3 Σεπ 2022

Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ενώ τα ομόλογα καταρρέουν

 


Η πρωτοφανής βουτιά των ελληνικών ομολόγων που παραπέμπει στις εποχές του «Τιτανικού», της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου με υπουργό οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προοιωνίζει οδυνηρές στιγμές για την ελληνική οικονομία.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου άγγιξε το 4,25%, Με το spread έναντι των γερμανικών να εκτοξεύεται στις 265 μονάδες βάσης. Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα παραμένει στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως για το μέγεθος του δημόσιου χρέους επί του Α.Ε.Π. και την κυβέρνηση να αποκρύπτει τον κίνδυνο, οργανώνοντας «πανηγυρικές εκδηλώσεις».

Έμπειροι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από το 2010, διότι σήμερα ο δανεισμός της Ελλάδας είναι τεράστιος, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν πράγμα που φυσικά δεν μπορεί να γίνει με τέτοια επιτόκια. Αυτό το καταστροφικό σπιράλ επιτείνεται από το πρωτοφανές έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου που καταγράφει η ελληνική οικονομία, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εδώ και πολλές δεκαετίες. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν παράγει πλούτο, αντίθετα καταγράφοντας αρνητικές επιδόσεις στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στην εξάρτηση από τον δανεισμό για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο χειμώνας που έρχεται με την κρίση στην ενέργεια να υποθηκεύει την όποια ανάπτυξη καταγραφεί και να δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιχειρήσεων και έναν κοινωνικό εφιάλτη για τα νοικοκυριά, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Εάν η Ελλάδα δεν στοχεύσει στην αυτάρκεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση ώστε επιτέλους να καταγράφει πλεονάσματα, θα καταστεί πάλι έρμαιο εκβιασμού από τις αγορές. Εάν φυσικά βρεθεί κάποιος που θα θελήσει να την εκβιάσει, γιατί με αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού, είναι αμφίβολο εάν θα κατευθυνθούν έστω και κερδοσκοπικά κεφάλαια για να επενδύσουν σε μία οικονομία με δίδυμα ελλείμματα και τεράστια δημόσιο χρέος.