως. Υπάρχουν όμως και αναλυτές που θεωρούν ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται την συγκεκριμένη κατάσταση για να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επικαλούμενη αδυναμία λειτουργίας του κύριου αγωγού.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές, ο Ρώσο – γερμανικός «πόλεμος» έχει ξεκινήσει με το πρώτο χτύπημα να αφορά την σύγκρουση των δύο επιχειρηματικών κολοσσών των δύο χωρών.

Το ιστορικό της σύγκρουσης έχει ως εξής:

«Στις 15 Ιουλίου, η Gazprom υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Siemens για να λάβει τα έγγραφα… για να επιτραπεί η εξαγωγή της τουρμπίνας του σταθμού Portovaya, μιας κρίσιμης εγκατάστασης για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream. Η Gazprom υπολογίζει στον όμιλο Siemens να εκπληρώσει άνευ όρων τις υποχρεώσεις του σχετικά με την επισκευή και τη συντήρηση τοων κινητήρων στους οποίους βασίζεται η αξιοπιστία των εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream και οι παραδόσεις φυσικού αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές», αναφέρει ο ρωσικός  ενεργειακός κολοσσός στη σχετική ανακοίνωσή του.

Τα έγγραφα, τα οποία ζήτησε η Gazprom θα βοηθήσουν στη μετακίνηση της τουρμπίνας εν μέσω κυρώσεων που ισχύουν στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω στον σταθμό συμπίεσης Portovaya.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει κλείσει τον αγωγό για δέκα ημέρες, για την πραγματοποίηση προγραμματισμένων ετήσιων εργασιών συντήρησης, με τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο, και ιδιαίτερα τη Γερμανία, να ανησυχούν ότι η Μόσχα θα διακόψει τελικά οριστικά την παροχή μέσω του αγωγού.

Η Μόσχα έχει άλλωστε ήδη μειώσει τις προμήθειες κατά 60% τις τελευταίες εβδομάδες, επικαλούμενη την τουρμπίνα που χρειάζεται επισκευή.

Ο Καναδάς, στο μεταξύ, παρά τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμφώνησε να χορηγήσει αυτό που περιέγραψε ως χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια στη Siemens Canada για να επιτρέψει την επιστροφή της τουρμπίνας, αναφέρει το AFP. Ωστόσο, η Gazprom ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει καμία εγγύηση ότι θα σταλεί πίσω.

Η διαμάχη της Gazprom με τη Siemens προσθέτει πίεση στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για το μέλλον των ρωσικών ροών φυσικού αερίου εν μέσω εντάσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνει το Bloomberg. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ενεργειακός κολοσσός είχε δηλώσει ότι καθώς δεν διαθέτει τα έγγραφα που να επιτρέπουν στη Siemens Energy να μεταφέρει την τουρμπίνα εκτός Καναδά, δεν μπορεί να καταλήξει σε «ένα αντικειμενικό συμπέρασμα για περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με την ασφαλή λειτουργία» του σταθμού συμπίεσης Portovaya.

Η εγκατάσταση, η οποία είναι το σημείο εισόδου για τον αγωγό Nord Stream στη ρωσική πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας, χρειάζεται έξι μεγάλες τουρμπίνες για να λειτουργήσει ο αγωγός με πλήρη δυναμικότητα. Ενώ ένα από τα εξαρτήματα είναι στον Καναδά, δεν είναι όλες οι τουρμπίνες στη Ρωσία σε κατάσταση λειτουργίας, σύμφωνα με την Gazprom, καθώς πρόκειται για συντήρηση στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή Siemens Energy στο Μόντρεαλ.

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, οι ροές μέσω του Nord Stream είχαν περιοριστεί στο μόλις 40% της χωρητικότητάς του τον περασμένο μήνα, προτού σταματήσουν εντελώς οι ροές στις 11 Ιουλίου για προγραμματισμένη συντήρηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία ζήτησε από τον Καναδά να αποδεσμεύσει τον εξοπλισμό. Η κυβέρνηση στην Οτάβα έχει πει ότι θα χειριστεί όλα τα ζητήματα με τη Γερμανία, καθώς το να στείλει το εξάρτημα στη Ρωσία απαγορεύεται λόγω των κυρώσεων. Έτσι ο Καναδάς εξέδωσε άδεια εξαγωγής του εξοπλισμού που υπόκειται σε κυρώσεις στη Γερμανία, με το μέτρο να επεκτείνεται και σε άλλες τουρμπίνες του Nord Stream που θα χρειαστούν συντήρηση στον Καναδά.

Bloomberg – naftemporiki.gr