26 Σεπ 2022

Απίστευτο: Δήμαρχος-πολιτικός μηχανικός έχτισε αυθαίρετο σε κεντρική πλατεία της πόλης του

 


«Ο δήμαρχος κάνει ό,τι θέλει» είπε στη «Ζούγκλα» ένας αναγνώστης, ο οποίος προώθησε στην αίθουσα σύνταξης το κείμενο γνωστού δικηγόρου της περιοχής του Αμυνταίου, καθώς και την πληροφορία ότι μια από τις τελευταίες ενέργειες του δημάρχου... ήταν η αποπομπή άλλων αντιδημάρχων.

Στο κείμενό του ο δικηγόρος Γιώργος Τσιρώνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου υπήρχε κοινοποιημένη απόφαση επιβολής προστίμου στον δήμο για αυθαίρετο κτίσμα στο κέντρο της πόλης.

Η απόφαση έχει αύξοντα αριθμό 22/2022  και αφορά κατασκευή «αυθαίρετου κτίσματος στην Θέση Αμύνταιο με ΚΑΕΚ 470110736004 και φερόμενο ιδιοκτήτη τον Δήμο Αμυνταίου. Ήταν απόφαση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης Φλώρινας (της Πολεοδομίας δηλαδή) που περιείχε ΈΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ προς τον παρανομούντα και κατασκευάζοντα αυθαίρετο κτίσμα περίπου 60τ.μ., Δήμο Αμυνταίου».

Ο κ. Τσιρώνης συνεχίζει γράφοντας ότι: «Στην 4η και 5η σελίδα δέσποζαν οι φωτογραφίες του ξύλινου κτηρίου που χαλάει την αισθητική μου, κάθε πρωί που φεύγω για την δουλειά μου και δεν είναι άλλο από το ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΚΡΑΣΙΟΥ που έχτισε ο Δήμος Αμυνταίου, στο μικρό πάρκο επί της οδού Γ. Παπανδρέου (απέναντι από Σ.Ο.Α.). Για την ακρίβεια η Υ.ΔΟΜ. Φλώρινας επιβάλει στον Δήμο Αμυνταίου, που δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει άδεια για την ανέγερση του κτιρίου, Πρόστιμο Ανέγερσης 41.063,20 € και Ετήσιο Πρόστιμο Διατήρησης ποσού 20.531,60 €».

«Η άνω απόφαση έχει εκδοθεί την 21-07-2022 μετά από αυτοψία την 19-07-2022. Αυτό σημαίνει ότι, και με χρόνους Ελληνικού Δημοσίου, η απόφαση έως τον Δεκαπενταύγουστο θα είχε φτάσει στον Δήμο Αμυνταίου. Αυτό που άφησε, ακόμη κι εμένα έκπληκτο, είναι το θράσος γενικά της δημοτικής αρχής και ιδίως του Αντιδημάρχου που στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δεν δίστασε να πει ότι «… δεν έχει μπει κανένα πρόστιμο…" και "…δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα στον Δήμο Αμυνταίου…" », συμπληρώνει ο δικηγόρος.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι ο δήμαρχος του Δήμου Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης που τυγχάνει και πολιτικός μηχανικός και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου «δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Αμύνταιο, διατηρώντας τεχνικό γραφείο, τα τελευταία 25 χρόνια», όντως κάνει ό,τι θέλει και στέλνει τον λογαριασμό στους δημότες του. 

Μάλιστα, στην αίθουσα σύνταξης της «Ζούγκλας», έφτασαν και πληροφορίες ότι ο κ. Μπιτάκης έχει την εύνοια του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη που κατάγεται από το Αμύνταιο. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως δεν ισχύει πια, αφού η ανεπίσημη στήριξη που είχε από την «μπλε» παράταξη σταμάτησε λίγο καιρό μετά τις εκλογές του 2019, αφού κατάφερε να εκλεγεί, γύρισε την πλάτη σε έναν-έναν στους συνεργάτες του.

