Του Τάσου Δασόπουλου
Σημάδια σταθεροποίησης, μετά από 11 μήνες ταχείας ανόδου, παρουσιάζει πληθωρισμός για τον Ιούλιο με τις εκτιμήσεις να θέλουν να κινείται στην περιοχή του 12% για δεύτερο μήνα μετά τον Ιούνιο,
χωρίς βέβαια το κύμα ακρίβειας σε καύσιμα και τρόφιμα να δείχνει ακόμη σημάδια ορατής υποχώρησης.Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η συγκράτηση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα είναι περισσότερο τεχνική παρά ουσιαστική, αφού τον Ιούλιο του 2021 ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να αυξάνεται φτάνοντας στο 1,4%. Έτσι το αποτέλεσμα για τον φετινό Ιούλιο θα διαμορφωθεί πάνω στην βάση του ίδιου μήνα του προηγούμενου χρόνου.
Μαζί με την τεχνική μείωση, στα θετικά του Ιουλίου καταγράφεται ότι από τα μέσα του περασμένου μήνα η μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 12%, η οποία συμπαρέσυρε και την τιμή της βενζίνης η οποία υποχώρησε σταδιακά από τα 2,5 που ήταν στην αρχή Ιουλίου στο 2,1 ευρώ το λίτρο στο τέλος του μήνα. Αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου (κατά συνέπεια και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος) ακολούθησε και τον περασμένο μήνα ανοδική πορεία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου αυξήθηκαν πάνω από 115% λόγω της ανησυχίας για την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ, φτάνοντας στις αρχές Αυγούστου στα 199 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, από 90 ευρώ που ήταν η τιμή στις αρχές του Ιουνίου. Οι τιμές χονδρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο ακολουθεί κατά βήμα την τιμή του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σήμερα στα 372 ευρώ την μεγαβατώρα, από 220 ευρώ στις αρχές Ιουνίου.
Τα τρόφιμα
Στο δεύτερο καυτό μέτωπο, αυτό των τροφίμων, οι τιμές των δημητριακών μετά την συμφωνία για επανεκκίνηση των εξαγωγών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι τιμές έχουν πέσει κατά 30%, αλλά μόνο στα προθεσμιακά συμβόλαια των αγορών εμπορευμάτων. Με δεδομένη την χρονοκαθυστέρηση που υπάρχει στην μεταφορά των μειώσεων τιμών από την χονδρική στην λιανική,οι μειώσεις αυτές αναμένεται να περάσουν στην ελληνική αγορά περι τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Τούτο, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη αποθέματα στις ελληνικές αποθήκες, τα οποία έχουν αγοραστεί με υψηλές τιμές.
Ένα νέο πρόβλημα που αναδεικνύουν τα στοιχεία που συλλέγονται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης&Επενδύσεων είναι οι συνεχείς ανατιμήσεις των γαλακτοκομικών, λόγω κυρίως της διαθεσιμότητας νωπού γάλακτος. Πίσω από το φαινόμενο βρίσκεται η τάση των κτηνοτρόφων να σφάζουν και να πωλούν τα ζώα τους για κρέας, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, βρίσκονταν στα ύψη, καθιστώντας ασύμφορη την διατήρηση κοπαδιών αποκλειστικά για γαλακτοπαραγωγή.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι τιμοληψίες δείχνουν επίσης μετριασμένες αυξήσεις από 3 έως και 6% σε όλα τα νωπά προϊόντα όπως είναι τα κρέατα, τα ψάρια, τα αβγά, τα λαχανικά και τα φρούτα και μικρότερες της τάξης του 2-3% στα επεξεργασμένα τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης.
Ανησυχία για τον Σεπτέμβριο
Οι πρώτες προβλέψεις για τον Αύγουστο είναι ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω, καθώς η πορεία του πετρελαίου συνεχίζει να είναι πτωτική. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, εκτός εξαιρετικού απροόπτου η τιμή εκτιμάται ότι έχει βρεί την "οροφή" της, αφού οι αγορές έχουν ενσωματώσει το κακό σενάριο της πλήρους διακοπής της παροχής Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η ανησυχία εντοπίζεται στον μήνα Σεπτέμβριο, όταν όλοι θα έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες εν πολλοίς έκτακτες υποχρεώσεις του φθινοπώρου. Επιπλέον, από τον επόμενο μήνα θα φανούν και οι προσδοκίες των αγορών για την λειτουργία στην πράξη του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ.
Τότε αναμένεται η Μόσχα να κάνει και το επόμενο βήμα του ενεργειακού εκβιασμού προς την Δύση, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
https://www.capital.gr/