Η διαχρονική έλλειψη αξιοπιστίας του ΕΟΔΥ αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα χθες κατά τη διάρκεια της δημοσιοποίησης της εβδομαδιαίας έκθεσης για τα κρούσματα κορονοϊού.
Εκτός πραγματικότητας με την πανδημία να σαρώνει.
Μία αναγωγή που θα έπρεπε κανείς να διαθέτει τουλάχιστον πτυχίο μαθηματικού, αν όχι και 2-3 μεταπτυχιακά, για να κατανοήσει πόσα κρούσματα είχε τελικά η χώρα την τελευταία εβδομάδα. Ο υπερμαθηματικός τύπος των αρμοδίων του ΕΟΔΥ που δείχνει τα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και όχι απλά στο σύνολο της χώρας, απέδειξε όχι μία απλή πιθανή προχειρότητα, αλλά τουλάχιστον ότι οι ιθύνοντες δεν έχουν επαφή με την… πραγματικότητα.
Εκτός κι αν στόχος ήταν να «μαγειρευτούν» τα αποτελέσματα της καταγραφής, ώστε να μην πληγεί για άλλη μία φορά ο τουρισμός. Πιθανώς γι αυτό και το νέο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, να έγινε αντικείμενο χλευασμού σε όλα τα social media.
Κρατάει χρόνια η κολόνια του ΕΟΔΥ
Για όσους δεν έχουν εντρυφήσει στα έργα και τις ημέρες του ΕΟΔΥ, πιθανώς να προκάλεσε έκπληξη η δημιουργική ασάφεια επικοινωνιακού τύπου που χρησιμοποίησε η Διοίκηση του ΕΟΔΥ για να περιγράψει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Ωστόσο για όσους γνωρίζουν και ασχολούνται συστηματικά με την πανδημία τα τελευταία 2,5 χρόνια, είναι γνωστό ότι ο ΕΟΔΥ δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται αναξιόπιστος. Όσοι βέβαια στο παρελθόν είχαν τολμήσει να θίξουν την αξιοπιστία του Οργανισμού, κατηγορήθηκαν ως αντικυβερνητικοί ή ακόμη και ως ψεκασμένοι επειδή αναζητούσαν την αλήθεια πίσω από τους αριθμούς.
Είναι κάτι σαν την περίπτωση της Μυκόνου, που στα προηγούμενα κύματα είχε «κλείσει» (είχε μπει σε καραντίνα) για λίγες ημέρες λόγω αναρίθμητων κρουσμάτων, αλλά ξάφνου μέσα σε λίγες μέρες το επιδημιολογικό φορτίο έπεσε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα το νησί να «ανοίξει» και πάλι κανονικά.
Η ίδια αξιοπιστία διακατέχει τον ΕΟΔΥ και στους χρόνους δημοσιοποίησης των εκθέσεων. Επί 2,5 πανδημικά χρόνια πιθανώς να μην υπήρξε ούτε μία ημέρα που να τηρήσει τους χρόνους που ο ίδιος ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει.
Ενδεικτικά, τη μία ημέρα η έκθεση με τα κρούσματα δινόταν στη δημοσιότητα στις 17:00. Την επόμενη στις 21:00 το βράδυ. Την άλλη μέρα έβγαινε αιφνιδιαστικά στον «αέρα» στις 15:30 το μεσημέρι. Στοιχείο που προφανώς δεν αποτελεί και την επιτομή της αξιοπιστίας.
Και που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει, αφού δεν είναι μόνο η χρονική ασυνέπεια που διακατέχει τον ΕΟΔΥ. Ακόμη και ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε αυτά τα 2,5 χρόνια της πανδημίας, συχνά πυκνά δεν συμβάδιζε με τον ημερήσιο αριθμό θανάτων. Και άντε τώρα να βρεις αρμόδιο για να ζητήσεις διευκρινίσεις. Ούτε για δείγμα.
Το χθεσινό ευφάνταστο αφήγημα να δίνονται τα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ώστε ο απλός πολίτης ή ο δημοσιογράφος να χρειάζεται τουλάχιστον εκπαίδευση στατιστικολόγου για να τα καταλάβει, απέδειξε ότι τελικά μπορούμε να ενσωματώσουμε στη ζωή μας τα Greek statistics με μεγάλη ευκολία.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι κάθε Έλληνας κρύβει μέσα του έναν Πυθαγόρα ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τη μαθηματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
ΕΟΔΥ για γέλια και για κλάματα…
https://www.ethnos.gr-Δήμητρα Ευθυμιάδου