Δείτε το έγγραφο:

Ολόκληρο το κείμενο του κ. Τσιρώνη:

«Σήμερα το μεσημέρι φεύγοντας από το Δημαρχείο στάθηκα μια στιγμή, στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου μας για να διαβάσω την απόφαση της αυτού εξοχότητας του Δημάρχου Αμυνταίου, που εχθές «ξήλωσε» δύο αντιδημάρχους γιατί τόλμησαν να μην συμφωνήσουν σε αποφάσεις του. Ήταν αναρτημένες κι εμφανέστατες όλες οι σελίδες της απόφασης του Δημάρχου…!

Ενώ ο υπόλοιπος πίνακας ήταν άδειος, στην γωνία υπήρχαν δύο αποφάσεις καρφιτσωμένες έτσι ώστε να μπορεί… κανείς να δει μόνον την πρώτη σελίδα. Αφορούσαν την επιβολή κυρώσεων – προστίμων για Πολεοδομικές παραβάσεις. Η μία αφορούσε κάποιες ρυθμίσεις για κάποιον πολίτη και δεν της έδωσα σημασία. Η δεύτερη όμως αφορούσε πολεοδομική παράβαση του Δήμου Αμυνταίου κι έτσι αφαίρεσα τις τέσσερις πινέζες με τις οποίες ήταν καρφωμένη, μην τυχόν και μπορέσει κανείς να διαβάσει το περιεχόμενο της απόφασης, και διάβασα, όχι και τόσο έκπληκτος για να είμαι ειλικρινής, το περιεχόμενο της απόφασης.

Η απόφαση ήταν η υπό Αυξ. Αριθμ. 22/2022 που αφορούσε Κατασκευή αυθαίρετου κτίσματος στην Θέση Αμύνταιο με  ΚΑΕΚ 470110736004 και φερόμενο ιδιοκτήτη τον Δήμο Αμυνταίου. Ήταν απόφαση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης Φλώρινας (της Πολεοδομίας δηλαδή) που περιείχε ΈΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ προς τον παρανομούντα και κατασκευάζοντα αυθαίρετο κτίσμα περίπου 60τ.μ., Δήμο Αμυνταίου.

Στην 4η και 5η σελίδα δέσποζαν οι φωτογραφίες του ξύλινου κτιρίου που χαλάει την αισθητική μου, κάθε πρωί που φεύγω για την δουλειά μου και δεν είναι άλλο από το ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΚΡΑΣΙΟΥ που έχτισε ο Δήμος Αμυνταίου, στο μικρό πάρκο επί της οδού Γ. Παπανδρέου (απέναντι από Σ.Ο.Α.).

Για την ακρίβεια η ΥΔΟΜ Φλώρινας επιβάλλει στον Δήμο Αμυνταίου, που δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει άδεια για την ανέγερση του κτηρίου, Πρόστιμο Ανέγερσης 41.063,20 € και Ετήσιο Πρόστιμο Διατήρησης ποσού 20.531,60 €.

Και βέβαια όπως αναφέρει η απόφαση το πρόστιμο διατήρησης καταβάλλεται από το χρόνο σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας του αυθαιρέτου και για κάθε συνεχόμενο χρόνο, μέχρι την κατεδάφιση ή την νομιμοποίησή του. Νομιμοποίηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει (όπως πληροφορήθηκα από φίλο μηχανικό) οπότε θα πληρώνει ο Δήμος κάτι παραπάνω από 20.000 ευρώ μέχρι που να αποφασίσει ο Δήμαρχος και οι εναπομείναντες αντιδήμαρχοι του να το κατεδαφίσουν. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα πληρωθούν και οι 41.000 ευρώ για την αυθαίρετη ανέγερση του κτηρίου.

Για τις παραπάνω παρανομίες είναι επίσης βέβαιο πως η ΥΔΟΜ Φλώρινας, θα έχει αποστείλει, όπως επιβάλλεται, την υπόθεση στην Εισαγγελία Φλώρινας για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων στο νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου Αμυνταίου.

Η άνω απόφαση έχει εκδοθεί την 21-07-2022 μετά από αυτοψία την 19-07-2022. Αυτό σημαίνει ότι, και με χρόνους Ελληνικού Δημοσίου η απόφαση έως τον Δεκαπενταύγουστο θα είχε φτάσει στον Δήμο Αμυνταίου. Αυτό που άφησε, ακόμη κι εμένα έκπληκτο, είναι το θράσος γενικά της δημοτικής αρχής και ιδίως του Αντιδημάρχου που στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δε δίστασε να πει ότι «… δεν έχει μπει κανένα πρόστιμο…» και «…δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα στον Δήμο Αμυνταίου…» .  

Πέρα από τα παραπάνω μόλις εχθές είχα εντοπίσει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που τόσο αγαπά ο κ. Δήμαρχος και την απόφαση με ΑΔΑ: 9ΦΚΒ7ΛΨ-ΤΨΛ και αριθ. πρωτ. 138682/02-09-2022 με την οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας επέβαλλε πρόστιμο ύψους χιλίων οκτακοσίων πενήντα ευρώ (1.850,00€) ευρώ στον Δήμο Αμυνταίου, για παράβαση του άρθρου 41 του Ν.4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23-7-2021) στον χώρο της παλιάς απόθεσης απορριμμάτων στην Τ.Κ. Ξινού Νερού του Δήμου Αμυνταίου.

Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά!!! Μην ξεχνάμε και τα 10.500,00 € του προστίμου που επιβλήθηκε στην «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝ.ΟΤΑ Α.Ε.» για την παράνομη απασχόληση φίλου και συνεργάτη του κ. Δημάρχου.

Το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι, γιατί ο Δήμος είναι αναγκασμένος να πληρώνει αυτά τα ποσά από παράνομες αποφάσεις και πράξεις των οργάνων του. Άλλωστε αυτά είναι χρήματα των δημοτών, είναι δημόσια περιουσία που ο κ. Μπιτάκης έχει αποκλειστικό σκοπό να προφυλάσσει, όπως διατείνεται σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια…!

Ο δάσκαλος του Αριστοτέλη, ο Φιλόσοφος Πλάτωνας είχε πει πως « Είναι έλλειψη Δικαιοσύνης η συνήθεια να περιφρονούνται οι νόμοι».

Βέβαια ο νόμος, Ποινικός και Αστικός, έχει προβλέψει για τις περιπτώσεις δημάρχων σαν τον κ. Μπιτάκη και ορίζει τα εξής : «Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι κοινοτήτων και τα μέλη συμβουλίων κοινότητας,…» «…οφείλουν να αποζημιώσουν τον Δήμο, την περιφέρεια, το νομικό πρόσωπο ή τον σύνδεσμο, για κάθε θετική ζημία, που προξένησαν σε βάρος της περιουσίας τους από δόλο ή βαριά αμέλεια. …» .

Προκύπτει βέβαια κι άλλο ζητούμενο οι αυλικοί αυλοκόλακες, οι σύμβουλοι, οι γραμματείς, οι συναρμόδιοι και συνυπεύθυνοι αντιδήμαρχοι τι κάνουν για όλα αυτά;;

Οι εναλλασσόμενοι σε θέσεις Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, ΔΕΤΕΠΑ, ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ κ.λ.π. τι κάνουν για όλα αυτά;;

Προφανώς ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!! ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΕΡΙΤΣΑΣ ΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!!!

Αυτοί είναι που προκειμένου, να μην χάσουν «την κουτάλα μαζί με τα ζουμιά» στηρίζουν μία δημοτική αρχή που παραπαίει. Αυτοί είναι που συνεργούν, συμπράττουν και εν τέλει συντηρούν την πιο τοξική πολιτικά δημοτική αρχή που έχει περάσει από τον Δήμο Αμυνταίου.

Και δυστυχώς αγαπητοί μου, με αυτούς τους δημοτικούς άρχοντες η «πόλη καταλύεται».

https://www.zougla.gr/greece/article/apistefto-dimarxos-politikos-mixanikos-ektise-af8ereto-se-kentriki-platia-tis-polis-tou